• Etusivu
  • Rakentaminen

Isää juhlitaan sunnuntaina 13.11.2022

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.11.2022
202010_67236.jpg
Ei ole suurempaa rakkauden valaa
kuin se, että lapsesi sua halaa
ja se, että pienessä sydämessä
Sinulle juuri
on varattu paikka
niin valtavan suuri.

Eino Leino

Ensimmäisen kerran isänpäivää vietettiin vuonna 1970 ja liputuspäiväksi se vakiintui 1979. Isänpäivä on lähtöisin Yhdysvalloista. Ruotsalaiset kauppiaat esittivät vuonna 1949 isänpäivän viettämistä kaikissa Pohjoismaissa.

Isänpäivää vietetään marraskuun toisena sunnuntaina. Päivä on vakiintunut myös liputuspäiväksi. Isänpäivänä on tapana muistaa myös isoisää, vaaria, ukkia, pappaa, paappaa, tuffaa, faffia, muffaa...

201911_60950.jpg
Solmion, partaveden ja kirjan tilalle tai lisäksi voisi isäkin ansaita kukkia, muutenkin kuin ruusukortin muodossa. Kukkien muodossahan on helppoa välittää myös suuria tunteita: tutustu kukkaiskieleen.

Ruukkukasveja isälle?


Mehitähti on vallannut uutta jalansijaa sisäruukkukasvina. Sehän on perinteisesti yhdistetty kivikkoryhmäistutuksiin. Vihreä tai punasävyinen lehtiruusuke on kuin suuri kukka. Se pärjää vähällä kastelulla, mutta tarvitsee valoa.

Paavalinkukat eli saintpauliat ovat edelleen trendikkäitä. Ne saa helposti kukkimaan vuodesta toiseen.

Tulilatvat ovat helppohoitoisia. Ne kukkivat ja kestävät kauan. Ne viihtyvät huonommissakin valo-olosuhteissa ja kestävät kuivuutta. Liiallisesta kastelusta tai aluslautaselle seisomaan jääneestä vedestä ne eivät pidä. Tulilatvat sopivat pelkiksi yksittäiskasveiksi tai suurempiin asetelmiin.

Mehitähti
Mehitähti
Paavalinkukka
Paavalinkukka
Tulilatva
Tulilatva
Syklaameja
Syklaameja
Tulilatva
Tulilatva

Kotimaisia kukkia

Kauppapuutarhaliitto ry kannusti tiedotteessaan 3.11.2020 muistamaan isää, isoisää ja muita rakkaita läheisiä antamalla lahjaksi kotimaisen kukan. Kotimaisista ruukkukukista löytyy paavalinkukkaa, tulilatvaa ja syystähteä, ja joulukukat tulevat markkinoille marraskuun aikana.

Kotimainen kukka kuten syystähti on ihana tapa muistaa isää. Kukasta on pitkään iloa myös koko perheelle. Samalla tuet kotimaisia kukkayrittäjiä, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Laura Kanerva.

Syystähteä hoidetaan samalla tavalla kuin joulutähteä. Kasvi viihtyy parhaiten valoisassa ja lämpimässä paikassa, mutta vetoa tähdet eivät siedä. Syystähteä on saatavissa montaa eri värisävyä.

Muistahan tämä:

Aina ei tarvita edes konkreettista lahjaa isälle, vaan halaus ja käynti hänen luonaan ovat kaikkein tärkeintä! Luokaa yhdessä muistoja.

Oikein rentouttavaa ja rakkaudentäyteistä isänpäivää kaikille!

202010_67237.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20205_64570.jpg
Oikein valitut kasvit kukoistavat pitkään
Kasvin viihtymiseen vaikuttavat sen perimän ja ilmaston vaikutusten lisäksi kasvupaikkatekijät. Jos kasvi ei ole sopeutunut talvikauden oloihin tai kevään ylös ja alas pomppiviin lämpötiloihin, sen talvehtiminen ulkona on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Mutta arahkokin kasvi, jonka kasvupaikkatekijät ovat kohdillaan, voi menestyä.
202111_73540.jpg
Jättipoimulehti ja rusopajuangervo - uhka vai mahdollisuus?
Lukija kysyy: "Ajattelin istuttaa rusopajuangervo aidanteen eteen jättipoimulehtiä estämään ensin mainitun leviämistä. Onko se hyvä idea?"
20241_29026.jpg
Tammikuun vinkit
Vuoden ensimmäinen kuukausi; keskellä Suomen sydäntalvea. Yleensä on kylmää, talvista ja lumistakin – mitenköhän nyt?
Rakentajan sivustot yhdessä kuvassa
Rakentajan uudistus jatkuu
Puutarha.net on osa Rakentaja-tuoteperhettä, johon kuuluu myös Rakentaja.fi, Rakentaja Pro, Omataloyhtio.fi ja Talovertailu.fi. Palveluissa vieraillaan yli miljoona kertaa kuukausittain. Tuoteperheen ensimmäinen sivu, Rakentaja.fi, avattiin jo vuonna 1998.
20083_9276.jpg
Tuliaisorkideoille on tuontivaatimuksia
Moni haluaa tuoda ulkomailta matkamuistoksi leikko- ja ruukkuorkideoja. Ikävien yllätysten välttämiseksi kannattaa etukäteen selvittää, mitä kasveja Suomeen saa tuoda ja millä ehdoin.Kasvien vientiä ja tuontia säätelee vienti- ja tuontimaan lainsäädäntö. Suomen kansallinen lainsäädäntö pohjaa EU-tason säädöksiin.Euroopan unionin alueelta orkideojen tuonnille ei ole asetettu varsinaisia tuontirajoituksia eikä niillä tarvitse olla kasvien terveystodistusta. Orkideoissa ei kuitenkaan saa olla vaarallisiksi luokiteltuja kasvien tuholaisia tai kasvitauteja.
20193_56728.jpg
Kasvit luovat pihan tunnelman - vuodenajat vaihtavat pihan ilmeen
Piha on joka talon ympärillä, mutta viihtyisäksi keitaaksi se muutetaan oikein valituilla ja sijoitetuilla kasveilla. Rehevyyttä ja tunnelmallisuutta luodaan kerroksellisen kasvillisuuden eri elementeillä. Ne muuttavat pihan puutarhaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton