• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huonekasvien jakaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.06.2022
20222_76758.jpg

Huonekasvien jakaminen on mukavaa puuhaa. (Kuva: Shutterstock)

Kun kasvi on liian suuri tai alkaa ränsistyä, on aika jakaa se. Näin saa myös varmasti emoyksilön kaltaisen "jälkeläisen". Esimerkiksi keltareuna-anopinkielestä (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’) tulee kokonaan vihreä lajin alkuperäisen värityksen mukaisesti, kun sitä lisää lehtipistokkaasta. Jakamalla kasvin väritys pysyy oikeana.

Suuremmat, ruusukkeina tai mätästävästi kasvavat kasvit voi mullanvaihdon yhteydessä jakaa 2–3 osaan ja istuttaa omiin ruukkuihinsa. Tällaisia ovat mm. viirivehkat (Spathiphyllum), nukkumatit (Maranta), tuonenkielo (Aspidistra elatior), flamingonkukat (Anthurium), anopinkielet (Sansevieria), nuokkupapinkaura (Billbergia nutans), paavalinkukka (Saintpaulia Ionantha-ryhmä), syyläkaktukset (Mammillaria), parsat (Asparagus) ja isopunasarja (Clivia miniata).

Puutuvavartisia huonekasveja sen sijaan ei yleensä voi monistaa jakamalla.

Etsi sopivat jakokohdat niin, että jokaiseen palaan jää hyvin juuria ja nuoria lehtiä. (Kuva: Shutterstock)
Etsi sopivat jakokohdat niin, että jokaiseen palaan jää hyvin juuria ja nuoria lehtiä. (Kuva: Shutterstock)

Paloittelun voi tehdä käsin tai käyttää apuna veistä tai pientä sahaa. Kovakouraista repimistä on vältettävä, vaikka juuristo olisi tuuhea. Poista multaa mahdollisimman vähän.

Jakopala istutetaan omaan ruukkuun, joka on emokasvin ruukkua pienempi. Istutus tapahtuu samoin kuin mullanvaihdossakin; pohjalle salaoja ja multaa, jakotaimi asetetaan sopivaan syvyyteen ja ruukku täytetään mullalla. Tiukka juuripaketti mätänee helposti, joten multaa ei kannata tiivistää liiaksi. Myös kastelussa on oltava säästeliäs, jotta juuret eivät mätäne.

Jos jakotaimen lehdet pyrkivät nuutumaan, voi niitä sumuttaa usein ja laittaa latvuksen muovipussiin.

Valoa huonekasveille (kuva: Shutterstock)
Valoa huonekasveille (kuva: Shutterstock)

Muutamia kasveja voi lisätä rönsyistä. Muun muassa kirjorönsylilja (Chlorophytum comosum), isosädekaisla (Cyperus involucratus) ja aaroninparta (Saxifraga stolonifera) ovat helppoja. Ananaskasveista voi irrottaa sivuruusukkeita istutettavaksi.

Lisää tietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20217_71469.jpg
Perinnekasvi: Akileija
Lehtoakileija (Aquilegia vulgaris) on yksi puutarhojen perinnekasveista.
20232_70500.jpg
Valitse haudalle helppohoitoisia kasveja
Harvalla on mahdollisuutta käydä haudalla päivittäin hoitamassa kasveja tai poiketa edes kerran viikossa. Haudan kasvien hoito voi siis olla haastavaa, joten kasvien, oikean kasvualustan ja sopivan lannoituksen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.
20195_58052.jpg
Miten lisätä pihan viihtyvyyttä? Lue parhaat ideamme.
Pihalla on mukava viettää aikaa monin eri tavoin. Se on paikka, jonka viihtyisyyteen, toiminnallisuuksiin ja yksityiskohtiin kannattaa panostaa. Millaisia odotuksia ja suunnitelmia sinulla on pihasi suhteen? Oletko vesipeto, viherpeukalo tai himogrillaaja? Nautitko helppohoitoisesta, siististä ja käytännöllisestä pihasta? Nyt on oikea aika toteuttaa pihasuunnitelmat.Santanderilta voit hakea rahoitusapua pihasuunnitelmiisi
20236_82301.jpg
Viikon kysymys: Voiko jäniksen jyrsimän puun pelastaa?
Jänis on jyrsinyt kuoren noin 50 cm korkeudelta ympäri runkoa. Voiko millään keinoin puun pelastaa?
20085_11226.jpg
Marketanpuistossa on piha- ja puistorakentamisen ideoita
Espoossa, Kehä III:n varrella sijaitseva Marketanpuisto on Suomen suurin näyttelypuisto. Se tarjoaa runsaasti ideoita pihan rakentajille ja kunnostajille. Sen lukuisat eri yritysten osastot ja näytepuutarhat antavat erinomaisen kuvan siitä, millaisia ratkaisuja suomalaisessa pihassa ja puutarhassa voi käyttää ja miten ne kestävät ajan hammasta aidossa ulkoympäristössä.
202211_80097.jpg
Mikä kesäkukka? Asiantuntija vastaa
En muista tämän valkoisen kesäkukan nimeä? Tuoksuu hyvälle. Rankkasade kaatoi ja kukat lähti pahasti, onko mitään tehtävissä? Voiko esim. leikata eli uudistuisiko vielä?Toinen kysymys: Kukkiiko laventeli vielä, jos poistan kaikki ylikukkineet kukat?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton