• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvata yrttejä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20157_43980.jpg

Basilika

● Kylvä yrtit vähäravinteiseen kylvö- tai yrttimultaan. Peitä siemenet ohuella hiekka- tai vermikuliittikerroksella. Älä peitä niiden yrttien siemeniä, jotka tarvitsevat itämiseen valoa. Jätä esimerkiksi basilikan siemenet peittämättä.

Lisää tietoa:

Yrtit ja maustekasvit

Yrttien kasvatus

Yrtit ja maustekasvit Kasvikortistossa

Myös Keskustelupalstalla paljon asiaa!

● Helppoja siemenestä kasvatettavia ovat basilika, ruohosipuli, persilja, tilli, korianteri ja oregano. Sen sijaan rosmariini ja laventeli itävät hitaasti, joten ne voi olla helpointa ostaa valmiina taimena. Itse siemenestä kasvatettu laventeli ei välttämättä ehdi kukkia ensimmäisenä kesänä.

● Suoraan avomaalle voit kylvää esimerkiksi tilliä, korianteria, persiljaa ja kesäkynteliä.

● Ranskalainen rakuuna lisätään pistokkaista, joten hanki taimi taimistolta. Venäjänrakuunaa voi kylvää siemenistä.

Persilja
Persilja
Korianteri
Korianteri

● Ruukkuihin ja yrttimaalle voi myös istuttaa ruokakaupan vihannesosaston yrttejä, jos niiden juuret ovat terveet ja vaaleat.

● Monet yrtit kasvavat luontaisilla kasvupaikoillaan kalkkipitoisessa ja vettä läpäisevässä maassa. Esimerkiksi laventeli tarvitsee hyvin kalkitun kasvualustan, jossa vesi ei seiso juurilla.

Ranskalainen rakuuna
Ranskalainen rakuuna
Oregano
Oregano
Sitruunatimjami
Sitruunatimjami

● Basilika kasvaa parhaiten tuulelta suojassa, lämpöisessä kasvupaikassa ja tuoreessa maassa. Viljele basilikaa kasvihuoneessa tai lämpimällä paikalla, esimerkiksi harson suojissa.

● Kasvata yrttitarhan monivuotiset yrtit samalla alueella ja yksivuotiset yrtit erikseen. Näin monivuotisilla on kasvurauha, kun muokkaat maan yksivuotisille yrteille.

● Yrttitarhan katteena voi käyttää hiekkaa vähäravinteisessa maassa viihtyville ja ruohosilppua tuoreessa maassa kasvaville yrteille. Kalkkia kaipaaville voi myös murskata kananmunankuoria.

● Jos kasvatat yrttejä ruukuissa, niin yhdistä useita samankaltaisessa kasvualustassa viihtyviä yrttejä samaan ruukkuun. Siten saat istutuksesta näyttävän. Suuressa ruukussa kasvatus sujuu helpommin, koska ruukussa on paljon multaa ja reilummin tilaa ravinteille ja kosteudelle.

Samaan ruukkuun ja hiekkapitoiseen multaan voi istuttaa timjamia, sitruunatimjamia, oreganoa, rosmariinia ja laventelia. Kosteammassa ja ravinteikkaammassa kasvualustassa viihtyvät persilja, basilika ja sitruunamelissa.

Rosmariini
Rosmariini
Huomio

Huomio

Tässä vielä linkit lisätiedon pariin:

Tämä artikkeli on julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisnumerossa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20088_12442.jpg
Huomio koululaisten kasvisten syömiseen
Lasten ja erityisesti poikien kasvisten syönti on huolestuttavan vähäistä. Lasten ja nuorten kasvisten riittävään syöntiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sen, minkä lapsena oppii niin, vanhana taitaa. Lapsena opitut terveyttä ylläpitävät ja sairauksia ehkäisevät ruokailutottumukset kantavat hedelmää pitkälle aikuisuuteen.Vanhempien esimerkki on erityisen tärkeä asia arkisten asioiden oppimisessa terveelliset ruokailutottumukset mukaan lukien. Terveyttä kasviksilla -kampanjan yhteistyötahot; Kotimaiset Kasvikset ry, Suomen Sydänliitto, Suomen Syöpäjärjestöt, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Terveydenhoitajaliito, haastavat vanhemmat kantamaan vastuunsa terveellisten ruokailutottumusten opettamisessa. On hyvä muistaa, että vanhemmilla on tähän mahdollisuus ja velvollisuus. Lisäksi lapset suorastaan toivovat sitä, vaikka se ei aina siltä näyttäisikään. Riittävä kasvisten syönti hoituu näppituntumalla. Kasviksia puoli kiloa päivässä on kuusi kourallista. Kasvikset voi nauttia haluamallaan tavalla muodossa tai toisessa, kypsennettynä tai raakana. Helpoiten tavoite toteutuu sisällyttämällä kasviksia jokaiselle päivän aterialle ja välipalalle.
20188_54262.jpg
Tiesitkö, että myös syksy on hyvä aika kalkita puutarhassa?
Kotipuutarhuri pyrkii luomaan kasveille parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. Tämä onnistuu parhaiten muokkaamalla kasvualustan maaperätekijöitä kunkin kasvin vaatimusten mukaisesti. Maaperätekijöitä ovat maan ravinteisuus, suolapitoisuus, rakenne, pieneliöstön toiminta sekä maan pH eli happamuus.
20147_40151.jpg
Norjanangervo - suosituin koristepensaamme?
Kaunis, kaareva kasvutapa ja runsas kukinta lienee norjanangervon (Spiraea ´Grefsheim´) suosion salaisuus. Muiden pensasangervojen tavoin myös norjanangervo on erittäin terve, kestävä ja helppohoitoinen koristepensas, joka viihtyy miltei missä vain.Norjanangervo on monikäyttöinen pensas. Se sopii niin yksittäin, ryhmässä kuin aitana kasvatettavaksi. Se ei kaipaa leikkaamista - mutta kestää tarvittaessa jopa alasleikkaamisen. Jänisten herkkua, joten etenkin nuorten taimien suojaaminen kannattaa. Kauneimmillaan norjanangervo on kasvaessaan ja kukkiessaan vapaasti, mutta näkee niitä muotoonkin leikattuina (kukinta tällöin vähäistä).Tutustu pensasangervoihin Kasvikortistossa...
Chilin kasvatus siemenistä
Siemenestä se lähtee chilikin kasvuun!
Chilikasveja on paljon erilaisia, pelkästään päälajeja tunnetaan jo ainakin 30, ja näiden alla on kymmeniä tuhansia alalajikkeita. Niinpä chilipaprikoista ei voi antaa tarkkaa yleiskuvausta: "näin kasvatat chiliä". Mikä toimii kaupan paprikan siemenistä kasvatetuille taimille, ei välttämättä toimi kunnolla esimerkiksi Etelä-Amerikassa käytetyille toisten lajien chilipaprikoille - saati sitten kymmenille villeille lajeille.
20236_82347.jpg
Sisusta huussi viihtyisäksi
Esimerkiksi loma-asunnoilla kuivakäymälä on oikein asennettuna ja tarpeita vastaavana mukava, hajuton, taloudellinen, ympäristöystävällinen ja helppo vaihtoehto vesivessan tilalle. Kuivakäymälän voi asentaa myös ympärivuotisesti käytettävälle asunnolle. Markkinoilla on paljon erilaisia käymälämalleja, joten jo laitetta valittaessa kannattaa miettiä, mitkä ovat oman käymälän käyttövaatimukset ja tärkeimmät ominaisuudet.Kuivakäymälä on viisaan valinta.
202211_80303.jpg
Omenapuun istutus syksyllä? Asiantuntija vastaa
Voiko vielä istuttaa omenapuun taimen, onko tälle syksylle liian myöhäistä (Jyväskylän alueelle)? Entä miten on koristepensaiden laita, esim. syyshortensia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton