• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huomio koululaisten kasvisten syömiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20088_12442.jpg

Puoli kiloa täyttä tavaraa

Lasten ja erityisesti poikien kasvisten syönti on huolestuttavan vähäistä. Lasten ja nuorten kasvisten riittävään syöntiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sen, minkä lapsena oppii niin, vanhana taitaa. Lapsena opitut terveyttä ylläpitävät ja sairauksia ehkäisevät ruokailutottumukset kantavat hedelmää pitkälle aikuisuuteen.

Vanhempien esimerkki on erityisen tärkeä asia arkisten asioiden oppimisessa terveelliset ruokailutottumukset mukaan lukien. Terveyttä kasviksilla -kampanjan yhteistyötahot; Kotimaiset Kasvikset ry, Suomen Sydänliitto, Suomen Syöpäjärjestöt, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Terveydenhoitajaliito, haastavat vanhemmat kantamaan vastuunsa terveellisten ruokailutottumusten opettamisessa. On hyvä muistaa, että vanhemmilla on tähän mahdollisuus ja velvollisuus. Lisäksi lapset suorastaan toivovat sitä, vaikka se ei aina siltä näyttäisikään. Riittävä kasvisten syönti hoituu näppituntumalla. Kasviksia puoli kiloa päivässä on kuusi kourallista. Kasvikset voi nauttia haluamallaan tavalla muodossa tai toisessa, kypsennettynä tai raakana. Helpoiten tavoite toteutuu sisällyttämällä kasviksia jokaiselle päivän aterialle ja välipalalle.

Aamupalalla päivä vauhtiin

Kunnon tukeva aamiainen ennen kouluunlähtöä auttaa niin pieniä kuin isojakin koululaisia keskittymään aamupäivän tunteihin. Kurnivalla vatsalla on vaikea omaksua uusia asioita ja osallistua koulutyöskentelyyn. Aamupalalle on hyvä kattaa aina jotain värikästä eli kasviksia muodossa tai toisessa. Marjat tai hedelmät sopivat hyvin maustamaan niin lämpimän puuron, viilin kuin jogurtinkin. Täysjyväleivällä salaatinlehdet, viipaloidut kurkut, tomaatit tai paprikat piristävät päivän alkua ihmeesti ja hulahtavat koululaisten vatsaan huomaamatta.

marjaherkku
marjaherkku
kuningatarsmoothie
kuningatarsmoothie

Välipala valmiiksi koulusta saapuville

Vanhempien vastuulla on huolehtia välipalan valmistamisesta alakoululaisille. Välipalan voi valmistaa edellisenä iltana vaikka päivällisen tai iltapalan valmistamisen yhteydessä. Lapset kannattaa ottaa puuhaan mukaan. Yläkoululaiset osaavat jo tehdä helppoja välipaloja itsekin. Vanhempien vastuulle jää kuitenkin isompienkin lasten osalta edelleen raaka-aineiden ostaminen valmiiksi kotiin ja välipalojen ideointi yhdessä lapsen kanssa. Välipalan voi koota helposti ihan tavallisista perusraaka-aineista kuten kasviksista ja täysjyväviljavalmisteista. Sitä voi täydentää tarvittaessa vähärasvaisilla, -vähäsuolaisilla ja -sokerisilla maito- ja lihavalmisteilla.

uunipatonki
uunipatonki
mikrolämpimät leivät
mikrolämpimät leivät

Nyrkkisääntönä voisi pitää, että välipalassa olisi aina vähintään yksi kourallinen vihanneksia, juureksia, marjoja tai hedelmiä muodossa tai toisessa sekä yksi annos viljavalmisteita esim. leipää. Marja- ja hedelmäpirtelöt sekä -rahkat ja erilaiset vatkatut marjapuurot tekevät varmasti kauppansa. Pilkotut juurekset ja pilkotut tai kokonaiset hedelmät ovat nopeita ja käteviä välipaloja. Nämä kulkevat helposti myös mukana eväsrasiassa, jos koululainen jatkaa matkaa harrastuksiin heti koulun jälkeen.

rapea perunarösti
rapea perunarösti
tortillat
tortillat

Päivällinen yhdessä perheen kanssa

Päivällinen on tärkeä kasvaville lapsille, koska lapset eivät jaksa syödä kerralla niin paljoa kuin aikuiset. Lisäksi säännöllinen ateriarytmi kunnon välipalan ja iltapalan kera auttavat pitämään verensokerin tasaisena, eikä nälkä pääse yllättämään hallitsemattomasti. Painonhallinta on helpompaa, hampaat pysyvät kunnossa ja jaksaminen ja vireystila ovat hyvät. Päivällinen on hyvä hetki koota perhe yhteen ruoan äärelle. Silloin voi rauhassa vaihtaa päivän kuulumiset puolin ja toisin ja välillä kysyä, miten lapsen ruokailu sujuu koulussa. Osallistuuko koululainen kouluruokailuun, syökö hän pääruoan lisäksi myös salaatin ja muut lounaaseen kuuluvat osat. Ja jos näin ei ole, niin kannattaa keskustella, mistä johtuu, ettei ruoka maistu koulussa. Lasta voi auttaa keskustelemalla arvostamaan kouluruokailua ja koululounaan tärkeyttä oman jaksamisen kannalta. Myös rahan käytöstä makeisten, virvoitusjuomien jne. ostamiseen on hyvä keskustella ja tehdä lapsen kanssa selkeät pelisäännöt, miten toimitaan.

pasta carbonara
pasta carbonara
uunipihvit ja yrttiperunamuusi
uunipihvit ja yrttiperunamuusi
Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry, Päivi Jämsén, ravitsemusasiantuntija
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_23127.jpg
Puutarhakompostori on puutarhurin aarrearkku
Suurin osa syksyllä kertyvästä piha- ja puutarhajätteestä kelpaa kompostoitavaksi. Pihan ruohonleikkuujätteet ja kasvimaalta sadonkorjuun yhteydessä tulevat vihannesnaatit soveltuvat hyvin tavalliseen puutarhakompostiin. Rikkaruohojen kitkentäjätteet tuhoutuvat varmimmin lämpökompostorissa talousjätteen seassa.
20226_78590.jpg
Mullanvaihto piristää huonekasveja
Kasvaakseen ja viihtyäkseen huonekasvi tarvitsee uuden, ravinnepitoisen mullan. Mullanvaihdon tarpeen ratkaisee yleensä juurten kunto. Osalle huonekasveista multa on vaihdettava vuosittain, toiset viihtyvät samassa mullassa useita vuosia. Mullanvaihdon yhteydessä ruukun voi vaihtaa suurempaan tai sovittaa ruukun sisustukseen sopivaksi.
20237_23128.jpg
Potkua kompostoitumiseen
Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.
202312_83314.jpg
Kukoistusta uuteen vuoteen
Jouluna saamme usein lahjaksi toinen toistaan upeampia kukkia ja kukkakoreja – kenties ostamme niitä itsekin iloksemme. Useimmat näistä joulun kasveista viihtyvät varmasti pidempäänkin luonamme, kunhan vain hoidamme niitä oikein!Tässä on muutaman yleisimmän joulukukan hoito-ohjeet:
202312_83324.jpg
Tulppaaneilla piristystä päivään!
Kotimaisia tulppaaneita on ollut tarjolla jo marraskuulta lähtien, mutta vasta joulun jälkeen Suomen suosituimman leikkokukan määrät alkavat kasvaa voimakkaasti.Suomalaiset ovat olleet vuosikymmeniä asukaslukuun suhteutettuna maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia. Tulppaani on leikkokukista ylivoimaisesti kaikista tärkein viljeltävä. Meillä niitä hyödetään kukkaan vuosittain noin 60 miljoonaa kappaletta; määrä vaihtelee hieman pääsiäisen sijoittumisen mukaan.
20132_33953.jpg
Sisätilojen tuholaiset ja inhat ötökät
Omasta kodista ei ole kiva löytää ötököitäVaikka ne eivät mitään vaaraa aiheuttaisikaan, niin epämiellyttäviltä kohtaamiset niiden kanssa kuitenkin tuntuvat. Kodin yleisimpiä tuholaisia ovat sokeritoukat, turkiskuoriaiset, muurahaiset sekä elintarvikkeista tavattavat jauhokoisat ja riisihäröt. Viime vuosina suomalaisten vaivoiksi ovat palanneet myös torakat ja luteet, jotka ovat tuhohyönteisistä vaarallisimpia. Ne lisääntyvät ja leviävät nopeasti.Ryömivien hyönteisten, kuten torakoiden mukana kulkee useita vakavia tauteja mukaan lukien salmonella, punatauti, suolistotulehdus ja lavantauti. Riski on erityisen suuri perheissä, joissa on lapsia, vanhuksia tai sairauksista toipuvia. Riski on erityisen suuri perheissä, joissa on lapsia, vanhuksia tai sairauksista toipuvia. Kirppujen ja luteiden puremat aiheuttavat myös paljon ärsytystä ja ahdistusta.Näin torjut kodin lentävät ja ryömivät tuholaisetTuholaisten ja tautien torjunta puutarhassa

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton