• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hyötypuutarhasta ruokapöytään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.08.2018
20081_7861.jpg

Hyötykasvitarhan toteuttaminen edellyttää hieman suunnittelua. Ensin kannattaa arvioida realistisesti, onko harrasteelle riittävästi aikaa. Puuhaa riittää koko kesäksi, mutta työhuiput sijoittuvat kevääseen ja loppusyksyyn. Lisäksi kasvuolot ja kasvukauden sää vaikuttavat paljon siihen, miten helppoa kunkin kasvin hoito on. Lajivalinnalla ja esikasvatusta hyödyntämällä voidaan perustaa kasvimaa, josta saadaan satoa keväästä talven alkuun.

kuukausikylvö sisälle (tai lavaan)kylvö avomaallesadonkorjuu
helmikuupaprikahyödetty salaattisikuri
lamopinaatti
latva-artisokka
maaliskuumunakoisohyödetty salaattisikuri
paprika
tomaatti
purjo
sellerit
huhtikuutomaattipinaattihierakkamustajuuri
kaalitmustajuuripiparjuuri
keräsalaattipalsternakkapalsternakka
amerikansalaatti
lehtisalaatti
lamopinaatti
toukokuuavomaankurkkusilpo- ja ydinherneetraparperi
kesäkurpitsasokerihernemaa-artisokka
kurpitsahärkäpapu
maissivihersipuli
kiinankaalisalaatit
salaatitsalaattisikuri
pinaattihierakka
pinaatti
mangoldi
juurikasvit
kesäkuukiinankaalipavutraparperi
avomaankurkkuvihersipuli
sokerimaissikeräsalaatti
vuonankaalilehtisalaatti
endiivipinaattihierakka
salaatitpinaatti
juurikasvitretiisi
kyssäkaaliretikka
varhaisperuna
kukkakaali
heinäkuukiinankaaliherneet
vuonankaalihärkäpapu
pinaattikesäkurpitsa
retiisipaprika
salaattifenkolitomaatti
varhaisperuna
kukkakaali
parsakaali
kyssäkaali
valkokaali
vihersipuli
keräsalaatti
amerikansalaatti
lehtisalaatti
nauris
porkkana
punajuurikas
leikkoselleri
lamopinaatti
mangoldi
elokuuherneet
pavut
avomaankurkku
kurpitsat
kesäkurpitsa
salaattifenkoli
sokerimaissi
munakoiso
paprika
tomaatti
varhaisperuna
talviperuna
kaalit
sipulit
purjo
salaatit
pinaattihierakka
pinaatti
lamopinaatti
mangoldi
juurikasvit
sellerit
latva-artisokka
syyskuuherneet
avomaankurkku
kurpitsat
salaattifenkoli
sokerimaissi
munakoiso
paprika
tomaatti
talviperuna
kaalit
sipulit
purjo
salaatit
sidesalaatti
endiivi
vuonankaali
pinaattihierakka
pinaatti
lamopinaatti
mangoldi
juurikasvit
latva-artisokka
lokakuu(jäätyneeseen maahan):kaalit
porkkanakiinankaali
palsternakkapurjo
persiljavuonankaali
mangoldi
mustajuuri
palsternakka
marraskuuvuonankaali
(jos ei ole kovia pakkasia):lehtikaali
purjo
mustajuuri
palsternakka
maa-artisokka
salaattisikuri hyötöön

Kasvualustan maalaji on syytä tunnistaa, sillä maan laatu vaikuttaa kasvien kasvuun, hoitotöihin sekä maan muokkaamiseen. Maalajia voi arvioida itse sormituntumalla: kädessä pyöriteltävä savimaa on tahraavaa ja se muovautuu helposti ohueksi pötköksi. Hiesu taas on jauhoisempaa, hieman tahraavaa ja murenee muovailtaessa. Hiekkahiukkaset sen sijaan ovat kookkaita, eikä hiekkaa voi muovata.

Kasvukauden alkaessa

Kasvimaan kunnostus aloitetaan varhain keväällä, kun maan pinta on kuivahtanut niin, ettei se enää takerru työvälineisiin. Syksyllä käännetty maa kuohkeutetaan keväällä talikolla. Jos syysmuokkausta ei ole tehty tai aloitetaan uutta viljelyä, maan pintakerros muokataan keväällä ja siihen levitetään maanparannusaineita. Muokattu maa tasoitetaan ja paakut pienennetään, rikkakasvien juuret ja kivet poistetaan haravalla. Tärkeää on saada maan pintakerros kuohkeaksi. Puutarhakasvien kasvualustan pitäisi olla noin 20-40 cm vahvuinen. Hyvässä maassa on sopivassa suhteessa eloperäistä ja kivennäisainetta, ilmaa sekä vettä.

Itäminen

Itäminen onnistuu kosteassa ja lämpimässä maassa: jos kylvöt tehdään ajoissa, on maa vielä talven jäljiltä kevätkostea. Kasvit säilyvät siemeninä yli talven ja jopa monien vuosien ajan. Itäminen alkaa, kun siemeneen pääsee vettä ja on riittävän lämmintä.

LajiMinimi Ihannelämpö
Palsternakka218
Pinaatti221
Salaatti224
Sipuli224
Keräkaali529
Kukkakaali527
Lanttu529
Lehtiselleri5 21
Mangoldi529
Persilja524
Porkkana527
Punajuuri529
Retiisi529
Maissi535
Parsa1024
Tomaatti1029
Kesäkurpitsa1035
Kurkku1635
Kurpitsa1635
Munakoiso1629
Paprika1629
Pavut1627

Kylväminen

Kasvipenkit voivat olla noin metrin levyiset ja väleihin jätetään vähintään 30 cm leveät käytävät. Pienet siemenet sirotellaan kylvövakoon, kookkaammat siemenet voidaan kylvää lopullisiin kasvuetäisyyksiin. Pienempien siementen kylvörivit harvennetaan myöhemmin. Rivit peitetään kylvövaon reunoille nousseella mullalla. Rivien päähän merkitään mitä lajia on kylvetty.

20081_7859.jpg

Taimettumisen jälkeen maan pinta voidaan kattaa ruohosilpulla tai muulla eloperäisellä katteella ehkäisemisemään rikkakasvien kasvua sekä parantamaan lämpö- ja kosteusoloja.

Lisää hyötykasveista

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_44479.jpg
Syksyn puutarhajäte hyötykäyttöön
Syksyn lehdet ja muu puutarhajäte voidaan hävittää omalla tontilla kompostoimalla. Kompostoinnin aikana jätteestä kypsyy erinomaista maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi. Puutarhajätteet, kuten lehdet, haravointijäte, naatit, risut ja leikkuujäte on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa.
20238_82834.jpg
Pensailla väriä puutarhaan
Syyskaudella istuttajan apuna ovat ilmankosteus, viilenevät yöt ja silloin tällöin sattuvat sateet. Kastelun tarve on aina vähäisempää syyskauden istutuksille. Syksyllä istutetut kasvit hyödyntävät kevätkosteuden ja lähtevät nopeasti kasvuun heti ilmojen lämmetessä. Astiataimia voi mainiosti istuttaa koko syksyn, mutta paljasjuurisia taimia vasta 15.9. jälkeen – kunhan ensin yöhallat tuleennuttavat lehtipensaat.
202110_73106.jpg
Tunnelmoi turvallisesti: yksikin kynttiläpalosta aiheutuva kuolema on liikaa
Kynttilät ovat pimeänä vuodenaikana tärkeitä tunnelmanluojia, mutta valvomatta jätettyinä suuri paloriski. Vuosittain syttyy keskimäärin noin sata kynttiläpaloa, joissa menetämme ihmishenkiä aivan liikaa. Suurin osa paloista aiheutuu kynttilöiden huolimattomasta ja käyttöohjeiden vastaisesta käytöstä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauksissa markkinoilla olevista kynttilöistä ei löytynyt palovaaraa aiheuttavia puutteita.
202310_83266.jpg
Biojätteet hyötykäyttöön
Kierrätetystä biojätteestä valmistetaan etanolia polttoaineeksi, metaania kaukolämpöön ja sähköön sekä multatuotetta maanparannukseen. Ennen kierrättämistä voit kuitenkin hyödyntää joitain biojätteitä terveyden ja kodin siisteyden ylläpitämiseen.
20232_63612.jpg
Kasvata parvekkeelle herkullinen keittiöpuutarha tai rentouttava vihreä keidas
Parvekkeelle voit luoda omanlaisen pienen puutarhan. Siellä voit viljellä melkein mitä tahansa, kuten kukkasia, kasviksia sekä yrttejä. Parvekeviljely on helppoa ja sopii aloittelevallekin viherpeukalolle. Parvekkeelle voit luoda itsellesi keittiöpuutarhan ja samalla myös rentoutumispaikan.
202211_80201.jpg
Viikon kysymys: Voiko kahvinpuruja käyttää jänisten karkotukseen?
Istutin tänä kesänä 20 hopeapiippoa. Kukaan ei kertonut, että rusakko tulee ne syömään – onneksi vasta kukinnan jälkeen. Kaadoin suoraan paketista kahvia lasipurkkeihin ja asettelin niitä kasvien keskelle. Maahan suoraan ripottelu olisi saattanut pilata kasvualustan. Eläin pysyi poissa muutaman päivän, mutta viime yönä hopeapiippoja oli taas järsitty. Jotkut tupsut olivat enää 10 cm nysiä. Lasipurkkeihin oli kyllä satanut vettä viime päivinä. Kannattaako vielä tuhlata kahvia vai pitääkö hävittää kalliit rehut?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton