• Etusivu
  • Hoitotyöt

Syksyn puutarhajäte hyötykäyttöön

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_44479.jpg

Suurin osa syksyllä kertyvästä piha- ja puutarhajätteestä kelpaa kompostoitavaksi. (Kuva: Biolan)

Syksyn lehdet ja muu puutarhajäte voidaan hävittää omalla tontilla kompostoimalla. Kompostoinnin aikana jätteestä kypsyy erinomaista maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi. Puutarhajätteet, kuten lehdet, haravointijäte, naatit, risut ja leikkuujäte on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa.

– Aloita puutarhakompostin rakentaminen laittamalla pohjalle haketta, oksasilppua, kuoriketta tai pieniä risuja turvaamaan kompostin ilmansaanti. Kasaa komposti kerroksittain: vuorotellen typpipitoisia vihreitä kasvinosia, haravointijätettä ja ilmavuutta lisäävää oksasilppua. Puolivalmis talousjätekomposti on hyvä lisä puutarhakompostiin ja sitä voidaan laittaa ohuina kerroksina muun jätteen kanssa vuorotellen, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Muista kastella puutarhakompostia

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Puutarhajätteessä on itsessään hajotustyötä tekeviä bakteereja, sieniä ja sädesieniä. Lisäksi hajotustyössä on mukana lieroja ja runsas joukko erilaisia pieneliöitä. Pieneliöiden hajottaessa puutarhajätettä muodostuu vesihöyryä, hiilidioksidia, ravinteita, lämpöenergiaa ja maan viljavuudelle tärkeää humusta.

Kompostijätteen lahoamista nopeutetaan lisäämällä pieneliöiden ravinnoksi joko kompostiherätettä tai kanankakkarakeita. Etenkin kuivat lehdet, oljet ja muu lehtivihreätön materiaali vaativat kompostoituakseen lisäravinteita.

Puutarhajäte voi olla kuivaa, jolloin se kaipaa kastelua. (Kuva: Biolan)
Puutarhajäte voi olla kuivaa, jolloin se kaipaa kastelua. (Kuva: Biolan)

Toiminnallaan pieneliöt tuottavat kompostiin lämpöä. Mitä lämpimämpi komposti on, sitä nopeammin puutarhajäte hajoaa. Pieneliöiden tuottama lämpö saadaan säilymään kompostissa paremmin, jos kompostoidaan kompostorissa. Mitä paksumpi eriste kompostorissa on, sitä tasaisemmin kompostimassa lämpenee eikä ulkoilman lämpötila vaikuta kompostin lämpötilaan.

Kastelemalla varmistetaan, että kompostista tulee sopivan kostea. Kuiva jäte ei lahoa, kun taas liika märkyys estää ilmankierron kompostissa, jolloin jäte alkaa mädäntyä. Oikea kosteus voidaan todeta, kun 10–20 cm syvyydestä otetaan kourallinen kompostia ja puristetaan sitä nyrkissä. Kompostimassasta tulisi irrota muutama tippa vettä.

Puutarhajätteen muhiminen mullaksi vie 1–2 vuotta. Kompostointia helpottaa, jos käytössä on kaksi kompostoria; toista täytetään ja toinen saa muhia rauhassa.

Tautiset kasvinosat laitetaan lämpökompostoriin

Kasvinosat, joissa on havaittavissa kasvitauteja tai tuholaisia, on turvallisinta kompostoida puutarhakompostorin sijaan lämpökompostorissa. Näin varmistutaan, että taudinaiheuttajat ja tuholaiset tuhoutuvat eivätkä leviä syntyvän kompostimullan kautta uudelleen puutarhaan.

Toimivaan lämpökompostoriin saa laittaa:

  • muumiotautisia omenoita
  • rupisia perunan mukuloita
  • ruostetautisia herukan ja pihlajan lehtiä
  • lehtilaikkutautisia ja harmaahomeisia kasveja
  • herukan ja karviaisen toukkia ja kirvaisia versoja ja lehtiä
  • nukkaäkämäpunkin vioittamia lehtiä
  • äkämäpunkkisia herukan oksia
  • punkkisia mansikkapensaita ja rönsyjä
  • härmäisiä lehtiä ja versoja
  • ruttoisia ja viroottisia perunan mukuloita

– On tärkeää, että kasvitautien ja tuhoeläinten vaivaamat kasvinosat laitetaan nimenomaan lämpökompostoriin. Silppua ja peitä ne kompostimassaan, jotta hajoaminen lähtee nopeasti käyntiin, kiteyttää Kerttula.

Biolan kompostiheräte nopeuttaa kompostoitumista ja parantaa syntyvän mullan laatua. Kuvassa Biolan Pikakompostori 220eco. Lämpökompostoriin voi laittaa myös osan sellaisesta puutarhajätteestä, joka ei puutarhakompostoriin sovellu. (Kuva: Biolan)
Biolan kompostiheräte nopeuttaa kompostoitumista ja parantaa syntyvän mullan laatua. Kuvassa Biolan Pikakompostori 220eco. Lämpökompostoriin voi laittaa myös osan sellaisesta puutarhajätteestä, joka ei puutarhakompostoriin sovellu. (Kuva: Biolan)
  • möhöjuurisia juuria tai multaa
  • kaali-, sipuli-, tai porkkanakärpäsen vioittamia juurakoita ja sipuleita
  • peruna-ankeroisen saastuttamia mukuloita tai multaa
  • pahkamätäisiä sipuleita
  • rengasmätäisiä perunoita
  • juureskellarin jätteitä keväällä
  • juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkakasvien juuria ja siemeniä
Ohje

Ohje

Älä laita kompostoriin

  • möhöjuurisia juuria tai multaa
  • kaali-, sipuli-, tai porkkanakärpäsen vioittamia juurakoita ja sipuleita
  • peruna-ankeroisen saastuttamia mukuloita tai multaa
  • pahkamätäisiä sipuleita
  • rengasmätäisiä perunoita
  • juureskellarin jätteitä keväällä
  • juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkakasvien juuria ja siemeniä
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20212_24924.jpg
Tarvitaanko lupa?
Oletko aikeissa rakentaa pihaasi varaston, puuvajan, leikkimökin tai vaikkapa grillikatoksen? Vai ajattelitko rajata tonttiasi aidalla? Otathan ensin selvää kuntasi rakennusvirastosta, mitä ohjeita siellä annetaan pihanrakentamiseen liittyen.Rakentamisen rajat ja rajoitteet vaihtelevat alueittain – ja jopa kunnittain. Joitain perussääntöjä toki on voimassa: haja-asutusalueilla lupakäytännöt ovat hieman väljempiä kuin kaava-alueilla, rantarakentamista on rajoitettu erityispykälin ja tulisijoilla varustettuihin rakennelmiin suhtaudutaan tiukemmin.
20236_82369.jpg
Pikakompostorilla voit aloittaa kompostoinnin milloin tahansa!
Jätemaksut nousevat – kompostoimalla saat säästöä kotitalouksien jätemaksuihin. Biolan Pikakompostorin hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Tämä tarkoittaa, että voit aloittaa kompostoinnin vaikka joulun välipäivinä. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.
202211_80195.jpg
Herukkapensaiden tuholaisten häätö? Asiantuntija vastaa
Olen aloitteleva hyötypuutarhan hoidossa. Istutin tänä kesänä puna-, musta- ja viherherukkapensaaat sekä pensasmustikoita. Punaherukkapensaaseen ilmestyi vihreitä toukkia, jotka söivät lehtiä. Poistin lehdet, joissa näin toukkia. Seuraavaksi ilmestyi kaikkiin herukoihin ilmeisesti jotain kirvoja. Oksien päissä lehdet käpertyivät ja niissä näkyi pienenpieniä nyppyjä, joiden oletan olevan kirvoja tms., koska pensaisiin tulvahti muurahaisarmeija kiipeilemään pitkin varsia. Leikkasin pois kaikki ne oksat, joissa oli näitä kirvaryppäitä. Olenkohan toiminut oikein? Voiko mitenkään ennaltaehkäistä tuholaisia tulevana keväänä? Pitäisikö herukat ruiskuttaa ennen marjojen tuloa?
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Puutarhan hoitovälineet
Kunnon työvälineillä on puutarhassakin ilo tehdä työtä. Nurmikonhoidon perustyövälineisiin kuuluvatharava, kottikärryt ja leikkaustyövälineet.Paras leikkuujälki syntyy kelakoneella, joka leikkaa heinän siististi, kuin saksilla. Vaakatasoleikurilla heinänkärjestä tulee repaleinen ja paljon vettä haihduttava, jolloin nurmikon vedenkulutus ja kastelutarve lisääntyy. Keräävä ruohonleikkuri säästää haravointityöltä, mutta leikkuujätettä ei tarvitse poistaa, jos nurmikko leikataan riittävän usein. Pieni leikkuujätekerros nurmikon pinnalla on eduksi: se lisää kimmoisuutta ja kulutuksenkestävyyttä, luovuttaa ravinteita, tasoittaa maan lämpötilojen vaihtelua ja estää rikkakasvien leviämistä. Liian paksu leikkuujätekerros on sitävastoin haitallinen.Harava valitaan työn mukaan. Harvapiikkinen rautaharava on hyvä nurmikon paikkauksessa pinnan tasauksessa. Sen sijaan lehtien haravointiin sopivat muovi- ja kevyet metalliharavat paremmin.Nurmikon viimeistelyyn kukkapenkkien ja puiden ympäriltä löytyy myös työvälineet. Pienillä aloilla riittää käsikäyttöiset sakset, isommille aloille kannattaa hankkia sähkö- tai akkukäyttöinen viimeistelijä eli trimmeri. Tämä siimaleikkuri sopii myös pienten rivitalopihojen ainoaksikin ruohonleikkuriksi.Nurmikko tarvitsee vettä silloin kun lehdistön nestejännitys laskee eikä kasvusto nouse ylös (esim. jalanjäljestä) eli toisin sanoen se alkaa nuutua. Sadetusta on tehtävä välittömästi ennen kuin nuutumisesta tulee pysyvä tila ja nurmikko kuivuu. Myös leikkuukorkeus vaikuttaa sadetustarpeeseen niin, että mitä matalampaan leikataan, sitä suurempi on haihdunta ja sadetustarve. Liian runsas kastelu altistaa nurmikon sieni- ja hometaudeille sekä vaikeuttaa maan mikrobien elämää. Sadetusajankohtana aikainen aamu tai aamuyö on paras.Kasteluletkuna kudosvahvistettu letku on pitkäikäinen. Letkun päähän saa vesisuihkun sumuksi hajottavia vesipistooleita, joilla on hyvä helteisinä päivinä sumuttaa kasveja. Letkuliittimiä hankkiessa on syytä ostaa niitä kerralla reilusti, ettei myöhemmin tarvitse harmitella liitinten yhteensopimattomuutta.Letkukela helpottaa vesiletkun siirtelyä paikasta toiseen ja letku pysyy järjestyksessä eikä loju pitkin pihaa tapaturmia aiheuttamassa.Puutarhatyövälineitä on lukuisa joukko mitä erilaisempiin töihin. Puutarhanhoitoa harrastavalle ystävälle voi ostaa syntymäpäivälahjaksi nurmikonilmastuskengät. Nämä jalassa nurmikolla hyppely käy hyvästä kuntojumpasta.Lue täältä tarkemmin puutarhurin työvälineistä
20175_49318.jpg
Kukilla kepeästi kesään
Pihan, pation ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Yksivuotisina niihin ei pääse kyllästymään, sillä niistä saadaan oleskeluryhmään vaikka joka vuodeksi uusi ilme.Mutta toisaalta, kun samoja lajeja kasvatetaan vuodesta toiseen samalla paikalla, muodostuu perinne, jota ei ehkä raaskikaan rikkoa uusilla kukkavalinnoilla. Perheen perinnekukistakin muodostuvaa ryhmää voi silti uudistaa yhdistelemällä siihen uusia kasveja. Rikas ja muuntelukykyinen ryhmä toteuttaa kukkaunelmat laidasta laitaan.
20093_15698.jpg
Yrtit maustavat ja hoitavat
Yrttien kasvihuoneviljely on mahdollistanut sen, että tuoreita yrttejä on saatavana kautta koko vuoden. Vaikka tuoreyrttien käyttö on viimeisten kymmenen vuoden aikana nelinkertaistunut aiempaan verrattuna, kasvupotentiaalia on edelleen runsaasti. Uusimman tutkimuksen mukaan 57 prosenttia talouksista ilmoitti ostaneensa viime vuonna vähintään yhden kerran tuoreyrttejä. Loppuosa talouksista ei ostanut tuoreyrttejä kertaakaan.Tuoreiden makujen lisäksi yrtit antavat ruokiin värikkyyttä ja houkuttavaa tuoksua. Alkujaan yrtit ovat olleet kysyttyjä nimenomaan lääkinnällisten ominaisuuksiensa takia. Nykytutkimus vahvistaa yrttien terveysvaikutukset. Yrteissä on paljon fenolisia yhdisteitä kuten yleensäkin kasviksissa. Yrteistä voi saada apua pikkuvaivoihin, kuten sitruunamelissasta helpotusta yöunen saantiin ja mintusta ruoansulatukseen. Timjami tehoaa yskänärsytykseen ja rosmariini karheaan kurkkuun. Voi yrteillä virkistäytyä ulkoisestikin: lisää rosmariinia saunassa löylyveteen ja timjamia jalkakylpyyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton