• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huonekasvit - trooppiset sopeutujat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.11.2013
20112_24372.jpg

Kolibrikukka (Strelizia reginae) viettää talven mielellään viileässä.

Yllättävän monet tutuista huone- ja parvekekasveistamme ovat alunperin kotoisin eksoottisista maista, jotka sijaitsevat trooppisella vyöhykkeellä.

Lue lisää huonekasveista...

Suurin osa viljelyyn valituista lajeista ja lajikkeista on erittäin sopeutumiskykyisiä. Ne ovat oppineet elämään sisätiloissa huomattavasti karummissa olosuhteissa kuin luonnossa kasvaessaan. Luontaisten kasvuolosuhteiden tiedostaminen auttaa ymmärtämään trooppisten kasvien luonnetta ja hoitamaan niitä entistä paremmin.

Huonekasveista löytyy sekä vaivattomia että haasteellisempia lajeja. Vaativampiakin lajeja on mahdollista kasvattaa huoneolosuhteissa, kun niille luodaan hyvät olosuhteet. Jotkut lajit viihtyvät huoneenlämmössä läpi vuoden, kun taas toiset, kuten kolibrikukka (Strelizia reginae) vaativat viileän talvetustilan. Useille kukkiville huonekasveille viileä lepoaika on runsaan kukinnan edellytys.

Viileyden tarve talviaikaan perustuu usein kasvin luonnolliseen rytmiin. Toisaalta viileys auttaa kasvia selviytymään pimeästä vuodenajasta. Kasvutekijät ovat kaikki riippuvaisia toisistaan, mitä enemmän lämpöä, sitä enemmän valoa kasvi vaatii.

Valoisassa ja viileässä viihtyjät

Sinilyijykukka (Plumbago ariculata) kukkii runsaasti saatuaan lepoajan.
Sinilyijykukka (Plumbago ariculata) kukkii runsaasti saatuaan lepoajan.

Ihanteellinen talvetuspaikka on useimmiten valoisa ja viileä (n. 5-15 astetta). Tällaisissa olosuhteissa viihtyy mm. sinilyijykukka (Plumbago auriculata) Joskus viileää talvetuspaikkaa tarvitsevia kasveja vierastetaan, sillä tietenkään kaikilla ei ole viileää kuistia tai muuta valoisaa talvetuspaikkaa. Kuitenkin suurimman osan lajeista saa säilymään talven yli muutenkin, ilman sen kummempaa rakettitiedettä.

Nyrkkisääntö on, että mitä lämpimämpi paikka, sitä useammin yleensä kastellaan. Kasvin kastelutarpeen oppii kyllä tuntemaan. Epävarmoissa tilanteissa multa pidetään hiukan kuivahkona, ei liian kosteana, jotta juuristo ei olisi liian kovilla.

Huonekasveja ei mielellään jätetä täysillä hohkaavan lämpöpatterin päälle, tosin ikkunalaudat ovat lähes aina niiden päällä.

Tällöin varotaan ettei kasvualusta pääse kuivumaan liikaa. Säännöllinen sumuttelu nostaa ilmankosteutta ja parantaa huimasti kasvin selviytymismahdollisuuksia talvesta. Pölyt kannattaa pyyhkiä myös lehtien alapinnoilta, jotta kasvin ilmaraot pysyvät avoimina.

Sumuta - ja ulkoiluta kesällä

Riittävän korkea ilmankosteus on hyvin tärkeä tekijä monien trooppisten kasvien, kuten Japanista kotoisin olevan Musa basjoo -banaanin menestymiselle. Banaani nauttii lehtien sumuttelusta. Sekin on kuitenkin monien lajien tapaan hyvin sopeutuvainen kuivempaan huoneilmaan. Poikkeuksiakin löytyy, esim. Etelä-Afrikasta kotoisin oleva kliivia (Clivia miniata) viihtyy erittäin hyvin kuivassa huoneilmassa.

Kaikki huonekasvit nauttivat kesällä ulkoilusta, jolloin ne saavat nauttia raikkaasta ilmasta ja riittävästä ilmankosteudesta. Ulkona huonekasvit sijoitetaan enintään puolivarjoisaan paikkaan, suojaan suoralta auringolta. Ne kannattaa myös suojata kovilta tuulilta ja runsailta sateilta.

Banaani (Musa) on eksoottinen, mutta helppo kasvatettava.
Banaani (Musa) on eksoottinen, mutta helppo kasvatettava.
Kliivia (Clivia miniata) on mutkattomimpia huonekasvejamme.
Kliivia (Clivia miniata) on mutkattomimpia huonekasvejamme.

Keväällä valmistaudutaan uuteen kasvukauteen

Kasvit tuntuvat heräävän eloon talven jälkeen valon lisääntyessä. Mullanvaihto on ajankohtainen yleensä silloin kun kasvu on selkeästi alkanut. Mahdolliset latvomiset kiihdyttävät uusien versojen kasvua.

Monet huonekasviharrastajat lisäävät kaikkien kasvien mullan joukkoon kevytsoraa tai muuta karkeaa ainesta, jotta multa pysyy ilmavana ja juuristo pontevan terveenä. Huonekasveilla pätevät samat periaatteet kuin puutarhakasveilla, eli avaintekijöitä ovat oikeanlainen kasvupaikka (eli käytännössä valon määrä) sekä sopiva kasvualusta.

Lue lisää huonekasveista...

Kasvikortistossa tietoa yli 1300 kasvilajista ja -lajikkeesta; myös huonekasveista. Tutustu Kasvikortistoon!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20_P_130639_1.jpg
Miten pensasmustikoita lannoitetaan?
Pensasmustikka on happaman maan kasvi ja toki hyötyy myös marjalannoksesta, se auttaa satoon. Mutta pensasmustikkaa ei missään nimessä kalkita. Eli esimerkiksi tyrniin verrattuna tämä on iso ero. Tyrni vaatii kalkkia, mutta pensasmustikalle sitä ei anneta.On olemassa myös havu-rodolannoitteita, jotka on tarkoitettu happaman maan kasveille, mutta itse mielelläni käyttäisin ainakin marjalannosta.Kuitenkin määräävämpää on se, että löytyy kaliumia ja fosforia, eli K:ta ja P:tä paljon. Ne ovat aineita, jotka auttavat nuppujen muodostumista, kukintaa ja myöskin marjasatoa. Eli kaliumin ja fosforin osuus pitää olla isompi ja marjalannoksessa näin on.
201910_60669.jpg
Väriä syksyisessä puutarhassa
Syksyinen puutarha hurmaa väreillään ja tuoksullaan, myöhään kukkivilla lajeilla ja valon leikillä!Jos haluaa puutarhansa näyttävän hyvältä myös kesän kovimman kukintakauden jälkeen, niin silloin oikeanlainen kasvien valinta on avainasemassa. Valitse puutarhaasi ruskan väreihin pukeutuvia puita ja pensaita sekä myöhään kukkivia ja kauniisti lakastuvia perennoja.Syksyisen puutarhan kauneutta täydentää puiden väleistä matalalta paistava aurinko, vesielementin solina ja tuulen aiheuttama lehtien havina sekä syyspuutarhan tuoksu.
20238_70747.jpg
Nyt uutta orkideoille!
Tiedätkö, ettei orkidean kasvualustassa ole ravinteita? Kasvualustan tarkoitus on vain pitää kasvi pystyssä ja säännöstellä juurien kosteustasapainoa. Orkideat ovat siis sopeutuneet vähäravinteiseen ympäristöön ja kasvavat hitaasti. Ne tarvitsevat kuitenkin säännöllistä lannoitusta menestyäkseen.
20081_7861.jpg
Hyötypuutarhasta ruokapöytään
Hyötykasvitarhan toteuttaminen edellyttää hieman suunnittelua. Ensin kannattaa arvioida realistisesti, onko harrasteelle riittävästi aikaa. Puuhaa riittää koko kesäksi, mutta työhuiput sijoittuvat kevääseen ja loppusyksyyn. Lisäksi kasvuolot ja kasvukauden sää vaikuttavat paljon siihen, miten helppoa kunkin kasvin hoito on. Lajivalinnalla ja esikasvatusta hyödyntämällä voidaan perustaa kasvimaa, josta saadaan satoa keväästä talven alkuun.
20221_76597.jpg
15 kysymystä ja vastausta bokashoinnista
Bokashi on helppo ja nopea tapa tehdä ravinteikasta multaa sekä nestemäistä lannoitetta kaikista keittiön biojätteistä. Bokashi on lyhyesti sanottuna jätteiden hapattamista Bokashi-rouheen tai mikrobiliuoksen avulla hapettomassa tilassa. Bokashointi herättää kuitenkin paljon kysymyksiä, joihin vastaamme nyt.
20233_68562.jpg
Yrtit ovat tuoksujen ja makujen aatelisia
Alkujaan yrtit ovat olleet kysyttyjä lääkinnällisten ominaisuuksiensa takia ja nykytutkimus vahvistaakin yrttien terveysvaikutukset. Yrteistä voi saada apua pikkuvaivoihin, kuten sitruunamelissasta helpotusta yöunen saantiin ja mintusta ruoansulatukseen. Timjami tehoaa yskänärsytykseen ja rosmariini karheaan kurkkuun. Voi yrteillä virkistäytyä ulkoisestikin: lisää rosmariinia saunassa löylyveteen ja timjamia jalkakylpyyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton