• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuivakäymälälälle komeat kuoret

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20139_36170.jpg

Aamu Song ja Johan Olin: Halkola

Miksi pihan perällä poikkeamisen pitäisi olla ikävä - ja haiseva - kokemus, kun huussi voi olla myös hauska ja hajuton?

Kuivakäymälä on hyvä ja taloudellinen vaihtoehto esimerkiksi loma-asunnoille. Erityisen tärkeää komposti- ja kuivikekäymälöissä on laitteen hyvä ilmanvaihto, joka pitää hajut loitolla, haihduttaa nesteitä ja mahdollistaa jätteen kompostoitumisen.

Markkinoilla on paljon erilaisia käymälämalleja, joten jo laitetta valittaessa kannattaa miettiä, mitkä ovat oman käymälän käyttövaatimukset ja tärkeimmät ominaisuudet. Kun kuivakäymälöitä suunnitellaan erilaisiin käyttökohteisiin, on tärkeää tutustua huolellisesti myös laitevalmistajien asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeisiin. Biolanin kuivakäymälät ovat hajuttomia, siistejä ja helppokäyttöisiä.

Käymälän sisäviihtyvyyden ohella voi kiinnittää huomiota myös huussin ulkomuotoon. Perinteisen mallin sijasta voi suunnitella persoonallisen ja hauskan rakennelman, jota ei enää edes tarvitse piilottaa sinne pihan perälle. Tutustu villeihin ekohuussi-ideoihin!

Uuden ajan ulkokäymälöistä löytyy myös ripaus perinteitä

Vain taivas oli rajana, kun suomalaiset suunnittelijat ideoivat uudenlaisia huusseja. TARPEELLISTA! -huussinäyttely avattiin Mäntyharjulla Linkkumyllyssä yleisölle kesällä 2011. Näyttely on pysyvä.

Linkkumyllyn puuseet eivät ole mitä tahansa tusinahuusseja vaan suomalaisten huippusuunnittelijoiden uniikkeja ja ennakkoluulottomia luomuksia. Suunnittelun kantavina teemoina oli ekologisuus ja toimivuus.

Kolmessa näyttelyhuussissa on Biolan Kompostikäymälä. Laite löytyy Aamu Songin ja Johan Olinin Halkolasta, Kirsi Tapperin ja Ilpo Vuorelan Kelasta sekä Markku Komosen Taivaskattoisesta huussista.

Kela syntyi pikakelauksella

Kirsi Tapperille ja Ilpo Vuorelalla Kelan pääideat olivat selvillä heti ensimmäisessä suunnittelupalaverissa.

− Olin saanut päähäni jonkinlaisena kertaoivalluksena, että huussi voisi olla ison kaapelikelan muotoinen ja näköinen. Kirsi taas oli inspiroitunut afrikkalaista asumista esittelevän kirjan kuvasta, jossa savimajan seinästä työntyy eläinveistoksia, Ilpo Vuorela kertoo.

Hän sanoo, että kaapelikela ja eläinveistokset tuntuivat olevan riittävän absurdeja yhdistettäviksi suomalaiseen huussiin.
− Lähdimme jalostamaan ajatuksiamme. Itse luonnostelin huussia ja Kirsi ryhtyi työstämään veistoksia.

Kirsi Tapper ja Ilpo Vuorela: Kela
Kirsi Tapper ja Ilpo Vuorela: Kela

Viimeistelyvaiheessa suunnittelijat kävivät vielä paikan päällä. Ilpo Vuorela ohjasi muutamien detaljien rakentamista ja Kirsi Tapper asensi kirahvit paikoilleen sekä maalasi huussin sisältä.
− Seinien väriksi valittiin vaaleansininen, koska sen on todettu karkottavan kärpäsiä, Kirsi Tapper sanoo.

Markku Komonen: Taivaskattoinen
Markku Komonen: Taivaskattoinen

Ystävältä vinkki käymälävalintaan

Arkkitehti Markku Komosen Taivaskattoinen huussi on puhdaslinjainen. Käymälälaitteeksi valittiin Biolan Kompostikäymälä.

− Biolan Kompostikäymälään päädyimme, kun keskustelin asiasta kollegani ja hyvän ystäväni kanssa. Hän rakensi kesäpaikalleen Sammattiin uuden piharakennuksen, jossa on samanlainen ja hyvin toimiva kuivakäymälämalli, Markku Komonen toteaa.

Lisätietoa suunnittelijoista:

  • Korealaissyntyinen Aamu Song on Suomessa asuva muotoilija. Johan Olin on graafikko ja sisustusarkkitehti. Työparille myönnettiin vuonna 2010 muotoilun valtionpalkinto. Heidän yhteisyrityksensä Com-pa-ny tuottaa omaa Suomen salat-mallistoa.
  • Kirsi Tapper on kuvataiteilija. Hän on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista graafiseksi suunnittelijaksi. Ilpo Vuorela on koulutukseltaan arkkitehti. Hän toimii Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulussa arkkitehtuuriopettajana.
  • Markku Komonen on tunnettu arkkitehti. Hänen työskentelyparinaan on Mikko Heikkinen. Yhdessä he muodostavat yhden kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista arkkitehtitoimistoista. Toimisto on suunnittelut muun muassa tiedekeskus Heurekan.
  • Muut suunnittelijat: Barbro Kulvik, Sanelma Hihnala, Ristomatti Ratia, Simo Puintila.

Lisätietoa Linkkumyllystä löydät osoitteesta www.linkkumylly.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80312.jpg
Mistä kukkakaupasta löytyy soilikkeja? Asiantuntija vastaa
Mikä kukkakauppa myy vanhanajan soilikkeja, sekä sinistä että valkoista? Asun Espoossa. Mutta mökki, jossa kesää vietämme, on Savonlinnassa, joten tältä väliltä kaupoissa voidaan käydä. Olen epätoivoisesti etsinyt muutaman vuoden. IIselläni aikoinaan soilikit kukoistivat ja lisääntyivät toistakymmentä vuotta. Kunnes...
20227_79064.jpg
FinE takaa taimen laadun
FinE takaa taimen laadunFinE-tavaramerkistä tunnistetaan tutkitusti kestävät, käyttötarkoitukseensa soveltuvat kotimaiset kasvit, joista suurin osa on koristepuita ja pensaita sekä hedelmä- ja marjakasveja. FinE-tunnus helpottaa kuluttajaa ja kotipuutarhuria valitsemaan kestäviä ja kauniita kasveja, koska eri paikoistakin hankitut FinE-lajikkeet ovat yhtenäisiä.Lyhenne FinE tulee sanoista Finnish Elite. Se takaa, että tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. FinE-kasvit ovat pitkän tutkimus- ja valintatyön ja osaavan taimituotannon tulos.
20237_51951.jpg
Talousjätteet kompostoituvat tehokkaasti pikakompostorissa
Keskimäärin noin kolmasosa talousjätteestä on kompostikelpoista biojätettä. Keittiön biojäte on erinomaista kompostoitavaa, sillä se on monipuolista ravintoa komposti hajottajina toimiville luonnon pieneliöille. Keittiöstä kompostiin kelpaavat ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret sekä pehmopaperit kostutettuina.
20239_83147.jpg
Puiden valmistautuminen talveen
Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.
20096_17103.jpg
Kumpulan kasvitieteellinen ulkoilmalaboratorio aukeaa yleisölle
Mikä on kasvitieteellinen puutarha?Tieteellisessä puutarhassa kasvit eivät ole pelkästään silmänilona. Niihin liittyy paljon taustatietoa, joka ulkona puutarhassa näkyy lähinnä nimikilpinä. Kilpien lisäksi puutarhalla on tietokanta, johon kirjataan milloin ja mistä kukin kasvierä on saatu, sekä paljon muuta siihen liittyvää tietoa.Tieteellisessä puutarhassa tiedetään tarkasti, mikä kasvi missäkin istutuksessa kasvaa. Kun kasvi kuolee tai uusi istutetaan, niin tieto päivitetään myös sähköiseen tietojärjestelmään.
202312_83328.jpg
Viikon kysymys: Miksi pilvikirsikka taipui maahan asti? Voiko sitä vielä pelastaa?
Pihallani kasvaa kohopenkissä noin 10 m pilvikirsikka. Runko noin 10 cm paksu. Yhtäkkiä pari viikkoa sitten puu oli taipunut maata myöten. Juuret eivät ollleet kaivautuneet maasta eikä runko myöskään poikki. Puu on täysin vehreä ja hyvävointinen. Nostin puun tukikeppien varaan, mutta tuuli meinaa sen saada kumoon uudestaan. Mistä moinen ilmiö, onko puuta järkevää enää pitää pystyssä tai voiko enää edes tuosta pärjätä "omin" keinoin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton