• Etusivu
  • Kasvillisuus

Bataatti - ruokapöytään ja koristekasviksi!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.05.2019
20163_45584.jpg

Bataatin mukuloita Kuva: (c) 2005 Jérôme SAUTRET, Wkimedia commons

(Ipomoea batatas) Sweet potato

Olet ehkä jo aiemmin tutustunut energiapitoiseen bataattiin ruuanvalmistuksessa - mutta tiedätkö että sitä voi kasvattaa ihan koristekasvinakin?

Bataatti

on suuri- ja makeamukulainen viljelyskasvi, joka muistuttaa kaukaista sukulaistaan perunaa. Sen kuori voi olla oranssin ohella myös violetti, punainen, ruskea tai jopa vaalea. Malto on valkea, kellertävä tai oranssinpunainen ja maultaan jauhoisen makeahko.

Bataatin mukulat sisältävät runsaasti tärkkelystä ja sokeria - ja ovat huomattavasti perunaa energiapitoisempia. Niissä on runsaasti myös ravintokuitua, C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia sekä B6-vitamiinia. Bataattia kutsutaan myös makeaperunaksi.

Kasvi on kokonaan syötävä, joten se sopii eläimillekin. Bataattia syödään perunan tavoin keitettyinä, uunissa kypsennettyinä, kuutioina paistettuina, viipaleina grillattuna/pariloituna, sosekeittona tai soseena. Bataatti sopii myös piiraisiin ja pilkottuna patoihin. Myös bataatin lehtiä voi käyttää keitettyinä ja kevyesti suolattuna ruuan lisukkeena. Bataatti maistuu usein myös perheen pienimmille!

Bataatti on monivuotinen köynnös

Bataattia on viljelty Keski- ja Etelä-Amerikassa jo yli 5000 vuoden ajan. Nykyisin sitä viljellään lähes kaikilla maailman lämpimillä alueilla. Esimerkiksi Afrikassa A-vitamiinipitoisen bataatin syöntiä pyritään jopa edistämään.

Bataatti on periaatteessa monivuotinen köynnös, mutta kylmänarkuutensa takia sitä kasvatetaan usein yksivuotisena. Bataatti viihtyy parhaiten noin 24 asteen keskilämpötilassa, eikä kestä ollenkaan alle 10 asteen lämpötiloja (tämä kannattaa muistaa myös mukuloiden säilytyksessä!). Köynnöstävät koristekasvit päivänsini (Ipomoea tricolor) ja aitoelämänlanka (Ipomoea purpurea) kuuluvat samaan sukuun bataatin kanssa.

Bataatti Kuva: Biswarup Ganguly, lähde: Wikimedia Commons
Bataatti Kuva: Biswarup Ganguly, lähde: Wikimedia Commons

Bataatin kasvatus

Bataatista saa kauniisti kukkivan ja rehevän köynnöksen melko helposti:
- Istuta hyvälaatuinen bataatin mukula suureen ruukkuun pystyasentoon niin, että noin puolet mukulasta jää näkyviin.
- Kastele säännöllisesti. Reilun kuukauden kuluttua mukulan pinnalle ilmestyy pulleita ituja ja lehtien puhkeamisen jälkeen kasvu onkin nopeaa. Myöhemmin kesällä bataatti kukkii suppilomaisin, liiloin kukin - ja saattaapa suuresta ruukusta löytyä myös joku pieni mukulakin!

Värikäs ja persoonallinen bataatti tuo eloa niin ruukkutarhaan kuin ryhmäistutukseenkin - ja sopii myös amppeliin. Hyvin viihtyessään bataatti voi kasvattaa lajista riippuen 1-2 metrin pituiset versot! Köynnöstävänä se kaipaa tuekseen säleikön.

Jos bataatista haluaa näyttävän viherkasvin, niin kasvualustan tulee olla multava ja ravinteikas - jos taas halutaan kasvattaa mukuloita, niin mullan tulee olla melko vähäravinteista. Kasvupaikan pitää kuitenkin aina olla lämmin ja aurinkoinen!

Huomio

Huomio

Satoa (ja puhetta) bataatista?

Bataatti vaatii runsaasti lämpöä tuottaakseen satoa. Voit kokeilla sen viljelyä esimerkiksi kasvihuoneessa, muovitunnelissa tai lämpimällä seinustalla.

Bataatin kasvatus kiinnostaa - lue lisää Kysy, vastaamme -palstalta...

Huom.! Kuvia ja vinkkejä bataatin kasvatukseen löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Bataatti kukkii Kuva: Forest & Kim Starr [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], lähde: Wikimedia Commons
Bataatti kukkii Kuva: Forest & Kim Starr [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], lähde: Wikimedia Commons
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20204_63751.jpg
Puutarhaliitto kannustaa nauttimaan kotoilusta ja hyvästä ruuasta
Moni on linnoittautunut kotiinsa ja nettiselaimet ovat olleet ahkerassa käytössä. Puutarhaliitosta suositellaan, että median kulutusta vähennetään, ja vapautuva aika käytetään yhdessä tekemiseen ja puutarhaharrastamiseen. Sekä keho että mieli voivat silloin paremmin.
20239_83060.jpg
Pihakivet: Luo käytännöllinen ja viihtyisä piha-alue
Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti.
20112_24372.jpg
Huonekasvit - trooppiset sopeutujat
Yllättävän monet tutuista huone- ja parvekekasveistamme ovat alunperin kotoisin eksoottisista maista, jotka sijaitsevat trooppisella vyöhykkeellä.Lue lisää huonekasveista...
20157_43980.jpg
Kasvata yrttejä - tuoretta makua ruokiin!
● Kylvä yrtit vähäravinteiseen kylvö- tai yrttimultaan. Peitä siemenet ohuella hiekka- tai vermikuliittikerroksella. Älä peitä niiden yrttien siemeniä, jotka tarvitsevat itämiseen valoa. Jätä esimerkiksi basilikan siemenet peittämättä.Lisää tietoa:Yrtit ja maustekasvitYrttien kasvatusYrtit ja maustekasvit KasvikortistossaMyös Keskustelupalstalla paljon asiaa!
20237_82666.jpg
Talvikuivike pitää lämpökompostorin aktiivisena
Talvella komposti tarvitsee erityisen paljon energiaa ja ravinteita hajotustoiminnan ylläpitämiseksi.
20195_57907.jpg
Tavoitteena ihana piha, helppohoitoinen ja persoonallinen
Omannäköinen, näyttävä ja silti helppohoitoinen piha on monen omakotiasujan toiveena, mutta tavoitteet tuntuvat karkaavan ja olevan ristiriidassakin keskenään. Voiko helppohoitoinen olla persoonallinen? Tai näyttävä helppohoitoinen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton