• Etusivu
  • Kasvillisuus

Arseenikyllästeisen puun uudelleenkäytön määräykset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.08.2007
20078_6160.jpg

Valtioneuvosto on antanut 26.7.2007 asetuksen, joka sisältää säännökset arseenikyllästeillä (CCA-kyllästeillä) käsitellyn puun, kuten vanhojen sähkö- ja puhelinpylväiden uudelleen käytöstä ja markkinoille luovuttamisesta uudelleen käyttöä varten.

Uudelleen käytettävää CCA-kyllästeillä käsiteltyä puuta saa luovuttaa vain ammattimaiseen taikka teollisuuskäyttöön. Käsiteltyä puuta saa käyttää vain, jos puun kestävyys on välttämätöntä ihmisen tai karjan turvallisuuden kannalta ja jos puun joutuminen ihokosketukseen on epätodennäköistä. Sallittuja käyttötarkoituksia ovat muun muassa julkisten rakennusten ja maatalousrakennusten kantavat puurakenteet, sillat ja siltarakenteet, laiturit, perustukset ja tukirakenteet. Käsiteltyä puuta ei saa koskaan käyttää asuinalueilla tai kotitalouksissa käytettävissä rakenteissa eikä myöskään maataloudessa lukuun ottamatta eräitä poikkeuksia, kuten edellä mainitut kantavat puurakenteet. Käsitelty puu ei myöskään saa joutua kosketukseen ihmisten tai eläinten ravinnon kanssa.

Markkinoille uudelleen käytettäväksi luovutettava puu on merkittävä asetuksen mukaisin varoitusmerkinnöin. Käytössä oleva, CCA-kyllästeillä käsitelty puu voidaan jättää paikoilleen puun käyttöiän loppuun saakka.

Jätteeksi jäävä arseenikyllästeellä käsitelty puu on ongelmajätettä ja sitä saa luovuttaa vain jätelain mukaisen hyväksynnän saaneille vastaanottajille, joilla on riittävät edellytykset huolehtia puujätteen asianmukaisesta käsittelystä.

Arseenia sisältäviä puunsuoja-aineita ei ole saanut käyttää puun kyllästämiseen Suomessa eikä muualla EU:ssa 1.9.2006 jälkeen. Asetuksesta seuraa myös, että arseenikyllästeillä käsiteltyä puuta ei saa tuoda Suomeen.

Arseenikyllästeiden sisältämät arseeniyhdisteet aiheuttavat syöpäsairauden vaaraa ja ovat myös akuutisti myrkyllisiä ja voimakkaasti syövyttäviä. Vaikutuksia aiheutuu, jos arseeniyhdisteille altistutaan ihokosketuksen tai hengityksen kautta tai niitä joutuu elimistöön nieltynä.

Asetus tulee voimaan 15.8.2007 ja sillä kumotaan valtioneuvoston asetus 440/2003 arseeni- ja elo-hopeayhdisteiden sekä DBB:n rajoituksista. Elohopeayhdisteiden ja DBB:n rajoitukset pysyvät ennallaan uudessa asetuksessa.

Lisätietoja: Ylitarkastaja Heikki Salonen, Suomen ympäristökeskus, puh. 020 490 2523

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_79052.jpg
Avojuuristen taimien istutusaika on alkanut
Puuvartisia pensaita, aitataimia ja joitain puita myydään keväällä avojuurisina. Taimella ei siis ole multapaakkua, vaan ne toimitetaan muovipussissa, etteivät juuret kuivu. Taimi nostetaan pellosta keväällä ennen lehteen tuloa tai se on nostettu jo syksyllä ja säilytetty talven yli kylmävarastossa. Syksyllä paljasjuuritaimia saa sitten, kun taimen kasvu on pysähtynyt, joilloin ne voidaan huoletta nostaa pellosta. Syksyiset taimet ovat ruskanvärisiä ja varistavat lehtiään.Avojuuristen taimien istutusaika kestää maan sulamisesta noin kesäkuun puoliväliin – loppuun. Avojuurinen taimi lähtee hyvin kasvuun, koska juuret pääsevät suoraan pohjamaahan. Se onkin keväällä ja myöhään syksyllä astiatainta parempi vaihtoehto, jota ammattilaisetkin suosivat.
20083_9276.jpg
Tuliaisorkideoille on tuontivaatimuksia
Moni haluaa tuoda ulkomailta matkamuistoksi leikko- ja ruukkuorkideoja. Ikävien yllätysten välttämiseksi kannattaa etukäteen selvittää, mitä kasveja Suomeen saa tuoda ja millä ehdoin.Kasvien vientiä ja tuontia säätelee vienti- ja tuontimaan lainsäädäntö. Suomen kansallinen lainsäädäntö pohjaa EU-tason säädöksiin.Euroopan unionin alueelta orkideojen tuonnille ei ole asetettu varsinaisia tuontirajoituksia eikä niillä tarvitse olla kasvien terveystodistusta. Orkideoissa ei kuitenkaan saa olla vaarallisiksi luokiteltuja kasvien tuholaisia tai kasvitauteja.
20238_82879.jpg
Syyskukilla tunnelmaa pimeneviin päiviin
Hämärtyvät päivät ja pimenevät illat saavat kaipaamaan väriä ja piristystä niin kotiin kuin uloskin. Nyt on hyvä aika vaihtaa värimaailma pihassasi syksyn väreihin, kun kesäkukkaistutukset alkavat vähitellen väsähtää ja syyskukkavalikoimat ovat parhaimmillaan. Kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä löytyy runsaasti upeita leikkokukkia ja -asetelmia, viherkasveja sekä ruukkukukkia niin omaksi iloksi kuin lahjaksikin. Valikoimista löytyy myös viileneviä säitä kestäviä lajeja, joita voi nyt istuttaa ulos ruukkuihin ja amppeleihin.
20232_80856.jpg
Yhteensopiva litiumioniakku tehostaa työskentelyä
Neljä eri laturia seinässä, mikä akku oli mihinkin? Ja mikä työkalu seuraavaksi pitikään ladata? Tuttu tilanne verstaassa, autotallissa tai puutarhavajassa. Miksi sama akku ei voisi toimia kaikissa laitteissa merkistä huolimatta? Kyllä voi.
202310_83230.jpg
Muista siirtää kellot!
Kellojen siirto talviaikaan tapahtuu joka vuosi lokakuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin. Kellojen siirto päätettiin taannoin lopettaa vuoteen 2021 mennessä, mutta vielä saamme toistaiseksi nauttia tästä pienestä puuhasta.
202311_83311.jpg
Joulukuun vinkit
Joulukuu on vuoden viimeinen kuukausi. Lapissa pysyvä lumi on yleensä jo maassa ja ilma on kylmä – etelämpänä lämpötilat vaihtelevat vielä nollan puolin ja toisin, joten pysyvää lumipeitettä voidaan joutua odottelemaan kuun lopulle saakka. Joulukuu onkin usein marraskuun tavoin harmaa ja pimeä – vain hieman kylmempi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton