• Etusivu
  • Hoitotyöt

Istutusvinkkejä puutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.02.2023
20227_69156.jpg

(Kuva: Pixabay)

Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita omalla kasvuvyöhykkeellä menestyvä ja istutuspaikan olosuhteissa viihtyvä kasvilaji. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.

Vanha kasvualusta kalkitaan sekä lannoitetaan ja paikalta hävitetään rikkakasvit. Jos rikkakasveja on paljon, kannattaa vanha maa-aines kuoria pois ja tuoda tilalle uutta multaa. Istutusalue muokataan koko syvyydeltään ja muotoillaan ympäröivää maata korkeammaksi, koska kasvualusta tiivistyy sateiden ja talven vaikutuksesta jonkin verran. Lämpöä vaativat tai talvimärkyydestä kärsivät lajit istutetaan aina kohopenkkiin.

Istutusmulta kannattaa valita kasvin mukaan. Lähes kaikki puutarhakasvit viihtyvät pH-alueella 6–7 ja niille sopii tavallinen istutus- ja puutarhamulta. Havu- ja rodomultaa kannattaa käyttää happaman maan kasveille, kuten alppiruusuille, havuille ja pensasmustikoille. Muun muassa luonnonmukainen Biolan Istutusmultaon kehitetty puutarhakasvien istutukseen ja se sisältää biohiiltä ja mykorritsaa. Biohiili pystyy sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön, kun taas mykorritsa tehostaa kasvien ravinteiden- ja vedenottoa.

Paras aika istuttaa?

Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Paljasjuurisia taimia istutetaan lepotilassa eli keväällä ennen kasvun alkamista ja syksyllä kasvin tuleennuttua.

Loppukesällä ja syksyllä istutettavia taimia ei tarvitse kastella yhtä paljon kuin keväällä. Syysistutuksiin sopivat niin perennat, pensaat kuin puutkin.

Istutuksen oikeaa ajankohtaa säätelee maan jäätyminen. Mitä aremmasta lajista on kysymys, sitä enemmän sille on varattava aikaa juurtua ennen maan jäätymistä.

Kestäviä maatiaisperennoja voi siirtää maan routaantumiseen saakka. Sen sijaan kärhöt, köynnöshortensiat, ryhmäruusut, alppiruusut, atsaleat, hedelmäpuut ja muut talvenarat kasvit istutetaan keväällä. Myös myöhään syksyllä kukkivien perennojen, kuten nauhuksienja astereiden, ja arkojen havukasvien talvehtiminen on varminta kevätistutuksissa.

Oikea istutussyvyys

Useimmat astiataimet istutetaan liki entiseen syvyyteen niin, että paakun yläreuna peittyy mullan alle. Poikkeuksen muodostavat vartetut pensas- ja ryhmäruusut sekä isokukkaiset jalokärhöt, jotka istutetaan aina selvästi syvemmälle.

Ruusuilla vartekohta, josta oksat haaroittuvat, tulee jopa 20–30 cm maanpinnan alapuolelle. Jalokärhöt istutetaan Etelä-Suomessa 20–30 cm syvyyteen ja Pohjois-Suomessa jopa 40 cm syvyyteen. Paksu maakerros suojaa juuristoa pakkaselta sekä maanpinnan jäätymisen ja sulamisen vaihteluilta.

Kaikki puutistutetaan niin, että juurenniska eli tyven levein kohta jää maanpinnan yläpuolelle. Muutamat perennat, kuten pioni ja kääpiökurjenmiekka, ovat tarkkoja istutussyvyydestä eikä niitä saa haudata liian syvälle, jottei kukinta kärsi.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Kivikkokasvit 10–20 cm
Keskikokoiset perennat 30–40 cm
Suurikokoiset perennat 50 cm
Ryhmäruusut 40–60 cm
Pensaat 50 cm
Köynnökset 40–60 cm
Pienet puut 60–80 cm
Suuret puut 80–100 cm

Tutustu eri kasvualustavaihtoehtoihin

Ohje

Ohje

Kasvualustan paksuus

Kivikkokasvit 10–20 cm
Keskikokoiset perennat 30–40 cm
Suurikokoiset perennat 50 cm
Ryhmäruusut 40–60 cm
Pensaat 50 cm
Köynnökset 40–60 cm
Pienet puut 60–80 cm
Suuret puut 80–100 cm

Tutustu eri kasvualustavaihtoehtoihin

Muista riittävä kastelu!

Paljasjuuriset taimet liotetaan ämpärissä ja astia- sekä paakkutaimet kastellaan hyvin ennen istutusta. Kasvi ei saa olla nuutunut istutushetkellä. Tarvittaessa taimia varjostetaan ennen istutusta.

Istutuksen jälkeen jokaiselle taimelle annetaan riittävästi vettä, köynnöksille 10 litraa, pensaille 20 litraa ja puille 30–40 litraa. Kastelua jatketaan istutuksen jälkeen kerran viikossa.

Lannoitus istutuksen yhteydessä

Istutuksen yhteydessä tärkeintä on kasvien juurtuminen. Istutuslannoitukseen soveltuvat hidasliukoiset ja vähän tai ei lainkaan typpeä sisältävät lannoitteet.

Ohjeet:

1. Laita taimi istutuskuoppaan.
2. Täytä istutuskuoppa löyhästi uudella mullalla.
3. Tee kuopan reunaan taimipaakun syvyinen kolo.
4. Annostele Syksyn PK-lannoite koloon.
5. Peitä lannoite noin 5 cm kerroksella multaa.
6. Kastele.

Lähde: Biolan

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200611_1884.jpg
Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan
Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.Perennoja voidaan lisätä jakamalla tai siemenistä ja ne istutetaan kukkatarhan eri puolille. Istuttamalla eri aikoina kukkivia perennoja omiksi ryhmiksi alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi. Kukintaa saadaan runsaammaksi yksivuotisten kasvien avulla, sillä ne kukkivat koko kesän.Kasvatettaessa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti. Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.
20104_21221.jpg
Huhtikuu tuo kevätkurkut
Kurkku saa keväällä kasvaakseen yllin kyllin luonnonvaloa. Se edustaa nyt aurinkoviljeltyä kasvista, jolla on vahva, raikas lataus. Rouskuvan rapea, runsaasti vettä sisältävä kurkku on mitä parhainta evästä mukaan otettavaksi minne vain. Nuorison tapaan kannattaa ottaa tuorekurkku reippaalla otteella haltuun ja haukata siitä kunnon suupaloja. Virkistävä vaikutus ei voi olla tuntumatta, kun on rouskuttanut koko 300 – 400-grammaisen kurkun päästä päähän.Kurkku kuuluu vesipitoisiin vihanneksiin samaan tapaan kuin melonit, salaatit, lehtiselleri, kesäkurpitsa, munakoiso, parsa ja retiisi. Näissä kaikissa on paljon raikasta vettä ja makua, kohtuullisen paljon ravintoaineita, mutta vain vähän kaloreita. Kurkkua ei tarvitse edes kypsentää, vaan se on valmista pureskeltavaa ihan sellaisenaan. Kurkku antaa sopivasti työtä hampaille ja kylläisyyden tunnetta vatsalle. Painonhallinta-asiantuntijat ovat todenneet, että ruoan muodossa saatava vesi todella pitää nälkää toisin kuin pullosta tai lasista juotu.Kurkun ravintoaineista kannattaa mainita kalium, joka tuo apua korkeaan verenpaineeseen. Soseutettuna juomana kurkun on todettu auttavan turvotukseen. Ulkoisestikin kurkkuviipaleita voi käyttää kasvoille levitettynä naamiona poistamaan silmäluomien ja kasvojen turvotusta. Kurkun väitetään edistävän hiusten kasvua, parantavan suolen toimintaa ja ehkäisevän kynsien haurastumista.
202112_74141.jpg
Mikä kasvi tämä on?
Lukija kysyy: "Puutarhaani on "kulkeutunut" kuvan kasvi. Mikäköhän se on?"
20065_99.jpg
Perennat kasvupaikan mukaan
AurinkoonKaukasianpitkäpalko (Arabis caucasica)Asterit (Aster)Tarharistikki (Aubrieta x cultorum)Karpaattienkello (Campanula carpatica)Hopeahärkki (Cerastium tomentosum)Päivänkakkara (Leucanthemum vulgare)Jaloritarinkannukset (Delphinium)Neilikat (Dianthus)Kallioiset (Erigeron)Kultatyräkki (Euphoria polychroma)Sädekukat (Gaillardia)Mätäsharso (Gypsophila repens)Syyshohdekukat (Helenium)Kurjenmiekat (Iris)Punatähkä (Liatris spicata)Palavarakkaus (Lychnis chalcedonica)Helokit (Oenothera)Unikot (Papaver)Syysleimu (Phlox paniculata)Sammalleimu (Phlox subulata)Maksaruohot (Sedum)
20211_68031.jpg
Oletko kuullut valkoisesta mansikasta?
Kyllä, luit oikein. Valkoisesta mansikasta. Huolimatta kalpeasta ulkonäöstään, on se kypsänä varsin maukas ja muistuttaa maultaan perinteistä metsämansikkaa.
202310_83286.jpg
Mitä pihan toteutus ja kalustaminen maksaa?
On kyseessä sitten uudisrakennuksen tontti tai valmis puutarha, pieni rivitalon piha tai suurempi tontti, niin työtä, aikaa ja rahaa sen rakentaminen ja kunnossapito varmasti vaatii. Uudistontilla ja valmiissa puutarhassa lähtökohdat ovat tietenkin erilaiset, mutta tavoite on aina sama: pihan tulee olla toimiva sekä turvallinen ja tietenkin käyttäjiensä tarpeita vastaava. Tontin koolla ei näihin tavoitteisiin ole vaikutusta, vaan ne ovat samanlaiset niin isolla kuin pienelläkin tontilla; vain kustannusten määrä muuttuu. Hyvin suunniteltu ja huolella toteutettu piha kestää aikaa ja on helppohoitoinen sekä viihtyisä. Kaunis pihapiiri nostaa myös koko kiinteistön arvoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton