TAKAISIN

Viihtyvätkö niittykukat puutarhassa?

Julkaistu: 4.2.2015
Marita Kuikka Suomen Niittysiemen Oy:stä tuntee niittyjen kukkaset

...kauniita kellokukkia, upeita unikoita, pirteitä päivänkakkaroita...
Niityillä kasvaa toinen toistaan upeampia, kestäviä ja terveitä kasveja! Mitäpä jos niitä siirtäisi tai kylväisi myös puutarhaan? Marita Kuikka Suomen Niittysiemen Oy:stä kertoo, kuinka se onnistuu.

Menestyvätkö niittykasvit kotipuutarhassa? Millaisessa paikassa?

- Kyllä, niittykasvit menestyvät erinomaisesti myös puutarhassa! Kuuma aurinkoinen paikka on hyvä, mutta ei haittaa, jos osan päivästä on varjossa. Niittykukat menestyvät usein köyhässä maassa, mutta kukoistavat myös kukkapenkissä. Penkkiin voi lisätä hiekkaa ja kalkkia, mutta kaikille niittykukille sekään ei ole tarpeen.
neitoperhonen
neitoperhonenvas
Mitkä kasvit sopisivat aurinkoiseen, normaalikosteaan kukkapenkkiin?

- Esimerkiksi meillä kasvaa kotona etelänpuoleisella kukkapenkillä sulassa sovussa puna-ailakki, päivänkakkara ja metsäkurjenpolvi - kurjenkelloakin on joukossa.

Toki myös ruiskaunokit ja vaikkapa unikot olisivat upeita aurinkoisessa kukkapenkissä!
Mistä niittykukkia sitten saisi?

- Vaikka ihan pihatien laidasta siirtämällä tai siemeniä kylvämällä. Muistakaa kuitenkin, ettei taimien ottaminen tai siementen keruu kuulu jokamiehenoikeuksiin. Pitää olla aina maanomistajan lupa. Omilta mailta ja tienvierustoilta sen sijaan voi aina siirrellä alkuja ja kerätä siemeniä. Esimerkiksi puna-ailakkia ja päivänkakkaraa. Se on tosi helppoa.

Niittykasveja voi tosiaan lisätä myös kylvämällä niitä siemenistä; ripottele vain joka paikkaan ja odottele muutama vuosi, niin saat nauttia niittykukista myös puutarhassasi. Niittykasvien siemeniä voi kerätä itse suoraan luonnosta tai ostaa valmiita siemenpusseja.

Esimerkiksi meiltä Suomen Niittysiemen Oy:stä saa kotimaisia niittykukkien siemeniä annospusseissa; lajivalikoimaa löytyy ja jokaiselle varmasti mieluisia kasveja. Jos haluaa perustaa isomman niityn, niin meiltä löytyy myös erilaisia niittykukkien valmiita seoksia; on perhosniittyä, unikkoniittyä, kelloniittyä jne. Jäsentukussa on esillä osa tuotteistamme - ja verkkokaupastamme löydätte koko laajan lajivalikoiman! Tutustukaa ihmeessä eri vaihtoehtoihin ja kysykää, jos olette epätietoisia jostain niittykasveihin liittyvästä asiasta!
Milloin niittykukkien siemeniä kylvetään?

- Sekä yksi- että monivuotisia kasveja voi kylvää keväästä syksyyn. Yksivuotiset itävät pääsääntöisesti silloin kun maan lämpö on +10 astetta. Kukinta alkaa 6-8 viikkoa kylvöstä; riippuen tietenkin kasvista.

Monivuotisten kasvien paras kylvöaika on kuitenkin aina syksy; matkitaan luonnon kylvöhommia. Keskikesälläkin voi toki jo kylvää, mutta siemenet itävät vasta kun ilmankosteus on niille optimi eli elo- syyskuulla. On toki järkevääkin kylvää syksyllä; jää enemmän aikaa keväällä muille hommille!
neitoperhonen

Kiitos Marita, kerrohan vielä...

...mitkä niittykukat ovat sinun suosikkejasi?
- Omia lemmikkejäni ovat päivänkakkarat, kellot ja ailakit. Ovat niin helppoja; kukkivat runsaasti ja ihan itsestään leviävät. Eivätkä kaipaa mitään hoitoa!

Niittykukkien keskellä Marita Kuikka, Suomen Niittysiemen OyNiittykukkien keskellä Marita Kuikka, Suomen Niittysiemen Oy

Niittykukkien kasvattaminen siemenistä

Kylvö:
  • Niittykukkia voidaan kylvää keväästä syksyyn - syyskylvö kuitenkin paras.
  • Kylvettävä alue muokataan ja rikkakasvit poistetaan.
  • Siemenet ovat pieniä, joten sekoita ne esimerkiksi hienoon hiekkaan kylvön helpottamiseksi.
  • Kylvä siemenet pintaan, sillä useat siemenet vaativat valoa itääkseen.
  • Siemenet itävät hitaasti. Pienet taimet kehittyvät kesän kuluessa.

Hoito ja kukinnan alku:
  • Leikkaa kasvit syksyisin elo-syyskuussa kasvuston ränsistyttyä.
  • Poista kasvijäte muutaman päivän kuluttua.

Kukinnan alku:
  • Yksivuotiset kukat kukkivat jo 1. kesänä. Monivuotiset aloittavat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.

Muista olla kärsivällinen; niittykukat kehittyvät hitaasti ensimmäisenä kesänä!