• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hyvä komposti ei synny vahingossa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_23134.jpg

Komposti lahottaa jätteen hajuttomasti. (Kuva: Biolan)

Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Happi erottaa toisistaan kompostin ja tunkion.

Komposti on ilmava kasa, jossa jäte hajoaa hajuttomasti lahoten. Tiivis ja hapeton läjä sen sijaan hajoaa mätänemällä, mikä aiheuttaa tunkion epämiellyttävän hajun.

Kompostori käytön mukaan

Jätemaksut nousevat – kompostoimalla saat säästöä kotitalouksien jätemaksuihin. Kompostoimalla säästät myös vaivaa, kun puutarhajätettä ei tarvitse viedä kaatopaikalle. Sen sijaan se muuttuu hyödylliseksi maanparannusaineeksi.

Lämpöeristetyssä talousjätekompostissa palaminen on nopeaa, minkä vuoksi kompostilla on suuri hapentarve.

Oikean seosaineen käyttö ja kompostin möyhiminen parantavat omalta osaltaan kompostin happiolosuhteita.

Mitä vähemmän käyttää seosainetta, sitä helpommin komposti tiivistyy ja sitä useammin se vaatii sekoittamista. Tarkoituksen mukainen kompostori helpottaa eloperäisten jätteiden hajotusta.

Kompostori valitaan käytön mukaan, ja yksi keskeinen kompostorin valintaan vaikuttava kysymys on eristämistarve. Ympärivuotiseen talousjätteen kompostointiin sopii parhaiten laite, joka on lämpöeristetty myös pohjastaan, kun taas kesäisin käytettävä puutarhakompostori saa olla hyvinkin yksinkertainen.

Jäte muuttuu kompostissa hyödylliseksi maanparannusaineeksi. (Kuva: Biolan)
Jäte muuttuu kompostissa hyödylliseksi maanparannusaineeksi. (Kuva: Biolan)

Keittiökomposti vaatii eristyksen

Talousjätekompostorin pitää olla tuhoeläintiivis ja ympärivuotisessa käytössä riittävästi lämpöeristetty. Nelihenkisen perheen kotitalousjätteelle riittää yleensä noin 200 litran kompostori. Liian pieni kompostori ei ehdi kompostoimaan taloudessa syntyviä jätteitä, kun taas liian iso ei pysy toiminnassa, jos jätteen määrä jää liian vähäiseksi.

Hyvässä talousjätekompostorissa jäte kompostoituu hyvin nopeasti. Talvella talousjätekompostorin lämpötilat laskevat ja hajoaminen hidastuu, etenkin, jos jätettä kertyy vähän.

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Puutarhajäte muhii mullaksi kannen alla

Puutarhakompostorin käyttö on helpointa, jos kompostoreita on kaksi. Toisen kompostin voi tällöin antaa rauhassa muhia valmiiksi sillä aikaa, kun toista käytetään uuden jätteen kompostointiin. Puutarhakompostissapuutarhajäte kypsyy kompostimullaksi noin 1-2 vuodessa.

Puutarhakompostoria hoidetaan samalla tavalla kuin kasakompostia. Kompostorin täyttäminen aloitetaan ilmavalla pohjakerroksella. Jätteitä lisätään kerroksittain sitä mukaa, kun niitä kertyy puutarhasta. Samalla huolehditaan kompostorin kosteudesta, kuohkeudesta ja ravinteiden riittävyydestä. Puutarhakompostissa erityisesti reunat kuivuvat herkästi, mutta kannellinen kompostori pidättää kosteutta paremmin kuin lautakompostori.

Puutarhakompostorin sisältö yleensä jäätyy talvella. Kompostorin ympärille voi halutessaan kerätä lämpöeristeeksi lunta. Jäätyminen ei kuitenkaan pilaa kompostia, vaan pieneliötoiminta alkaa jälleen keväällä kompostin sulaessa. Keväällä, kun aurinko alkaa lämmittää, puutarhakompostin voi herättää kaatamalla sinne pari ämpärillistä kuumaa vettä ja sekoittelemalla sitä.

Puutarhakompostori kannattaa sijoittaa pihalla suojaisaan paikkaan, johon ei kerry sulamisvesiä. (Kuva: Biolan)
Puutarhakompostori kannattaa sijoittaa pihalla suojaisaan paikkaan, johon ei kerry sulamisvesiä. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82483.jpg
Jasmike (Philadelphus)
Jasmikkeet (Philadelphus) ovat kasvisuku, johon kuuluu noin 60 lajia 1–6 m korkeita pensaita. Monia näistä pensaista viljellään koristekasveina. Korkeahkot jasmikkeet soveltuvat niin yksittäiskasveiksi, suojapensaiksi kuin aidanteiksikin. Pohjois-Euroopassa tunnetuimpia ovat pihajasmike, hovijasmike ja puistojasmike.
tihkuruukku palmun juuressa
Helpota joka kesäistä kastelurumbaa Tihkuruukulla
Puutarhakasvien kastelu on ongelmallista ja aikaa vievää puuhaa lähes kaikille kotipuutarhureille, joko veden tai ajanpuutteen vuoksi. Kotipuutarhuri saa usein kasvien kastelusta harmaita hiuksia – liikaa vettä tai liian vähän. Avuksi saapuu historia.Muinaiset roomalaiset ja Perun intiaanit keksivät oivan kastelumenetelmän, jossa hyödynnettiin maahan upotettuja lasittamattomia saviruukkuja helpottamaan kasvien kastelua. Jo Kiinan vanhimmassa maatalousoppaassa, Fan Shengzhin-kirjassa, kuvattiin menetelmää. Tätä nerokasta altakastelumenetelmää voimme hyödyntää myös kotipuutarhassa kasvien riittävän vedensaannin ja hyvinvoinnin turvaamiseksi tänäkin päivänä.Syntyi BioProffa Tihkuruukku.
20179_50224.jpg
Vuolukiviastiat uudistavat ruoanlaiton
Uudet vuolukiviastiat ovat oiva ratkaisu ruoanlaittoon esimerkiksi takan tulipesässä, leivinuunissa, grillissä tai vaikka sähköuunissa. Näiden ruoanlaittotuotteiden pääosassa on suomalainen vuolukivi, jonka erinomainen lämmönvarauskyky on edukseen myös ruoanvalmistuksessa.
20237_23134.jpg
Hyvä komposti ei synny vahingossa
Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Happi erottaa toisistaan kompostin ja tunkion.Komposti on ilmava kasa, jossa jäte hajoaa hajuttomasti lahoten. Tiivis ja hapeton läjä sen sijaan hajoaa mätänemällä, mikä aiheuttaa tunkion epämiellyttävän hajun.
20088_12442.jpg
Huomio koululaisten kasvisten syömiseen
Lasten ja erityisesti poikien kasvisten syönti on huolestuttavan vähäistä. Lasten ja nuorten kasvisten riittävään syöntiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sen, minkä lapsena oppii niin, vanhana taitaa. Lapsena opitut terveyttä ylläpitävät ja sairauksia ehkäisevät ruokailutottumukset kantavat hedelmää pitkälle aikuisuuteen.Vanhempien esimerkki on erityisen tärkeä asia arkisten asioiden oppimisessa terveelliset ruokailutottumukset mukaan lukien. Terveyttä kasviksilla -kampanjan yhteistyötahot; Kotimaiset Kasvikset ry, Suomen Sydänliitto, Suomen Syöpäjärjestöt, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Terveydenhoitajaliito, haastavat vanhemmat kantamaan vastuunsa terveellisten ruokailutottumusten opettamisessa. On hyvä muistaa, että vanhemmilla on tähän mahdollisuus ja velvollisuus. Lisäksi lapset suorastaan toivovat sitä, vaikka se ei aina siltä näyttäisikään. Riittävä kasvisten syönti hoituu näppituntumalla. Kasviksia puoli kiloa päivässä on kuusi kourallista. Kasvikset voi nauttia haluamallaan tavalla muodossa tai toisessa, kypsennettynä tai raakana. Helpoiten tavoite toteutuu sisällyttämällä kasviksia jokaiselle päivän aterialle ja välipalalle.
202112_74246.jpg
Moni selviäisi häiriötilan­teessa yli viikon käymättä kaupassa
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tekemän tutkimuksen mukaan, lähes kolmannes suomalaisista arvioi, että selviäisi häiriötilanteessa jopa yli viikon käymättä ruokakaupassa. Vuonna 2018 vain yhdeksän prosenttia arvioi kotivaransa riittävän yli viikon. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) tutkimuksesta. Kotitalouksien varautuminen ja resilienssi -tutkimuksessa kysyttiin tuhannelta suomalaiselta häiriötilanteisiin varautumisesta, niissä pärjäämisestä, auttamishalusta, luottamuksesta ja varautumisuskomuksista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton