• Etusivu
  • Rakentaminen

Kävikö lintulaudallasi vilske?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2016
20121_29191.jpg

Talitiainen ja sinitiaisia (kuva: Pekka Nurminen)

Pihabongaus 30.-31.1.2016

Pihabongaus-tapahtumassa tarkkailtiin tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 30.1. tai sunnuntaina 31.1. Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa. Osallistuakseen ei tarvinnut olla lintuharrastaja. Pihabongaus ei ole kilpailu, vaan tapahtuman päätarkoituksena on saada mahdollisimman monet tarkkailemaan talvisia kotipihan lintuja. Samalla välitetään tietoa lintujen suojelusta ja talviruokinnasta sekä kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta. Pihabongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua eikä tapahtumassa ole osallistumismaksua.

Hauskaa, helppoa, hyödyllistä - ja siihen kuluu vain tunti!

Näin toimit:

  • Tarkkaile lauantaina 30.1 tai sunnuntaina 31.1 lintuja tunnin ajan.

  • Tunnista tunnin aikana havaitsemasi lintulajit.

  • Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).

  • Ilmoita havaitsemasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLife Suomelle viimeistään 5.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi. Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on mainittava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan* ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

    *Havainnoitsijan tiedot ovat tärkeä osa lintuhavaintoa. Tämän vuoksi Pihabongauksen osallistujien on ilmoitettava nimensä.

Lisää tietoa?

Pihabongaajat (kuva: Tero Nordström)
Pihabongaajat (kuva: Tero Nordström)

Jos kotipihan linnut eivät vielä ole tuttuja, löydät tavallisimpien talvilintujemme kuvat ja lyhyet lajiesittelyt osoitteesta www.pihabongaus.fi Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. BirdLife Suomi julkaisee verkkosivuillaan Pihabongauksen tulokset helmikuun aikana. .

Pihabongauksen päätarkoituksena on saada yleisö mukaan tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Samalla kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta.

Pihabongauksen suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

BirdLife Suomi kutsuu kaikki mukaan!

Pihabongaus on järjestetty Suomessa tammikuun viimeisenä viikonloppuna vuodesta 2006 lähtien. Viime vuonna 23 000 ihmistä tarkkaili lintuja lähes 15 000 pihalla ympäri maan 24.–25.1.2015. Kaikkiaan havaittiin ennätykselliset 109 lintulajia ja noin 800 000 lintuyksilöä! Säännöllisyyden ja suuren osallistujamäärän ansiosta tapahtuman avulla on saatu myös hyödyllistä tietoa monien lintulajien kannanvaihteluista.

Varpunen (kuva: Reijo Lähteenmäki)
Varpunen (kuva: Reijo Lähteenmäki)

Malli Pihabongaukseen tulee Isosta-Britanniasta, missä sikäläinen BirdLife (RSPB) on yli 30 vuoden ajan järjestänyt "Big Garden Birdwatch" -tapahtumaa, johon osallistuu nykyisin yli 500 000 ihmistä. Säännöllisyyden ja suuren osallistujamäärän ansiosta tapahtuman avulla on saatu myös hyödyllistä tietoa monien lintulajien kannanvaihteluista.

Lisätietoja: www.pihabongaus.fi

20131_33455.jpg
http://www.pihabongaus.fi/
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20088_12442.jpg
Huomio koululaisten kasvisten syömiseen
Lasten ja erityisesti poikien kasvisten syönti on huolestuttavan vähäistä. Lasten ja nuorten kasvisten riittävään syöntiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sen, minkä lapsena oppii niin, vanhana taitaa. Lapsena opitut terveyttä ylläpitävät ja sairauksia ehkäisevät ruokailutottumukset kantavat hedelmää pitkälle aikuisuuteen.Vanhempien esimerkki on erityisen tärkeä asia arkisten asioiden oppimisessa terveelliset ruokailutottumukset mukaan lukien. Terveyttä kasviksilla -kampanjan yhteistyötahot; Kotimaiset Kasvikset ry, Suomen Sydänliitto, Suomen Syöpäjärjestöt, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Terveydenhoitajaliito, haastavat vanhemmat kantamaan vastuunsa terveellisten ruokailutottumusten opettamisessa. On hyvä muistaa, että vanhemmilla on tähän mahdollisuus ja velvollisuus. Lisäksi lapset suorastaan toivovat sitä, vaikka se ei aina siltä näyttäisikään. Riittävä kasvisten syönti hoituu näppituntumalla. Kasviksia puoli kiloa päivässä on kuusi kourallista. Kasvikset voi nauttia haluamallaan tavalla muodossa tai toisessa, kypsennettynä tai raakana. Helpoiten tavoite toteutuu sisällyttämällä kasviksia jokaiselle päivän aterialle ja välipalalle.
20232_80853.jpg
Helle saapuu suomeen - 7 vinkkiä kuinka puutarhakasvit säilyvät hengissä
Viileän alkukesän jälkeen sääennuste lupaa hellettä koko maahan. Lämmin ilma, tuuli ja sateettomuus rasittavat kasveja. Kuivuudesta kärsivien kasvien kasvu hidastuu ja sato jää pieneksi. Kuivuudesta kärsivä kasvi on alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Kasvit voivat jopa kuolla. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula antaa vinkit kuinka kasvit saa säilymään elinvoimaisina helteen ajan.
202111_73584.jpg
Mikä huonekasvi tämä on?
Lukija kysyy: "Tunnistaako joku kuvassa olevan huonekasvin? Onko kyseessä mahdollisesti pennimuori? Ostin vuosia sitten minikasvina, eikä muoviruukussa ollut nimeä."
20078_6290.jpg
Koululaisten ruokarytmi ja välipalat kuntoon
Rytmitä päivä kasviksillaKoululaisen on hyvä nauttia aamupala, koululounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Säännöllisellä syömisellä jaksaa keskittyä koulun käyntiin, harrastuksiin, läksyjen lukuun ja kavereiden kanssa puuhasteluun. Selkeä ateriarytmi vähentää turhaa, usein epäterveellistä napostelua.Hyvällä aamupalalla jaksaa aamupäivän tunnit koululounaaseen saakka. Jotta lounaan ja päivällisen väli ei veny liian pitkäksi on tarpeen syödä kunnollinen välipala. Näin jaksaa pääaterialta toiselle ja siinä välissä käydä vaikka harrastuksissa. Iltapala on loistava hetki kokoontua päivän päätteeksi perheen kanssa saman pöydän ääreen ja rupatella päivän tapahtumista.
20235_81869.jpg
Mihin kompostimultaa käytetään?
Komposti on oikein käytettynä erinomaista maanparannusainetta, mutta väärin käytettynä se voi olla kasveille jopa haitallista. Kompostimulta muuttuu ja kehittyy kaiken aikaa. Eri kehitysvaiheissa sitä tulee käyttää eri tavoin. Yleensä kompostimulta jaetaan kahteen luokkaan kypsyyden perusteella. Puhutaan katekompostista ja kypsästä kompostimullasta. Perinteisesti kompostimulta katsotaan kypsäksi, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi humukseksi.
20216_71424.jpg
Pihakivillä muurit, istutusaltaat, ajotiet
Pihakivetys on ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti.Tilaa Ruduksen pihakivi -esite veloituksetta esitepalvelusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton