• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kaikkea oppii tekemällä itse

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.05.2020
20205_64469.jpg

Kuva: Pixabay (fiiliskuva artikkeliin)

Olen 62 v. isoäiti. Kun olin 18 v. nuori rouva, minun puutarhani kasvoi nokkosta ja heinää. Asuimme vanhassa ok-talossa. Mieheni sisko, oli armoitettu alan harrastaja. Hän laittoi minulle viilipurkkiin mullan päälle kukansiemeniä, antoi ohjeet kuinka hoitaa ja milloin istuttaa maahan. Minun taimet olivat vihreitä karvoja, eikä koskaan kasvaneet!
Kun meni vuosia, rakensimme uuden talon, ja saimme laittaa pihan, jossa oli tuore multa, sain itse miettiä, mitä minnekkin laitan. Sehän osoittautui minulle sopivaksi. Siitä lähtien olen monessa eri talossa, jossa olemme asuneet, laittanut pihan aina oman näköiseksi, ne ovat olleet minusta ihanat pihat.
Kuva: Pixabay (fiiliskuva artikkeliin)
Kuva: Pixabay (fiiliskuva artikkeliin)
Nyt on kuntoni jo vähän huono, pitää olla varovainen, ettei riuhdo liikaa. Mutta 6 kasvilavaa tuottaa meille omat tillit, persiljat, lehtikaalit, sipulit, salaatit ja vähän pottuakin. Me mieheni kanssa saamme siitä ne meidän pienet tarpeet pitkälle syystalveen. Nautin kovasti. Nytkin olohuoneen pöytä on täynnä taimia, välillä ulkoilutan niitä, välillä meinaan unohtaa ne ulos ja yöpaita päällä nostelen niitä sisään... Mieli nauttii ja odottaa, korona-aika on mennyt hyvin, kun on saanut kuopsuttaa puutarhaa. Kohta kylvän kehäkukkaa ym.. Elämä on ihanaa, kun voi saada multaa kynsien alle! Parasta mielen hoitoa nyt!Mummi62
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202311_83300.jpg
Puun tukeminen
Istutusvaiheessa puu kannattaa tukea, jotta se saisi mahdollisimman hyvän alun juurtumisvaiheessaan. Tukematta oleva puu on alttiimpi tuulille ja sen juuret katkeamiselle; kovemmassa puuskassa puu saattaa jopa kaatua!
20238_82750.jpg
Ruukkuatsalea
Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä) on Itä-Aasiasta kotoisin oleva ainavihanta pieni pensas, jonka luonnonvarainen kantamuoto kasvaa viileissä ja kosteissa vuoristometsissä. Eurooppaan atsalea tuotiin 1800-luvun alussa ja se tarjosi muuntautumiskykynsä ansiosta laajan kokeilukentän Englannin, Belgian ja Saksan kukkienjalontajille. Ruukkuatsaleaa onkin jalostettu paljon, joten valikoima koon ja kukkien suhteen on suuri. Markkinoilla on myös bonsaiatsalea (R. x obtosum).
20099_18524.jpg
Oksasilppuri mukaan syystöihin
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. Bosch on uudistanut oksasilppuri-mallistonsa: Innovatiivinen Turbine Cut -leikkuujärjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle.
20237_82488.jpg
Viikon kysymys: Mikä mato syö lumipalloheiden lehdet?
Lumipalloheisi on voin 10 vuotta vanha ja noin 2,5 metriä korkea. Se on kukkinut hienosti pihassamme Tuusulassa, kunnes viime kesänä ja myös tänä kesänä kaikki sen lehdet on syöty niin, että vain lehtirangat on jäljellä. Nyt löytyi syyllinen – armeija noin 5 mm pitkiä mustia matoja. Miten saisin ne tuhottua ennen kuin ne tekevät lopun hienosta taimestamme?
20235_81624.jpg
Mikä aitakasvi sopii perennoiden lähelle? Asiantuntija vastaa
Haluaisin pihallemme muotoonleikattavan pensasaidan, jonka eteen voisi perustaa perennapenkin. Onko olemassa sellaista aitakasvia, joka olisi sen verran syväjuurinen ettei häiritsisi perennoiden kasvua? Tarkoituksena olisi istuttaa kookkaita aurinkoisen paikan perennoja kuten punatähkää, sinipiikkiputkea ja talvetettuja dahlioita, ei siis pelkkiä maanpeiteperennoja.Paikka, johon aita tulisi, on aurinkoinen ja melko kuiva ja paahteinen, mutta kasvualustaa on yli 50 cm ja se on muokattavissa. Toiveena on, että pensasaidasta saisi 1,5–2 m korkean ja se olisi joku muu kuin orapihlaja. Piha on vyöhykkeellä 1b.
20228_79386.jpg
Niityn perustaminen nurmikon tilalle? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, noin 30-40 neliötä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viimekesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton