• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kuivakäymälä on viisaan valinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.04.2023
20234_81496.jpg

(Kuva: Biolan)

Kuivakäymälä on hyvä ja taloudellinen vaihtoehto vesivessan tilalle. Kuivakäymälä säästää vettä ja palauttaa ravinteet takaisin puutarhan kasveille. Näin puutarha, vesistöt ja rahapussi voivat hyvin. Vessassa käynti on viihtyisää, kun ilma kiertää huonetilasta käymälälaitteen kautta ulos katolle, eikä kulkeudu huonetilaan kuten vesivessassa.

Talousjätevedestä puhdistettavat ravinteet tulevat pääasiassa vessavesistä. Kuivakäymälä yhdessä pesuvesien eli harmaiden vesien käsittelyn kanssa on taloudellisin ja myös ympäristön kannalta hyvä ja suositeltava vaihtoehto vesivessalle. Hyvä kuivakäymälä on hygieeninen, hajuton ja kokonaistaloudellinen käymälä. Kuivakäymälä säästää puhdasta vettä ja palauttaa arvokkaat ravinteet takaisin luonnon kiertoon.

Toimivasta ja asiallisesti hoidetusta kuivakäymälästä ei tule vesistökuormitusta ja pesuvesien käsittelyyn riittää pienempi ja edullisempi järjestelmä kuin kaikkien jätevesien yhteiskäsittelyyn. Kiinteistöillä, joilla on kuivakäymälä, puhdistettavaksi jää vain pesuvedet. Kuivakäymälän seurana pesuvesien puhdistamiseen riittävät mainiosti esimerkiksi Biolanin Harmaavesisuodattimet.

Loma-asunnon käymälän huolellinen valinta ja oikeanlaiset asennusratkaisut varmistavat laitteen moitteettoman toiminnan.

Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Lisäksi se kierrättää ravinnepitoisista jätöksistä arvokasta maanparannusainetta pihan istutuksille ja käymälästä kerättävät nesteet ovat erinomaista lannoitetta mökkipihan kasveille. Markkinoilla on paljon erilaisia käymälämalleja, joten jo laitetta valittaessa kannattaa miettiä mitkä ovat oman käymälän käyttövaatimukset ja tärkeimmät ominaisuudet.

Toimiva ulkokäymälä

Biolan kompostikäymälä ja Biolan Suotis.
Biolan kompostikäymälä ja Biolan Suotis.

Toimivan ulkokäymälän periaatteena on, että käymäläjätteet kerätään käymäläsäiliöön, sekaan lisätään riittävästi kuiviketta ja jätteet kompostoidaan mullaksi. Näin ihmisen jätökset saadaan takaisin luonnon kiertoon kuormittamatta vesistöjä, joihin liikaravinteet eivät kuulu.

Yleensä käymäläsäiliöstä erotellaan ylimääräiset nesteet joko istuimen avulla puhtaana virtsana tai säiliön pohjalta suotonesteenä. Nesteitä ei koskaan saa päästää suoraan maaperään, mutta ne voidaan hallitusti hyödyntää lannoitteena koristekasveille, puille ja pensaille tai herätteenä kompostissa.

Suotonesteelle on olemassa myös puhdistamo, joten jos hyötykäyttöä ei ole, niin nesteet voi puhdistaa ja sitten johtaa maastoon. Tällainen suotonesteen puhdistamo on Biolanin Suotis.

Erityisen tärkeää komposti- ja kuivikekäymälöissä on laitteen hyvä ilmanvaihto. Se pitää hajut loitolla, haihduttaa nesteitä ja mahdollistaa jätteen kompostoitumisen.

Kun käymälää rakennettaessa jätesäiliöstä johdetaan suora poistoilmaputki rakennuksen harjan yläpuolelle, ilmanvaihto toimii painovoimaisesti. Ilmastointiputki tulee rakentaa suoraksi, sillä mutkat heikentävät tuuletuksen tehoa. Hankaliin asennuskohteisiin voidaan asentaa sähkötuuletin tai ilmastointiputken päässä tuulen voimalla toimiva Tuulituuletin.

Pesuvesi puhdistuu pienpuhdistamossa

Jätevesijärjestelmän valinnassa tulee huomioida syntyvien jätevesien määrä ja laatu sekä puhdistamon soveltuvuus omalle tontille. Rakentamiseen lupa haetaan kunnan rakennusvalvonnasta asianmukaisella suunnitelmalla, joka toimii myös rakentamisen ohjeena. Näin varmistuu, että oikeanlainen puhdistamo tulee oikeaan paikkaan ja käyttötarkoitukseen.

Biolanin pienpuhdistamot pesuvesille soveltuvat vaativillekin tonteille. Puhdistamot asennetaan maanpäälle, joten kallio tai korkea pohjaveden pinta ei ole asennuksen esteenä. Jätevesi voidaan johtaa puhdistamoon viettoviemärillä tai pumpulla. Saostuskaivoja ei tarvita. Jätevesi puhdistuu eloperäisessä suodatin-materiaalissa, jonka voi kompostoida tai käyttää sellaisenaan maanparannusaineena käytön jälkeen. Suodatinmateriaali vaihdetaan sadan käyttövuorokauden välein, eli kesämökeillä huolto tulee tehdä noin kerran vuodessa.

Biolanin Harmaavesisuodatin 125:n suodatinmateriaalin vaihto tehdään 100 käyttövuorokauden välein. (Kuva. Biolan)
Biolanin Harmaavesisuodatin 125:n suodatinmateriaalin vaihto tehdään 100 käyttövuorokauden välein. (Kuva. Biolan)

Harmaavesisuodattimessa jätevettä puhdistavat pieneliöt, jotka käyttävät jäteveden lika-aineita ravinnokseen. Kun pieneliöt voivat hyvin, jätevesi puhdistuu parhaiten. Pesuaineiden annostelussa tulee noudattaa valmistajan antamia ohjeita. Antibakteerisia ja klooripohjaisia pesuaineita puhdistamo sietää pieniä määriä, mutta liian runsas käyttö tappaa jätevettä puhdistavat mikrobit. Haitalliset sekä myrkylliset aineet, kuten maalit, liuottimet ja öljyt eivät kuulu jätevesijärjestelmään.

Kun veden äärellä sijaitsevan kesämökin jätevedenkäsittelyä tai vanhaa maapohjaista huussia parannetaan, voi vähitellen huomata vesistön tilan parantuvan. Usein muutos on ensimmäisenä havaittavissa omassa mökkirannassa.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20129_32047.jpg
Elokuun kaunein kukka
Elokuun äänestys sai galluplaskurin suorastaan kilisemään! Lienevätkö kaikki kotipuutarhurit nyt paremmin kotikoneen äärellä, kun ulkona sataa ja vihmoo syksyinen tuuli. Vai löytyisikös kenties useammalta tilaa parille uudelle omenapuulle? Elokuun kauneimman kukan äänestyksessähän arvotaan kaikkien vastanneiden kesken via Gardenin Keittiöpuutarha -valikoimaan kuuluva omenapuu-paketti. Itse asiassa onnetar on jo ojentanut auttavan kätensä ja poiminut voittajan joukoistanne...
20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.
20194_57126.jpg
Näyttävä pihatiilipäällyste kruunasi kokonaisuuden
Järvenpään kaupunki rakennutti kaupunkilaisille hienon uuden puistoalueen, jonka helmi on verivaahteroiden reunustama keraamisilla pihakivillä päällystetty "kevyenliikenteen bulevardi".
20118_27452.jpg
Yrittäjäksi viheralalle?
TTS tarjoaa monipuolisesti puutarha-alan kursseja. Valikoimasta löytyy niin lyhyempiä kursseja kuin pidempiäkin koulutuksia. Tarjolla on myös erilaisia korttikoulutuksia. Tällä hetkellä ajankohtainen kurssi on esimerkiksi Yrittäminen viheralalla.Tutustu koulutuskalenteriin
20201_62050.jpg
Kasvien tehoaineet kevään mörköjä vastaan
Valokuvissa kevät näyttää aina kauniilta ja lämpimältä - varastojen perältä kaivetaan kesämekot, polkupyörä ja poljetaan piknikille puistoon, jossa kukat kukkivat jo täydessä loistossaan. Meille suomalaisille kevät ei ole kuitenkaan aina ihan tätä. Välillä on lunta ja välillä taas ei. No, siinä välissä on vettä. Ja loskaa. Toki ne kukat ja muut kasvit sieltä alkavat aikanaan kurkkimaan, ja linnut palaavat lopulta hermolomiltaan. Harmittavan usein tämä kaikki menee kuitenkin melkoisen lähelle kesää, jolloin suurin osa keväästä on monelle melkoisen harmaata ja ilotonta. Tutkitusti suomalaiset ovatkin keväisin onnettomimmillaan.
20237_23134.jpg
Hyvä komposti ei synny vahingossa
Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Happi erottaa toisistaan kompostin ja tunkion.Komposti on ilmava kasa, jossa jäte hajoaa hajuttomasti lahoten. Tiivis ja hapeton läjä sen sijaan hajoaa mätänemällä, mikä aiheuttaa tunkion epämiellyttävän hajun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton