• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kompostorissa on kesä – talvellakin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.06.2023
20237_82666.jpg

(Kuva: Biolan)

Talvella komposti tarvitsee erityisen paljon energiaa ja ravinteita hajotustoiminnan ylläpitämiseksi.

Ohjeita talvikompostointiin:

– Kompostorin tulee olla kauttaaltaan lämpöeristetty.

– Biojätettä viedään kompostoriin mahdollisimman usein.

– Kuiviketta lisätään aina biojätteen viennin yhteydessä.

– Kompostoria tulee tyhjentää myös talvella! Jatkuvatoimisen kompostorin, kuten Biolan Pikakompostorin, pohjalla on kaikkein vanhin osa kompostimassaa. Se on käynyt läpi kuuman vaiheen ja on jo jäähtynyt. Kerralla tyhjennetään korkeintaan 1/3 kompostorin tilavuudesta.

– Jäähtynyttä kompostia voi virkistää tuomalla kompostoriin ulkopuolista energiaa:

  • Sekoita noin kolmeen litraan Biolan Talvikuiviketta 0,5−1 l kiehuvaa vettä tai esimerkiksi keiton ylimääräinen liemi. Sekoita tämä massa kompostin pintaosaan. Laita pinnalle vielä kerros kuiviketta.
  • Hautaa kompostin pintaosaan kuumalla vedellä täytetty iso vesiastia, esimerkiksi 10 l kanisteri. Vaihda kuumaa vettä kanisteriin muutaman päivän ajan.

Lue lisää kompostoinnista

Lisää vinkkejä talvikompostointiin

Biolan Talvikuivike

Biolan Talvikuivike on valmistettu suomalaisista raaka-aineista, kuituhampusta, havupuun kuoresta ja turpeesta. Kuivikkeessa hamppu ja turve imevät tehokkaasti kosteutta itseensä ja tasaavat kompostimassan kosteuseroja. Kuivikkeen sisältämä havupuun kuori pitää kompostimassan ilmavana, mikä on hajuttoman kompostoitumisen edellytys. Biolan Talvikuivikkeeseen on lisätty kompostoitumista nopeuttavaa typpeä. Typen lähteenä on kasviperäinen rypsirouhe.

Biolan Talvikuivikkeen pakkauskoko on 30 litraa. Talvikuiviketta on saatavana puutarha-, rauta- ja maatalouskaupoista. Tutustu myös muihin Biolanin kompostointitarvikkeisiin

Talvikuivike auttaa pitämään kompostoitumisen aktiivisena. (Kuva: Biolan)
Talvikuivike auttaa pitämään kompostoitumisen aktiivisena. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20215_70869.jpg
Kun mieli halajaa vesille: tärkeää muistaa myös tänä juhannuksena
Kesän lämpö hellii ja houkuttaa nauttimaan myös viilentävästä vedestä. Veneily sekä uiminen nousevat jälleen aktiviteettien joukkoon. Mutta tiesitkö, että joka vuosi Suomessa hukkuu 100–150 ihmistä? Heistä jopa kolmannes erilaisten vesiliikenneonnettomuuksien seurauksena.Toukokuun viimeisenä lauantaina vietettiin Pelastusliivipäivää, jonka tarkoituksena oli muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä. Pelastusliivipäivää on vietetty jo vuodesta 2013 lähtien aina alkukesällä. Teemapäivän taustalla on kansainvälinen Ready, Set, Wear it -tapahtuma.
20143_38411.jpg
Piha on melkein valmis... Paljonko varata rahaa pihan viimeistelyyn?
Pihan teko jää uudisrakentamisessa yleensä viimeiseksi. Siinä vaiheessa saattaa olla budjetti jo käytetty, vaikka suunnitelmissa vielä olisi pihagrillin tai kylpytynnyrin hankinta. Samoin saattaa käydä remontoinnissa. Muuten kiinteistö on laitettu kuntoon, mutta loppusilaus on jäänyt vaiheeseen pihan osalta.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20241_83364.jpg
Toukkia akileijassa
Akileijan nuput kuihtuvat tai kukat avautuvat epämuodostuneina. Mikä ihmeen toukka kiusaa kukkiani? Viime vuonna kävi ihan samoin...
20236_82369.jpg
Kompostorissa muhii muheva multa
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille – samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
202212_60205.jpg
Kissoille myrkylliset huonekasvit
Synnynnäinen uteliaisuus saa kissan alttiiksi myrkytyksille ja leikkisyys vierasesineiden syömiselle. Koska pienikin annos myrkyllistä ainetta voi johtaa jopa kissan kuolemaan, on varovaisuus kissatalouksissa aina paikallaan. Tyypillisimmin kissa saa myrkytyksen syömällä vahingossa haitallista ainetta, esimerkiksi huonekasvia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton