• Etusivu
  • Hoitotyöt

Asiantuntija kertoo, millainen on hyvä kompostori

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20236_82369.jpg

(Kuva: Biolan)

Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille – samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.

Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.

Hyvä kompostori talousjätteille

– Ensimmäiseksi täytyy miettiä mitä kompostoidaan ja missä. Silloin, kun kompostoidaan ympäri vuoden, kompostorin on oltava kauttaaltaan lämpöeristetty. Talousjätettä syntyy ympäri vuoden ja siksi talousjätekompostorin täytyy olla eristetty ns. lämpökompostori.

  • Hyvä talousjätekompostori on eristetty seinistä, pohjasta ja kannesta eikä rakenteessa saa olla lämpövuotoja. Näin se toimii myös pakkasilla.
  • Kun kompostorin koko on mitoitettu oikein, se pysyy jatkuvasti toiminnassa. Yhden perheen käyttöön sopiva talousjätekompostorin koko on noin 200–300 litraa.
  • Kompostori, jossa on sisällä ilmanjakokanava, helpottaa oleellisesti käyttöä, koska kompostimassa sisään kulkeutuu happea ilman sekoittamista.
  • Alaluukullinen kompostori on helppo tyhjentää, koska päältä täytetään uutta jätettä, se kompostoituu matkalla ja alhaalta tyhjennetään valmista kompostia.
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Hyvä puutarhakompostori

– Puutarhajätteelle riittää eristämätön kompostori, koska uutta jätettä ei synny talvella ja kompostointiprosessi saa hidastua talveksi.

  • Puutarhajätettä voi kompostoida eristämättömässä kompostorissa tai jopa lautakehikossa. Lautakehikon haittana on, että rankkasateet pääsevät huuhtelemaan ravinteita, tuulen mukana leviävät rikkakasvin siemenet pääsevät lentämään syntyvään kompostimultaan ja tuuli kuivattaa kompostimassaa. Kun kompostoidaan muovisessa puutarhakompostorissa, kompostoituminen on myös nopeampaa kuin pelkässä kehikossa.
  • Hyvässä puutarhakompostorissa on suuri kansi, jotta kompostorin sisältöä pääsee sekoittamaan esimerkiksi talikolla.
  • Jos puutarhakompostorissa kompostoidaan ruuantähteitä, esimerkiksi mökillä, niin kompostorissa täytyy olla pohja. Pohja estää jyrsijöiden pääsyn kompostoriin.
  • Puutarhakompostin pohjan on hyvä olla erillinen, jotta kompostikehikko voidaan nostaa kompostin päältä pois tyhjennysvaiheessa. Jos pohja on kiinteä, pitää komposti tyhjentää kannen kautta ja se on työlästä.
  • Puutarhakompostorin tulee olla hivenen kartion muotoinen, jotta se nousee helposti tyhjennysvaiheessa kompostikasan päältä.

Maisemakompostori


Biolanin maisemakompostori Kivi on tarkoitettu puutarha- ja keittiöjätteen kompostointiin omakotitaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla. Reilun kokonsa ansiosta se soveltuu hyvin puutarhajätteen sekä kesämökin käymäläjätteen kompostointiin. Luonnonkiven värinen Maisemakompostori sulautuu osaksi ympäristöään ja sopii näin pieneenkin pihaan.

Maisemakompostori Kivi (Kuva: Biolan)
Maisemakompostori Kivi (Kuva: Biolan)

Perinteinen Puutarhakompostori


Biolan Puutarhakompostori on tarkoitettu puutarha- ja keittiöjätteen kompostointiin omakotitaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla. Tilavalla n. 900 litran vetoisella kompostorilla jalostat kasvimaa- ja puutarhajätteet tehokkaasti muhevaksi kompostiksi. Suuri saranoitu kansi helpottaa kompostorin täyttöä. Tiivis rakenne ja säädettävä ilmanvaihto ehkäisevät kompostimassan kuivumista ja vähentävät siten kompostin hoitotarvetta.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Kuivakäymäläjätteiden kompostointi

  • Kompostikäymälästä tyhjennettävä jäte on niin sanottua puolivalmista kompostia, jota voi levittää koristekasvien katteeksi suoraan käymälästä. Kun käymäläkompostia annetaan ravintokasveille, suositellaan vähintään vuoden jälkikompostointia. Jälkikompostoinnin aikana komposti jäätyy vähintään kerran ja samalla hygienisoituu. Jälkikompostoinniksi riittää yksinkertaisimmillaan seisotus kasalla, joka on suojattu sadevesiltä.

– Kompostori valitaan siis käytön mukaan. Ympärivuotiseen talousjätteen kompostointiin sopii parhaiten laite, joka on lämpöeristetty myös pohjastaan, kun taas kesäisin käytettävä puutarhakompostori saa olla hyvinkin yksinkertainen.

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20077_5959.jpg
Vadelmakausi alkanut
Kun vadelman kukinta-aika on melko pitkä, myös satokaudesta ennustetaan normaalia pidempää. Arvio kuitenkin muuttuu, jos säät viilenevät tai tulevat helteisiksi. Myös oikukas talvi verottaa vadelmasatoa. Talven aiheuttamat vauriot näkyvät satoikäisten versojen kuivumisena.
20235_81654.jpg
Mitä puita on kuvassa? Asiantuntija vastaa
Mitä puita ovat nuo erikoisen näköiset puut, ehkä kuusilajit, kuvassa? Puu muodostaa erikoisen "maton" ympärilleen.
20241_29026.jpg
Tammikuun vinkit
Vuoden ensimmäinen kuukausi; keskellä Suomen sydäntalvea. Yleensä on kylmää, talvista ja lumistakin – mitenköhän nyt?
202212_52264.jpg
Nukkumatti (Maranta)
Nukkumatti eli paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) on marantakasvien heimoon kuuluva, Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi. Sen satiininhohtoiset lehdet ovat suurikokoiset, pitkulaiset, vaaleanvihreät ja niissä on selkeästi erottuvat punaiset/punertavat/kellertävät lehtisuonet sekä pitkulaisia täpliä lehtisuonten molemmin puolin.
20139_36170.jpg
Kuivakäymälälälle komeat kuoret
Miksi pihan perällä poikkeamisen pitäisi olla ikävä - ja haiseva - kokemus, kun huussi voi olla myös hauska ja hajuton?Kuivakäymälä on hyvä ja taloudellinen vaihtoehto esimerkiksi loma-asunnoille. Erityisen tärkeää komposti- ja kuivikekäymälöissä on laitteen hyvä ilmanvaihto, joka pitää hajut loitolla, haihduttaa nesteitä ja mahdollistaa jätteen kompostoitumisen.Markkinoilla on paljon erilaisia käymälämalleja, joten jo laitetta valittaessa kannattaa miettiä, mitkä ovat oman käymälän käyttövaatimukset ja tärkeimmät ominaisuudet. Kun kuivakäymälöitä suunnitellaan erilaisiin käyttökohteisiin, on tärkeää tutustua huolellisesti myös laitevalmistajien asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeisiin. Biolanin kuivakäymälät ovat hajuttomia, siistejä ja helppokäyttöisiä.Käymälän sisäviihtyvyyden ohella voi kiinnittää huomiota myös huussin ulkomuotoon. Perinteisen mallin sijasta voi suunnitella persoonallisen ja hauskan rakennelman, jota ei enää edes tarvitse piilottaa sinne pihan perälle. Tutustu villeihin ekohuussi-ideoihin!
20111_24058.jpg
Vuoden vihannes: Nauris
Vuoden vihannes 2011: Nauris, Brassica rapaBrassica rapa on monimuotoinen laji. Mukulajuuren kasvattavaa muotoa, naurista, viljellään ympäri maailmaa ruoka- ja rehukasvina. Japanissa nauris on hyvin suosittu vihannes. Lajin yksivuotinen öljykasvimuoto tunnetaan rypsinä. Lehtevät muodot mm. japaninkaali, kiinankaali, vihannessinappi ja tatsoikaali ovat suosittuja lehtivihanneksia itäisessä Aasiassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton