• Etusivu
  • Rakentaminen

Kaikki pääsiäismunajahdista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20241_83353.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pääsiäinen on suomalaiselle aikaa, jolloin kesän merkit alkavat vihdoin näkyä ja takatalven mahdollisuus alkaa vähentyä. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa pääsiäistä lasten kanssa kuin ulkona juoksentelu, värikkäät askartelut ja suklaa? Eli järjestetäänpä pääsiäismunajahti! Kaiken huipuksi siitä on iloa myös perheen pienemmille. Päästä siis sisäinen lapsesi valloilleen ja suunnittele lapsille ja lapsenmielisille hauska pääsiäismunajahti!

Pääsiäiskorin askartelu

Koska pääsiäinen on vain kerran vuodessa, siihen voi panostaa halutessaan ihan kunnollakin. Pääsiäismunia on vaikea pidellä pikkukäsissä suuria määriä, joten sekä käytännöllisyyttä että tunnelmaa luomaan voit lyödä pikkuiselle – tai isommallekin – etsijällesi käteen pääsiäiskorin, johon kerätä löytämänsä herkut.

Pääsiäiskorin ei tarvitse olla monen tunnin punomisprojekti. Voit esimerkiksi liimata köyttä tai narua tiiviisti yhteen kerrokseen vaikkapa pahvilaatikon tai ämpärin ympärille. Myös yksinkertaisen korin koristelu hienoksi pääsiäiskoriksi on hyvä vaihtoehto. Voit käyttää koristeluun mitä tahansa askartelutarvikkeita kankaista pikkutipuihin. Pyydä tarvittaessa askarteluun apua lapseltasi tai sysää kokonaan koreista vastuu lapselle, sillä yleensä se on heille mieluista puuhaa.

Pääsiäismunien jahtiin sopii mikä kori tahansa, mutta mielikuvitus kannattaa päästää valloilleen ja koristella kori miten ikinä haluaakaan. (Kuva: Adobe Stock)
Pääsiäismunien jahtiin sopii mikä kori tahansa, mutta mielikuvitus kannattaa päästää valloilleen ja koristella kori miten ikinä haluaakaan. (Kuva: Adobe Stock)

Mihin pääsiäismunia voi piilottaa?

Pääsiäisjahti sopii kaiken ikäisille ja kokoisille, kunhan iät ja koot ottaa suunnitteluvaiheessa huomioon. Jos etsintä on vapaata juoksentelua, kannattaa munien olla suhteellisen pienin välimatkoin, jottei seikkailu johda liian kauas luonnonhelmaan. Myös liian korkealla tai muuten tavoittelemattomissa olevat herkut tuovat surun puseroon.

Yksi hyvä tapa on luoda ikään kuin etsintäkartta, jolloin pienokaiset eivät eksy herkkujahdissa. Piirrä helposti hahmoteltava, yksinkertainen kartta etsintäalueesta, joka voi olla piha, lähimetsä, pelto, tai tarvittaessa vaikka rakennuksen sisätila. Voit tehdä kartasta vaikeammin tulkittavan, mikäli etsijät ovat terävämpää väkeä. Myös arvoituksilla etenevät jahdit ovat hauskoja. Valitse paikat, joihin kätket herkkuja, ja yksi pääpalkintopaikka, jossa odottaa aarre. Voit kirjoittaa viestejä pääsiäispupulta, -tipulta tai vaikkapa pääsiäisnoidalta, jossa he antavat vinkkejä seuraavan herkkukätkön löytämiseen. Helposti käy kämmi, jossa vihjeet ovat siellä, mihin ne johdattavat, joten ole tarkkana, että neuvot tulevat oikeaan paikkaan!

Sankoin joukoin etsimään – kaikki palkitaan!

Jos kuulut niihin ihmisiin, joiden lähipiirissä on aktiivia lapsia laumoittain, tai edes rykelmäksi, niin hyvä idea on yhdistää voimat ja järjestää isommalle lapsiryhmälle yksi yhteinen jahti.

Kun lapsia on useampia, voi toisilla lapsista olla pääsiäismunajahtiin tehokkaammat jalat ja silmät. Pienemmille voi tulla itku silmään, jos kaverilla tai sisaruksella onkin monta munaa enemmän. Tällaisen tilanteen voi välttää rakentamalla etsintäalueelle tukikohta, johon kaikkien on tultava käymään aina esimerkiksi viiden pääsiäismunan välein. Tukikohdasta voi lähteä takaisin etsintöihin vasta, kun kaikki etsiskelijät ovat tulleet paikalle. Tukikohta voi olla hyvinkin yksinkertainen, ja sinne voi tarvittaessa keksiä jotain pientä tekemistä.

Jos etsintätehokkuuksissa on suuria eroja, voidaan jahti suorittaa myös pareittain tai ryhmissä. Laita pienimpiä lapsia samaan ryhmään isompien kanssa, jotta he eivät jää jälkeen etsinnöissä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Ei makeaa mahantäydeltä

Koska pieni – tai edes iso – masu ei kestä liikoja herkkuja, on hyvä luoda etukäteen sääntö siitä, paljonko suklaanamuja saa syödä yhdeltä istumalta. Yksi hyvä kikka on esimerkiksi värikoodittaa löydettävät namut.
Pääsiäispupu, -tipu, tai -trulli on luonut säännön, jonka mukaan vain vihreäkääreisiä namuja saa syödä heti löydön jälkeen. Keltaiset kelpaavat syötäviksi vasta illalla ja punaiset seuraavana päivänä.

Tietenkään liikaa ikäviä, rajoittavia sääntöjä ei kannata lähteä luomaan, kerrankos sitä mahansa täyteen suklaata syö! Kuka nyt saman virheen useammin tekisi?

Onnea jahtiin!

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74236.jpg
Tiesitkö? Erityisesti parafiini ja palmuöljy voivat kasvattaa hiilijalanjälkeä
Uusiutumattomista raaka-aineista ja palmuöljystä valmistetut kynttilät ovat rasite ilmastolle. Vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja käyttämällä voitaisiin pelkästään Suomessa saavuttaa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien päästövähennys.
202211_80077.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kasvi on?
Ulko-oveni vieressä olevasta pensaasta on alkanut viime kesänä ja nyt jälleen kasvamaan putkimaista kasvia. En ole varma, onko kyseessä vaaraton koiranputki vai mahdollisesti jopa myrkkykeiso (lehdet näyttävät jotenkin samanlaisilta).
20139_36251.jpg
Näyttävät nauhukset ovat loppukesän kukkijoita
Kesän lähestyessä syksyä alkavat nauhusten lämpimänkeltaiset kukat loistamaan kuin pienet auringot. Kaikki nauhukset kukkivat keltaisin kukin, mutta kukintojen ja lehtien muodot vaihtelevat lajeittain. Kukinnot voivat olla tähkämäisiä tai töyhtömäisiä tai leveitä ja kartiomaisia. Nauhukset kukkivat runsaasti ja niiden kukinta-aika on pitkä. Isokokoiset nauhukset vaativat melko runsaasti tilaa ja upeimmillaan ne ovatkin juuri yhden lajikkeen runsaina ryhmäistutuksina.
202111_73540.jpg
Jättipoimulehti ja rusopajuangervo - uhka vai mahdollisuus?
Lukija kysyy: "Ajattelin istuttaa rusopajuangervo aidanteen eteen jättipoimulehtiä estämään ensin mainitun leviämistä. Onko se hyvä idea?"
202112_74017.jpg
Istuta jouluruususi ulos
Jouluruusu (Helleborus niger) on herkän kaunis, joulun aikaan kukkiva perenna. Se on viime vuosina nostanut jälleen suosiotaan joulukukkana; se on kenties hieman arvokkaampi, mutta helppohoitoinen ja ilahduttaa pitkään.
202310_72871.jpg
Kaiverra kurpitsalyhty!
Kurpitsan kaivertaminen on hauskaa puuhaa. Siinä voi päästää oman mielikuvituksensa ja luovuutensa valloilleen. Haluatko kaivertaan perinteisen irvinaaman vai seikkaileeko sinun kurpitsassasi kissa kuutamolla? Mikä parasta, tässä taiteilussa ei mene mikään hukkaan, sillä kurpitsan sisälmyksen voi käyttää vaikka piirakkaan. Siemenistä voi puolestaan tehdä kotitekoisia snacksejä, jotka maustetaan oman mielen mukaan.Muistathan olla varovainen veitsen kanssa!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton