• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mikä mato syö lumipalloheiden lehdet? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 22.01.2024
20237_82488.jpg

Lukijan kuva aiheeseen.

Lumipalloheisi on voin 10 vuotta vanha ja noin 2,5 metriä korkea. Se on kukkinut hienosti pihassamme Tuusulassa, kunnes viime kesänä ja myös tänä kesänä kaikki sen lehdet on syöty niin, että vain lehtirangat on jäljellä. Nyt löytyi syyllinen – armeija noin 5 mm pitkiä mustia matoja. Miten saisin ne tuhottua ennen kuin ne tekevät lopun hienosta taimestamme?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Tummanpuhuva rohmusuu on heisinälvikkään toukka. Se on pohjaväriltään kellertävä, mutta tummat, nystymäiset laikut saavat sen näyttämään lähes mustalta. Toukat ovat pituudeltaan n. 9 mm pitkiä.

Aikuinen kuoriainen on kellertävän ruskea, pitkänomainen ja sillä on melko pitkät tuntosarvet. Sekä toukat että aikuiset yksilöt syövät heisipensaiden lehdistöä ja tekevät niihin pitsimäisiä reikiä, pahimmillaan niin, että itse lehdistä ei ole oikeastaan mitään jäljellä.

Heisinälvikäs ilmaantuu heisiin erityisesti, jos ne kasvavat kuivassa ja paahteisessa paikassa, jossa pensas kasvaa stressaantuneena. Voimakas heisien leikkaaminen saattaa myös innostaa nälvikkäitä munimaan nuoriin versokasvuihin. Ja toki nälvikkäät saattavat iskeä ideaalisessakin paikassa kasvaviin, vahvoihin ja hyvinvoiviin pensaisiin. Silloin heisipensaat kasvattavat yleensä syötyjen lehtien tilalle uudet vielä saman kesän aikana.

Munat talvehtivat pensaan oksistossa hyvässä suojassa, sillä nälvikäs kaivaa munaryppäille suojaisan kolon ja päällystää ne ulosteellaan. Ennen lehtien puhkeamista käytettävää, öljy- tai parafiinipohjaista kevätruiskutetta voi yrittää levittää pensaaseen torjumaan talvehtivia munia. Niiden lymypaikka on kuitenkin hyvin suojattu, joten ruiskutteen teho ei aina ole toivottu.

Tehokkain torjunta-aika onkin toukkien kuoriutuessa munista, jolloin ne ovat selvästi havaittavissa. Kannattaa keväällä kurkistella myös pensaan keskelle, sillä siellä toukat aterioivat kaikessa rauhassa ja huomaamatta. Kun ne ehtivät pensaan ulkolaidalle ja siinä vasta huomataan, ne ovat voineet tehdä tuhojaan jo jonkin aikaa. Toukkia voi ruiskuttaa esimerkiksi pyretriinipohjaisella torjunta-aineella. Aine pitää saada toukkien päälle, jotta siitä on apua.

Talvella voi leikata pois versonosia, joissa talvimunia on. Ne sijaitsevat muutaman munan ryhmissä nuorissa versoissa, josta tarkkasilmäinen voi niiden kolon havaita. Voimakasta leikkaamista kannattaa kuitenkin välttää, sillä sekin on yksi riskitekijä nälvikkään invaasiolle, kuten yllä on kerrottu.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Ötököitä huonekasvin lehdellä
Viikon kysymys: Mikä tuhohyönteinen huonekasveissa?
Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen. En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa? 
20235_81929.jpg
Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa
Mustaherukan marjaan ennen sen kypsymistä kaivautuu (syö) vihreä mato/toukka, joka kuivattaa marjan ja melkein koko oksan. Vaikka pensas on huonovointisen näköinen, ei se nyt juuri kuole näihin toukkiin. Näitä on esiintynyt muutamana vuonna.Mikähän olisi torjunta-aika ja millä aineella?
20235_81926.jpg
Mikä sieni tämä on? Asiantuntija vastaa
Kuivan puunoksan pinnalla on musta hyllyvä sieni. Mikä se on?
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
202211_80293.jpg
Luumupistiäinen pilaa hedelmän? Asiantuntija vastaa
Ovatko luumupistiäisen vioittamat luumut syötäviä?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton