• Etusivu
  • Kasvillisuus

Niityn kauneimmat kukat kotipuutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Paahteisilta kallioilta kuivilta kedoille ja reheville niityille

Erittäin kuivalla ja karulla kalliolla sadevesi haihtuu nopeasti ja maakerros on ohut. Paahteisen paikan kasvillisuus on harvaa. Olojen parantuessa kasvillisuus lisääntyy; runsaasti kukkiva keto sijaitsee aurinkoisella, paahteisella ja kuivalla paikalla, jolla on niukasti ravinteita. Kuiva niitty on ketoa ravinteikkaampi, mutta kuivuus pitää kasvit yhä matalina. Peruskosteuden lisääntyessä kasvillisuus rehevöityy, vaikka tuoreella niitylläkin voi keskikesällä olla melko kuivaakin.

Niin kuiville kallioille, kedoille kuin niityillekin löytyy kyseisissä oloissa viihtyviä kasveja. Myös varjoisalle metsäniitylle, keväällä valoisalle lehtoniitylle sekä happamalle harjukedolle löytyy oloihin sopeutuneita lajejaan. Upeita kasveja löytyy myös kosteille paikoille.

Kauneimmat niittykukat ovat myös tuttuja puutarhakasveja

Niittykukat sopivat kukkapenkkiin kesäkukiksi, perennoiksi tai koristamaan maisemaniittyjä. Perennapenkeissä ja -ryhmissä luonnonkukat ja villikukat tuovat myös lisää värejä, muotoja, kestävyyttä ja vaihtelevuutta jalostetumpien perennojen joukkoon. Säännöllisestä leikkuuta kestävistä niittykukista voi perustaa myös viehättävän kukkanurmen tai pihakedon puutarhaa elävöittämään. Niittykukista löytyy myös sopivia lajeja maanpeittokasveiksi.

Luonnonkukat ja -perennat ovat yleensä kestäviä ja terveitä kasvilajeja, jotka menestyvät vähällä hoidolla - olosuhteiden osuessa kohdilleen ne saattavat hämmästyttää pihanomistajan kasvuvoimallaan!

Lue lisää!Viihtyvätkö niittykukat puutarhassa?

Kasvuolosuhteet ohjaavat kasvien valintaa

Niittyä perustettaessa ja kasveja valittaessa on otettava huomioon kasvupaikan kosteusolot, valon määrä sekä maaperän laatu. Samat seikat pitää huomioida myös muuta puutarhaa rakennettaessa; kasvit on aina valittava paikan kasvuolosuhteet huomioiden, jotta ne menestyisivät ja kukoistaisivat mahdollisimman hyvin. Jonkin verran voimme onneksi myös vaikuttaa kasvuolosuhteisiin kasvualustaa muuttamalla ja valo-oloja parantamalla. Maaperää voi parantaa lisäämällä turvetta tai multaa, lannoittamalla ja kalkitsemalla - sitä voi tarvittaessa myös köyhdyttää, keventää ja happamoittaa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20218_71760.jpg
Pihasuunnittelu kaipaa joskus apua: mitä, mihin, miten?
Joskus itseltä loppuvat ideat kesken, kun miettii oman pihan laittamista. Mitä pitää ottaa huomioon, mitä tälle pihalle voi tehdä, mitä sinne mahtuu, miten tehdä pihasta helppohoitoinen ja mitkä kasvit siellä yleensä viihtyvät? Piha tarjoaa meille paljon, jos osaamme ottaa huomioon kaiken pihaa suunnitellessamme. Siihen on tarjolla myös pihasuunnittelijan apua.
20204_63741.jpg
Nuoret ovat innostuneet puutarhanhoidosta
Suomalaisten kiinnostus puutarhaharrastamiseen on kasvanut viime vuosina erityisesti alle 35-vuotiaiden parissa. Yhä useampi nuori aikuinen tarttuu multapussiin ja istutuslapioon joko kotonaan, parvekkeilla tai pihoilla. Harrastus tuo erityisesti hyvää mieltä ja parantaa elämänlaatua. Harrastajat kertovat myös nauttivansa konkreettisesti omin käsin tekemisestä.
20078_6160.jpg
Arseenikäsitellyn puun uudelleenkäytön määräykset
Valtioneuvosto on antanut 26.7.2007 asetuksen, joka sisältää säännökset arseenikyllästeillä (CCA-kyllästeillä) käsitellyn puun, kuten vanhojen sähkö- ja puhelinpylväiden uudelleen käytöstä ja markkinoille luovuttamisesta uudelleen käyttöä varten.Uudelleen käytettävää CCA-kyllästeillä käsiteltyä puuta saa luovuttaa vain ammattimaiseen taikka teollisuuskäyttöön. Käsiteltyä puuta saa käyttää vain, jos puun kestävyys on välttämätöntä ihmisen tai karjan turvallisuuden kannalta ja jos puun joutuminen ihokosketukseen on epätodennäköistä. Sallittuja käyttötarkoituksia ovat muun muassa julkisten rakennusten ja maatalousrakennusten kantavat puurakenteet, sillat ja siltarakenteet, laiturit, perustukset ja tukirakenteet. Käsiteltyä puuta ei saa koskaan käyttää asuinalueilla tai kotitalouksissa käytettävissä rakenteissa eikä myöskään maataloudessa lukuun ottamatta eräitä poikkeuksia, kuten edellä mainitut kantavat puurakenteet. Käsitelty puu ei myöskään saa joutua kosketukseen ihmisten tai eläinten ravinnon kanssa.
202310_387.jpg
Siirtonurmella helposti valmista
Pitäisikö uudistontille saada vihreää pintaa? Kaipaako vanha nurmikkosi uusimista tai rinne ruohottamista? Joskus aiemmin ajateltiin, että siirtonurmea käytetään vain urheilukenttien ja firmojen edustusnurmia perustettaessa, mutta siirtonurmea on asennettu pitkään myös omakotitalojen ja taloyhtiöiden pihoille. Siirtonurmi onkin helppo ja nopea tapa saada aikaan kaunis ja laadukas nurmikko.
20234_81496.jpg
Kuivakäymälä on viisaan valinta
Kuivakäymälä on hyvä ja taloudellinen vaihtoehto vesivessan tilalle. Kuivakäymälä säästää vettä ja palauttaa ravinteet takaisin puutarhan kasveille. Näin puutarha, vesistöt ja rahapussi voivat hyvin. Vessassa käynti on viihtyisää, kun ilma kiertää huonetilasta käymälälaitteen kautta ulos katolle, eikä kulkeudu huonetilaan kuten vesivessassa.
20231_80681.jpg
Huonekasvit poistavat ilmasta haitallisia aineita
Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista, sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia orgaanisia yhdisteitä – ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton