• Etusivu
  • Kasvillisuus

Palsternakka myöhäissyksyn herkku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
201010_23313.jpg

Tänä vuonna palsternakan ammattimaisessa viljelyssä saadaan vain noin puolet palsternakan normaalisatomäärästä, koska siementen itämisessä oli ongelmia. Palsternakkaa riittää lähellä tuotettuna arviolta helmikuulle saakka ja sen jälkeen tuontituotteena. Palsternakan ammattiviljelijöitä on meillä tällä hetkellä vajaa sata.

Palsternakan kasvukausi on pitkä. Kasvu kiihtyy syyskesällä, ja palsternakka kestää kylmääkin. Sato korjataan vasta juuri ennen peltojen jäätymistä. Palsternakkaa voi pitää kekrikauden herkkujuureksena. Kekri tarkoittaa sadonkorjuun juhlaa, joka kestää muinaissuomalaista tapaa noudattaen mikkelinpäivästä nykyiseen pyhäinpäivään saakka.

Suosio elpymässä

Palsternakka on kulkenut pitkän tien luonnonkasvista viljellyksi hyötykasviksi. Vielä nykyäänkin sitä tapaa villinä Etelä-Euroopasta aina eteläisiin osiin Pohjolaa. Hyötykasvina kartiomaista, kermanvalkoista palsternakkaa on käytetty vuosituhanten ajan niin lääkkeeksi kuin ruoaksikin. Keskiajalla palsternakalla oli vielä arvostettu asemansa, kunnes peruna ja porkkana sen syrjäyttivät.

Palsternakka nimenä viittaa latinan ruokaa tarkoittavaan sanaan pastus, mikä kertoo palsternakan merkityksestä jo antikin aikaan. Suomessa palsternakkaa on kutsuttu ennen vanhaan nimillä morajuuri, pastinakka ja pasternakka.

Yhä tänä päivänä palsternakkaa suositaan saksankielisissä maissa, samoin Englannissa rapeaksi paahdetut palsternakat ovat tuttu juttu, mutta meillä tuskin tunnistetaan enää koko juuresta muuta kuin liemiaineksena ja keitoissa. Nyt palsternakka on kuitenkin alkanut ilahduttavasti näkyä ravintolaruoissa ja saada innokkaimpien kotikokkaajien suosiota. Se on monen kasvisruokailijan tai kasvisvoittoisesti syövän mieliherkkua.

Paahda tai keitä ja soseuta

Palsternakka kypsyy nopeasti, joten se on helppo ja nopea sosekeittoaines tai uunissa paahdettava juures. Kiusaustyyppisenä uuniruokana tai juustolla gratinoituna palsternakka maistuu niin kalan kuin lihan kanssa. Patoihin ja keittoihin palsternakkaa on osattu käyttää kautta aikain täyteläisen maun antajana.

Perunaa palsternakka täydentää loistavasti. Kokeile tehdä perunasose niin, että korvaat kolmanneksen perunoista palsternakalla. Maku ja ravintoarvo paranevat. Palsternakkasosetta pidetään täydellisen hyvänä lisäkkeenä esimerkiksi syksyn lammaspadoille tai karitsankyljyksille. Myös sienimuhennos saa palsternakasta oivan makuparin.

Kun haluat palsternakasta makua liemiin, yhdistä palsternakkaa porkkanan, purjon, juurisellerin ja persiljan kanssa. Näin saat maistuvat liemet kastikkeisiin, keittoihin, patoihin ja uuniruokiin. Palsternakka on merkittävä tekijä tuomaan ruokaan täyteläistä, makean pyöreää, aromaattisen mausteista makua.

Palsternakkaa voit käyttää raakanakin dippikasviksena tai raastettuna. Koska palsternakan kuiva-ainepitoisuus on korkea, kannattaa palsternakkaraasteeseen yhdistää mehevää omenaraastetta, appelsiinipaloja tai hyvä öljy-viinietikkakastike. Kokeile paahdettua tai paistettua palsternakkaa lämpimissä salaateissa.

Ravintoarvo hyvä

Palsternakan ravitsemuksellinen laatu on hyvä. Palsternakka tuo ruokaan kuitua ja folaattia, joista nykyisessä ruokavaliossa on helposti puutetta. Palsternakka sisältää paljon kaliumia, joten sitä voi suositella henkilöille, joilla on korkea verenpaine tai joilla on nesteenpoistolääkitys. Palsternakan magnesiumin, kalsiumin ja raudan määrät ovat mainitsemisen arvoisia ja vitamiinejakin löytyy kaiken kaikkiaan kohtalaisesti. Energiaa ja hiilihydraatteja palsternakka sisältää puolet vähemmän kuin peruna. Joillakin ihmisillä palsternakka aiheuttaa allergisia reaktioita.

Kokeiltuja ruokaohjeita:

Paahdetut palsternakat

6 tuoretta palsternakkaa
0,5 dl rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria
0,5 – 1 dl hienoksi jauhettua parmesaanijuustoa
* Kuori palsternakat kuorimaveitsellä ja halkaise ne pituussuuntaan neljään osaan. Paloittele edelleen noin kahdeksan sentin pituisiksi paloiksi.
* Siirrä palsternakkapalat uunivuokaan tai pellille ja pyöräytä joukkoon öljy ja mausteet, lopuksi myös hienojakoinen parmesaaniraaste.
* Paahda 200-asteisessa uunissa kypsiksi ja rapeiksi eli 30 – 45 minuuttia.

Palsternakkapaistos

4 palsternakkaa
noin 1 dl vettä
tilkka kasvisfondia
2,5 dl maitoa
100 g sulatejuustoa
* Kuori ja leikkaa palsternakat poikittain viipaleiksi. Keitä nämä pienessä vesimäärässä, johon on lisätty mausteeksi tilkka kasvisfondia.
* Keitä muutaman minuutin ajan ja siirrä juurespalat liemineen uunivuokaan.
* Kuumenna maito kattilassa ja anna sulatejuuston sulaa joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos uunivuokaan. * Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Tiedotteen teksti: Pirjo Toikkanen/Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson/Kotimaiset Kasvikset ry
Ruokaohjeet: Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Siemenistä puutarhaan niityn kauneimmat kukat
Paahteisilta kallioilta kuivilta kedoille ja reheville niityilleErittäin kuivalla ja karulla kalliolla sadevesi haihtuu nopeasti ja maakerros on ohut. Paahteisen paikan kasvillisuus on harvaa. Olojen parantuessa kasvillisuus lisääntyy; runsaasti kukkiva keto sijaitsee aurinkoisella, paahteisella ja kuivalla paikalla, jolla on niukasti ravinteita. Kuiva niitty on ketoa ravinteikkaampi, mutta kuivuus pitää kasvit yhä matalina. Peruskosteuden lisääntyessä kasvillisuus rehevöityy, vaikka tuoreella niitylläkin voi keskikesällä olla melko kuivaakin.Niin kuiville kallioille, kedoille kuin niityillekin löytyy kyseisissä oloissa viihtyviä kasveja. Myös varjoisalle metsäniitylle, keväällä valoisalle lehtoniitylle sekä happamalle harjukedolle löytyy oloihin sopeutuneita lajejaan. Upeita kasveja löytyy myös kosteille paikoille.
20232_38378.jpg
Varastolannoitus helpottaa taimikasvatusta ja ruukkuviljelyä
Varastolannoituksessa koko kasvukauden aikainen ravinnetarve voidaan antaa kasville kerralla. Esimerkiki puikkoina annosteltavat ravinteet sopivat tähän tarkoitukseen loistavasti.Varastolannoitukseen soveltuvat muutkin hidasliukoiset lannoitteet, kuten kanankakkarakeet. Koska kerralla annettava ravinnemäärä on kuitenkin suuri, niin lannoitepanos jätetään yhtenäiseksi osioksi kasvualustaan. Jos sama määrä lannoitetta sekoitettaisiin koko multamäärään, kasvualustan ravinnepitoisuus nousisi liikaa. Kasvin juuret hakevat ravinteita varastolannoiteosasta ja vettä laimeammasta kasvualustaosasta.
20232_69345.jpg
Näin kasvatat varhaisperunoita juhannuspöytään
Perunan kasvatukseen ei tarvita suurta pihaa, kasvimaata tai palstaa, vaan voit kasvattaa niin sanottua "ruukkuperunaa" myös parvekkeella tai terassilla. Kasvatusastian olisi hyvä olla noin 10 litraa – tarkoitukseen sopii vaikka pohjasta rei’itetty ämpäri.
Valkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia eteeristen öljypullojen keskellä
Potpourriin omavalintaiset herkulliset tuoksut
Naapuri tupakoi parvekkeella, Einon jääkiekkovarusteet jäivät pesemättä, popkornit paloivat mikroaaltouuniin, kissan jo siivotut pisut haisevat edelleen, biojätepussi homehtuu eteisessä sekä kämpän edellinen omistaja on tupakoinut sisällä ja haju on tarttunut seiniin. Lista asunnon pahaa hajua aiheuttavista asioista on pitkä. Välillä myös pelkkään arjen stressiin kaipaisi rentouttavaa tuoksua.Jos kaapeista ei satu löytymään tuoksuvia ja rentouttavia suitsukkeita, hyvä keino on suunnitella keittiön kätköistä löytyvistä aineksista oma potpourri eli tuoksuva koriste.
20242_83412.jpg
Vesiaiheet puutarhassa
Kaiken elämän perusta vesi on kaunis ja virkistävä elementti kotipuutarhassakin. Jos pihapiirissä on luonnostaan jokin vesielementti kuten rantaa, lampi tai puro, kannattaa sen mahdollisuudet käyttää viisaasti.
20227_78949.jpg
Hyötykasvien kylväminen
Taimien esikasvatus hallituissa olosuhteissa (ikkunalaudalla, kasvihuoneessa, kasvilavassa) on usein varmin menetelmä, kun kyseessä ovat pitkän kasvukauden vaativat yksivuotiset kasvit. Itäminen on tasaisempaa ja varmempaa, eikä siemeniä mene hukkaan.Kasvualustaksi käytetään erityistä kylvömultaa tai kaktusmultaa. Ne ovat puhtaita, tarpeeksi läpäiseviä, ravinneköyhiä ja sopivia pH-arvoltaan. Multapussin kyljestä löytyvät helposti mm. nämä tiedot. Kylvöastiaksi käy vaikka kukkaruukku, laatikko tai pienoiskasvihuone. Astian pohjassa on hyvä olla reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois.Kylvä riittävän harvaan ja peitä tarvittaessa. Multa kastellaan hyvin, ja pinta tasoitetaan. Siemenet voidaan kylvää ripotellen riveihin, hajakylvönä tai yksitellen (isommat siemenet). Kylvä harvaan, jotta juuret eivät kietoudu heti toisiinsa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton