• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pikakompostorilla voit aloittaa kompostoinnin milloin tahansa!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20236_82369.jpg

(Kuva: Biolan)

Jätemaksut nousevat – kompostoimalla saat säästöä kotitalouksien jätemaksuihin. Biolan Pikakompostorin hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Tämä tarkoittaa, että voit aloittaa kompostoinnin vaikka joulun välipäivinä. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.

Biolan Pikakompostorin 220 litran tilavuus riittää suurenkin perheen keittiöjätteelle. Kompostorin sisällä kulkeva ilmanjakoputkisto tuo ilman kompostimassan keskelle. Näin palaminen on tehokasta, eivätkä kompostin reunaosat kuivu liiallisen ilmastuksen vuoksi. Se myös estää maatumattoman jätteen valumista alaspäin tyhjennyksen aikana. Umpinainen pohja sekä kumitiivistein tiivistetty kansi ja alaluukku estävät haittaeläinten pääsyn kompostoriin.

Tutkitusti toimiva Pikakompostori 220

Biolan Pikakompostori 220 on tehokas kompostori yhden perheen keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Lämpöeristetty rakenne ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä tuottaa kompostia nopeasti ja takaa toimivuuden myös talvella. Kompostoitumisen ihmettä voi seurata lämpömittarista ja tyhjennysluukun kautta. Kompostori on saanut pohjoismaisen ympäristömerkin.

Pikakompostorin ominaisuuksia:

  • biojätteiden ympärivuotiseen kompostointiin
  • 1-6 henkilön käyttöön
  • säädettävä ilmanvaihto venttiili
  • patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä
  • tehokas lämpöeriste, myös pohjassa
  • kannen muotoilu palauttaa tiivistyvän kosteuden massaan
  • tiivis rakenne estää haittaeläinten pääsyn

Oikein käytetty Pikakompostori ei juurikaan vaadi sekoittamista. Kompostorin ilmanvaihtojärjestelmä ja riittävä Komposti- ja Huussikuivikkeen käyttö pitävät kompostimassan sopivan kuohkeana.

Mitä talousjätekompostoriin laitetaan?

Talousjätekompostiin laitetaan kaikki biojätteet, kuten

  • hedelmien ja vihannesten kuoret
  • liha- ja kalajätteet ym. ruuan tähteet
  • kahvin ja teen porot suodatinpusseineen
  • pehmeät ja kosteat paperit
  • kananmunankuoret murskattuna
  • lemmikkieläinten jätökset
  • luonnonkuidut pieninä paloina
  • biohajoavat pussit jätteestä erillään tai aukinaisena
  • puutarhajätteet
  • kiinteä käymäläjäte

Älä laita kompostiin

  • hajoamattomia jätteitä, kuten muovia, lasia, kumia, nahkaa
  • myrkyllisiä aineita, kuten lahonsuoja- ja desinfiointiaineita, maaleja, liuottimia, bensaa, tupakantumppeja
  • pölynimurin pusseja
  • värillistä mainospaperia
  • suuria määriä paperia kerrallaan
  • tuhkaa tai kalkkia
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Käyttöohjeet tulevat kompostorin mukana

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Pikakompostorin oikeanlainen käyttö mahdollistaa massan tehokkaan kompostoitumisen ja siten kompostorin miellyttävän käytön ja tyhjennyksen. Kompostoituminen käynnistyy kunnolla, kun kompostorissa on riittävästi, eli normaalisti ylemmän ilmakanavan korkeudelle saakka jätettä. Käynnistymisen jälkeen jäte saavuttaa katekompostivaiheen jo noin 5–8 viikossa. Tarkemmat käyttöohjeet tulevat kompostorin mukana.

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kastelu
Kastelu aloitetaan viimeistään viikon poudan jälkeen. Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 50 cm:n syvyyteen.Huom.!Yksi vesilitra/m2 kastelee vain yhden cm syvyyteen.Paras kastelutapa: harvoin, mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee juuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee kasvista entistä aremman poudalle.Liikakastelu puolestaan liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita kasvien ulottumattomiin.
202011_67548.jpg
Maistuisiko kolmen ruokalajin jouluillallinen?
Joululaulut raikuvat jo monessa kodissa ja tutut sävelmät hyräillään varsinkin ruokaa laittaessa. Nyt onkin hyvä hetki tutustua erilaisiin resepteihin, jos tänä jouluna loihtisi joulupöytään jotain tuttua herkkua ehkä aivan uudella tavalla. Istahda vaikka nojatuoliin kahvikupposen kanssa ja nappaa tästä parhaat ideat joulupöytääsi.
20088_12354.jpg
Sipulikukkien istuttaminen vaatii hieman suunnittelua
Kevään ensimmäiset sipulikukat saavat kotipuutarhurin helposti suorastaan hullaantumaan kevään tulosta. Miten malttamattomana kiertelemmekään keväisin etsimässä uusia väriläikkiä lumen ja nuutuneen nurmikon keskeltä tai ränsistyneiden perennapenkkien uumenista ja pensaiden tyveltä. Nuo puhtaan ilon hetket kannattaa kaivaa mielen naftaliinista jo nyt syksyn koittaessa. Tuo hullaantuminen jää nimittäin kokematta, jollei tartu toimeen ajoissa. Nyt on oikea aika aloittaa sipulikukkaistutusten ja ensi kevään kukkaloiston suunnittelu.Panostamalla pihan kaikkein lämpimimmän paikan löytämiseen saa kokea tuon keväisen nautinnon mahdollisimman varhain: mitä lämpimämpi ja suojaisampi paikka, sitä aikaisempi kukinta. Talon eteläseinusta ja kivien kehystämä kohopenkki ovat parhaita valintoja. Tummat kivet keräävät auringon lämpöä ja sulattavat lumen ja maan nopeasti. Jotta mahdollisimman moni pääsee osalliseksi kukinnasta, kannattaa miettiä myös sisäänkäynnin ja keskeisten kulkuväylien reunustamista sipulikukilla. Jos kulkuväylien tuntumassa ei ole sopivaa istutuspaikkaa, on syytä pohtia ruukkuistutusten mahdollisuutta.
20238_82737.jpg
Puutarhapensaan tunnistaminen? Asiantuntija vastaa
Mikä puutarhassa oleva puska tässä mahtaa olla kyseessä? Tämä on noin 1,5 m korkea.
202211_80293.jpg
Luumupistiäinen pilaa hedelmän? Asiantuntija vastaa
Ovatko luumupistiäisen vioittamat luumut syötäviä?
202310_387.jpg
Siirtonurmella helposti valmista
Pitäisikö uudistontille saada vihreää pintaa? Kaipaako vanha nurmikkosi uusimista tai rinne ruohottamista? Joskus aiemmin ajateltiin, että siirtonurmea käytetään vain urheilukenttien ja firmojen edustusnurmia perustettaessa, mutta siirtonurmea on asennettu pitkään myös omakotitalojen ja taloyhtiöiden pihoille. Siirtonurmi onkin helppo ja nopea tapa saada aikaan kaunis ja laadukas nurmikko.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton