• Etusivu
  • Hoitotyöt

Täydellisen salaatin metsästys

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.03.2021
20213_13513.jpg

Kasvihuoneissa salaatit kasvatetaan ja pakataan hygieenisesti, joten ne lähtevät kauppoihin täysin puhtaina. Kovakourainen pesu tai linkous ei ole tarpeen. Mahdollinen huuhtelu on syytä tehdä varoen ja kuivatus talouspaperin päällä, mutta yleensä ruukussa kasvatetun salaatin lehdet ovat käyttövalmiita sellaisinaan.

Salaatinlehtien pilkkominen suupaloiksi sujuu luontevimmin käsin repien. Veitsi tai sakset rikkovat solurakenteet ja mehukkuus helposti häviää. Rucolan tai muita pieniä salaatinlehtiä ei tarvitse välttämättä pilkkoa lainkaan. Salaatinlehdet ovat edukseen ilmavasti esille aseteltuina. Kokoa jokaiselle ruokailijalle mieluiten oma salaattilautasensa.

Yhdistele salaatti harkiten

Varaa salaatin rungoksi mehukasta, hampaissa rapsahtavaa, jäntevää salaattia. Se voi olla jääsalaattia, roomansalaattia tai friseetä. Yhdistä hentorakenteisemmat salaatinlehdet joukkoon vasta viime vaiheessa. Kokeile tuttuun salaattiin jotain, jota et ole aiemmin maistanut. Lollorosso, mizuna ja tammenlehtisalaatti tuovat piristystä.

Salaatissa vastakohdat täydentävät toisiaan. Miedot salaatinlehdet rakentavat siltaa voimakkaan makuisille, rapeat tukevat pehmeitä, heleänvihreät tulevat esiin tummasävyisten rinnalla. Hyvin kootussa salaatissa on monenlaista suutuntumaa, viilentävää ja lämmittävää makua.

Tuoreyrttien lehdet sopivat salaatinlehtien lomaan aina. Basilikaa, minttua, rakuunaa tai oreganoa riittää jo pienikin määrä. Tuttuja tilliä, persiljaa tai ruohosipulia voi hienontaa salaatinlehtien tehosteeksi reilummin.

Yksinkertaisimmillaan salaatinkastike on vain pirskautus laadukasta öljyä.
Basilika
Basilika

Salaatin rapeat sattumat

Siemenet ja pähkinät ovat salaatinlehdille loistopari:
Hanki seesamin-, kurpitsan-, auringonkukan- tai pinjansiemeniä ja paahda ne pinnoitetulla pannulla juuri ennen salaattiin lisäämistä. Paahtaminen sopii myös erilaisille pähkinöille ja manteleille.

Rapeat hapankorppupalat tai paahdetut leipäkuutiot maistuvat salaatinlehtien lomassa. Pekoninkin voi paistaa rapeaksi ja lisätä lopuksi salaatin päälle. Tai kokeile friteerata salaattiin juuressuikaleita: kuori ja suikaloi juureksia ja kypsennä nopeasti kuumassa öljyssä. Valuta talouspaperin päällä ja lisää salaatinlehdille.

Useimmat salaatinlehdet kestävät pikaisen pyöräytyksen kuumalla pannulla. Salaatissa voivat kohdata myös kylmät ja kuumat ainekset samaan aikaan. Kylmän salaattipedin päälle voi nostaa juuri ennen tarjoilua pannulla paistettua kalaa, broileria tai pariloitua juustoa tai tofua.

Salaatit keventävät ja ravitsevat

Kylmänä kautena salaateista saa tuoreutta ja keveyttä ruokavalioon. Salaatinlehdet ovat 90-prosenttisesti vettä, mutta ne sisältävät lisäksi: vitamiineja ja hivenaineita, esimerkiksi B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa foolihappoa, K-vitamiinia, kaliumia, rautaa ja kalsiumia. Salaatinlehdissä on myös karotenoideja eli puolustuskykyä edistäviä aineita.

20213_13514.jpg

Tilkka laadukasta rypsi- tai oliiviöljyä salaatinkastikkeena puoltaa paikkaansa, koska öljystä saa hyvälaatuisia omega 3- ja omega 6 -rasvahappoja. Rouhaisu pippuria ja suolaa myllystä korostaa makuja yhdessä yrttien kanssa. Miellyttävää hapokkuutta salaatit saavat sitruunamehusta, viinietikoista tai balsamicosta, joita tarvitaan vain tipoittain.

Lämmin salaattikimara

8 viipaletta pekonia
3 (kotimaista) omenaa
puolikas tuoretta chiliä
valkosipulinkynsi
2 rkl rypsi- tai oliiviöljy
2 ruukkua roomansalaattia (tai osaksi jää- / punasalaattia)
noin 1dl viinisuolaheinää
6 tuoretta mintunlehteä
suolaa
mustapippuria

Lämmin salaattikimara
Lämmin salaattikimara

Aseta pekoniviipaleet kylmälle pannulle yhtenä kerroksena. Kytke levy päälle ja kuumenna niin, että pekoni paistuu rapeaksi ja rasva valuu pannulle. Nosta rapeat pekoniviipaleet talouspaperin päälle. Pese pannu. Poista omenista siemenkodat ja lohko omenat kuorineen. Hienonna puolikas chiliä ja yksi valkosipulinkynsi.
Revi roomansalaatti isoiksi suupaloiksi ja irrottele viinisuolaheinästä lehdet.
Kuumenna puhtaalla pannulla tilkka öljyä. Lisää hienonnettu valkosipuli ja chili sekä omenalohkot. Paista, kunnes omenalohkot kuumenevat. Siirrä pannu pois kuumalta levyltä ja lisää pannulle roomansalaatti, viinisuolaheinän- ja mintunlehdet. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyöräytä kaikki ainekset sekaisin kahdella lastalla varovasti nostellen. Samalla kaikki salaattiainekset lämpenevät.
Annostele lämmin salaatti suoraan lautasille.
Nosta pinnalle juuri ennen tarjoilua rapeat pekoniviipaleet.
Vinkki: Voit tarjota lisäksi grissinejä. Jos leivot ne itse, muotoile esimerkiksi punajuuriraasteella maustetusta sämpylätaikinasta ohuita, pitkiä tankoja.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson, Kotimaiset Kasvikset ry

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20242_83403.jpg
Rusokuusama ja rikot kukkivat kesäkuussa
Kesäkuussa riittää kukkivia kasveja jokaiseen makuun. Kasvikortistostakin löytyy yli 500 kasvia, jotka kukkivat juuri nyt. Niiden joukossa ovat muun muassa rusokuusamat ja erilaiset rikot.
20238_82834.jpg
Pensailla väriä puutarhaan
Syyskaudella istuttajan apuna ovat ilmankosteus, viilenevät yöt ja silloin tällöin sattuvat sateet. Kastelun tarve on aina vähäisempää syyskauden istutuksille. Syksyllä istutetut kasvit hyödyntävät kevätkosteuden ja lähtevät nopeasti kasvuun heti ilmojen lämmetessä. Astiataimia voi mainiosti istuttaa koko syksyn, mutta paljasjuurisia taimia vasta 15.9. jälkeen – kunhan ensin yöhallat tuleennuttavat lehtipensaat.
20163_45584.jpg
Bataatti - ruokapöytään ja koristekasviksi!
(Ipomoea batatas) Sweet potatoOlet ehkä jo aiemmin tutustunut energiapitoiseen bataattiin ruuanvalmistuksessa - mutta tiedätkö että sitä voi kasvattaa ihan koristekasvinakin?
20234_81556.jpg
Mikä vaivaa kukkivaa orkideaa? Asiantuntija vastaa
Kuvan orkdea kukkinut monta vuotta vuodenvaihteen tienoilla kuten nytkin. Alkoi tehdä kukkavanaa joskus marraskuussa, kukkinut jo toista kuukautta.Nyt sen lehdet kellastuivat ihan muutamassa päivässä ja lähtivät irti. Ei mielestäni ole liian märkä, ilmajuuretkin ihan hyvännäköiset. Se on saanut ihan samanlaista laiskanpuoleista hoitoa kuin toinenkin hyvinvoiva. Kastelu upottamalla veteen n. 15–30 min n. 1–2 viikon välein. Satunnaisesti vedessä orkidealannoitettakin. Mullat vaihdettu n. parin vuoden välein.
20221_74383.jpg
Kalan sesonki on sen liikkeistä kiinni
Pro Kala ry kertoo tiedotteessaan, että kasvisten sesonkeja määrittelevät luonnollisesti kasvu- ja satokaudet. Pyydetyn kalan sesongit puolestaan eivät ole aivan yhtä päivänselviä. Kenenkään ei tarvitse olla viljelyekspertti ymmärtääkseen, että näin tammikuussa ei esimerkiksi kotimaista avomaalla kasvanutta mansikkaa ole saatavilla. Ennen sesonkien mukaan syöminen oli itsestään selvää sekä usein ainoa vaihtoehto. Nyt sesonkiruoka onkin taas kaikkien huulilla.
202312_83340.jpg
Viikon kysymys: Syökö rusakko tammea?
Meillä on noin 120 cm korkuinen tammi, jonka olemme joka syksy suojanneet pihapiirissämme viihtyviltä rusakoilta. Onko suojaaminen tarpeellista eli syökö rusakko tammea?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton