• Etusivu
  • Hoitotyöt

Näin kompostoit puutarhajätteet oikein

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_23127.jpg

Puutarhakompostori odottaa kitkettyjä rikkaruohoja. (Kuva: Biolan)

Suurin osa syksyllä kertyvästä piha- ja puutarhajätteestä kelpaa kompostoitavaksi. Pihan ruohonleikkuujätteet ja kasvimaalta sadonkorjuun yhteydessä tulevat vihannesnaatit soveltuvat hyvin tavalliseen puutarhakompostiin. Rikkaruohojen kitkentäjätteet tuhoutuvat varmimmin lämpökompostorissa talousjätteen seassa.

Monivuotisten rikkakasvien, kuten juolavehnän, juuria tai siemeniä ei kompostiin kannata laittaa lainkaan, jotta ne eivät jatka leviämistään puutarhassa kompostimullan mukana. Oksat ja risut hajoavat erittäin hitaasti eikä niitä voi sellaisenaan kompostiin laittaa. Oksasilppurilla haketettuna ne voidaan käyttää kompostin seosaineena puutarhajätekerrosten välissä lisäämään kompostin ilmavuutta.

Puutarhajäte hajoaa kompostissa talousjätettä hitaammin. Vähitellen puutarhajätteestä kuitenkin muodostuu hyvää maanparannusainetta puutarhaan.

Puutarhakompostin voi perustaa joko kasakompostina tai erilliseen puutarhakompostoriin. Kompostori vähentää kompostin kastelun ja sekoittamisen tarvetta ja vähentää näin sen hoidon tarvetta. Lisäksi kompostori nopeuttaa jätteen kompostoitumista ja kompostorissa puutarhajätteet ovat siististi suojassa.

Puutarhakompostin perustaminen

Periaate puutarhakompostin kasaamisella on sama riippumatta siitä, kompostoidaanko jäte kasakompostina vai puutarhakompostorissa. Huolella kasatun kompostin hoidoksi riittää kastelu tarvittaessa ja kompostikasan kääntäminen kerran kesässä.

Kompostin ilmansaannin turvaamiseksi sen pohjalle laitetaan noin 10 sentin kerros karkeampaa ainesta, kuten pienempiä risuja tai oksahaketta. Tämän jälkeen kompostiin kasataan kerroksittain kompostoitavaa puutarhajätettä sekä karkeampaa oksahaketta tai kuiviketta noin 5 –10 sentin kerroksissa. Karkeampien välikerrosten tehtävänä on pitää komposti ilmavana, jotta kompostin happea tarvitsevat pieneliöt pystyvät toimimaan.

Maisemakompostori Kivi sulautuu osaksi maisemaa. (Kuva: Biolan)
Maisemakompostori Kivi sulautuu osaksi maisemaa. (Kuva: Biolan)

Hoidetussa kompostissa puutarhajätteen kompostoituminen kestää yleensä noin 2 vuotta. Kompostin toiminnan tehostamiseksi voi kompostin kerrosten väliin lisätä kasausvaiheessa muutamia lapiollisia multaa tai vanhaa kompostia tuomaan kompostiin tarpeellista jätettä hajottavaa pieneliökantaa. Lisäksi kompostin toimintaa voi tehostaa ripottelemalla kuivaan puutarhakompostiin typpeä sisältävää luonnonlannoiteraetta. Kalkki ja tuhka eivät sovi kompostiin, sillä ne tekevät kompostin liian emäksiseksi lahottajabakteereille ja lisäävät typpikaasujen karkaamista. Kompostia kannattaa kastella kasausvaiheessa tarpeen mukaan, sillä liian kuiva puutarhajäte ei kompostoidu.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20231_80736.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Huonekasvien valontarpeissa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit kannattaa siirtää valoisimmalle ikkunalle. Ikkunan edestä siirretään verhot ja kaihtimet päiväksi kokonaan sivuun kaiken mahdollisen luonnonvalon saamiseksi. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen. Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä kostealla sienellä tai talouspaperilla pyyhkimällä. Kasvien säännöllinen suihkuttaminen vähentää myös tuholaisten esiintymistä.
202312_83314.jpg
Kukoistusta uuteen vuoteen
Jouluna saamme usein lahjaksi toinen toistaan upeampia kukkia ja kukkakoreja – kenties ostamme niitä itsekin iloksemme. Useimmat näistä joulun kasveista viihtyvät varmasti pidempäänkin luonamme, kunhan vain hoidamme niitä oikein!Tässä on muutaman yleisimmän joulukukan hoito-ohjeet:
20236_59611.jpg
Tyrnistä terveyttä
Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophae rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas. Sitä istutetaan niin terveellisten marjojen kuin hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvynkin takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa, eikä se kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa asti ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
20178_49997.jpg
Sipulikukkia keväästä syksyyn
Kukkasipulikuume johdattelee puutarhakautta syyspuolelle. Vielä on jäljellä monia hetkiä kuulaassa, kypsyvässä puutarhassa ennen oikean syksyn tuloa. Siksi nyt onkin hyvä hetki pysähtyä miettimään ensi kevättä ja suunnitella puutarhan talven jälkeistä ilmettä.
20241_83370.jpg
Millaisia kasveja voisi laittaa rinteeseen? Asiantuntija vastaa
Naapurin tontti on noin metrin korkeammalla kuin omamme. Raja on pengerretty jyrkäksi rinteeksi, joka on mursketta. Haluaisin rajalle joitain kasveja myös näkösuojaksi. Paikka on aurinkoinen ja kuuma. Ehdotuksia?
201911_61130.jpg
Kotimaisia kasviksia jo 30 vuotta
Kotimaiset Kasvikset ry perustettiin kasvattamaan kotimaisten hedelmien, marjojen, vihannesten, koristekasvien ja ruokaperunan imagoa ja parantamaan kilpailukykyä. 1990-luvun alussa tuli tutuksi sirkkalehtimerkit Puhtaasti, Kauniisti ja Kestävästi Kotimainen. Tunnettavuutta kasvatti näyttelijä Heikki Kinnusen "Ja eiku syömään..." -mainos.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton