• Etusivu
  • Rakentaminen

Karkkia vai kepponen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.10.2023
202310_83231.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Halloween on kummitusten aikaa ja eritoten lapsille mahtava tilaisuus päästää luovuus irti. Ota lapset mukaan Halloweenjuhlien suunnitteluun ja valmisteluun. Yhdessä on kiva askarrella juhliin itsetehdyt koristeet ja leipoa tarjottavat. Netti ja lehdet ovat nykyisin pullollaan hauskoja ideoita.

Tarjolla hämähäkkejä ja kummituksia

Mitä hurjemman näköiset tarjoilut, sen hauskempaa lapsilla on: karkkimatoja lautasella, kummitustikkareita, hämähäkkikakku. Mitä kaikkea kivaa voitkaan lisätä tarjoilupöytään?

Tarjoile juomaa kurpitsasta. Kaiverra suurehko kurpitsa tyhjäksi jäätelökauhalla ja huuhtele sisusta puhtaaksi. Voit koristella kurpitsan ulkopuolelta mustalla tussilla ja piirtää siihen vaikka perinteiset kurpitsakasvot.

Tehkää hedelmistä ja vihanneksista hauskoja ötököitä tarjolle. Ötökät toimivat ensin koristeina, jotka voitte syödä jälkeen päin.

Hauskat pienet kummitukset loihditaan helposti marengista. Nämä taatusti katoavat nopeasti herkkusuiden ilmestyessä paikalle.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Pelit ja leikit

Pelit kruunaavat juhlat ja saavat ajan kulumaan. Tavallisista peleistä voi kehittää myös halloweenversioita.

  • Etsi piilotetut kurpitsat tai muoviset hämähäkit.
  • Muumionkäärimiskilpailu – kaksi joukkuetta ja vessapaperia. Valitkaa joukostanne yksi, josta tehdään muumio. Kumman joukkueen muumio valmistuu ensin?
  • Kurpitsakaruselli – laita kurpitsa kiertämään musiikin tahtiin ja kun musiikki pysähtyy, se kenellä kurpitsa on, putoaa pois.
  • Muumiokeilaus – kiedo keilat vessapaperiin ja liimaa niille silmät.

Koristeet puutarhasta

Koristelussa voitte käyttää mielikuvitusta ja ideoida lasten kanssa toinen toistaan hienompia esillepanoja. Puutarhasta voi kerätä värikkäitä lehtiä ja asetella ne pöydälle tai pujota ketjuksi ja laita roikkumaan. Valkoisesta tai harmaasta langasta saa hienoja hämähäkinverkkoja seinälle. Verhot voi koristella muovisilla hämähäkeillä tehostamaan aavemaista vaikutelmaa. Äläkä unohda etuoven koristelua. Näin kaikki pääsevät heti mukaan halloween tunnelmaan.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82853.jpg
Kukkasipulit ovat oiva puutarhan perusta kaikkina vuodenaikoina
Kun kesää ja kaunista syksyä on vielä jäljellä, eivät ajatukset aina ulotu talven yli seuraavaan kevääseen. Talven yli kannattaa silti jo kurkistella, sillä keväällä kukkivat sipulit istutetaan syksyllä. Kun pitkän talven jälkeen ensimmäinen leskenlehti, talventähti tai lumikello osuu silmiin, ilahduttavat ne kokoaan isommin. Työntyessään varhain maasta, osa jopa lumenkin läpi, tuovat ne viestin keväästä ja kiirehtivät sen edistymistä. Siksi helposti unohdetaan, että sipulikukista voi nauttia ihan koko kasvukauden ajan. Kukkasipuleiden ihanuus johtuukin niiden monimuotoisuudesta ja soveltuvuudesta erilaisiin tarkoituksiin.
20227_79052.jpg
Avojuuristen taimien istutusaika on alkanut
Puuvartisia pensaita, aitataimia ja joitain puita myydään keväällä avojuurisina. Taimella ei siis ole multapaakkua, vaan ne toimitetaan muovipussissa, etteivät juuret kuivu. Taimi nostetaan pellosta keväällä ennen lehteen tuloa tai se on nostettu jo syksyllä ja säilytetty talven yli kylmävarastossa. Syksyllä paljasjuuritaimia saa sitten, kun taimen kasvu on pysähtynyt, joilloin ne voidaan huoletta nostaa pellosta. Syksyiset taimet ovat ruskanvärisiä ja varistavat lehtiään.Avojuuristen taimien istutusaika kestää maan sulamisesta noin kesäkuun puoliväliin – loppuun. Avojuurinen taimi lähtee hyvin kasvuun, koska juuret pääsevät suoraan pohjamaahan. Se onkin keväällä ja myöhään syksyllä astiatainta parempi vaihtoehto, jota ammattilaisetkin suosivat.
20144_38882.jpg
Magnolia on kevään kukkiva kaunotar
Herkän kaunis kukinta hurmaa kasvattajansaMoni kotipuutarhuri odottaa varhaiskeväällä jännityksellä magnoliansa heräämisen merkkejä. Sen keväinen, herkän kaunis kukinta onkin odotettu hetki ja palkitsee varmasti kasvattajansa! Magnoliat vaativat lämpimän ja suojaisen kasvupaikan - ja menestyvät lajista riippuen Etelä-Suomessa ja sisämaassa III-vyöhykkeellä asti. Kestävimpiä lajeja voi toki koettaa kasvattaa hieman pohjoisempanakin, hyvin suojaisessa paikassa ja talvella suojattuna. Magnolia on etenkin kukkiessaan niin kaunis, ettei sen lumovoiman edestä malta edes poistua! Kannattaa siis nähdä hieman vaivaakin sen viihtymisen ja talvehtimisen puolesta.Katso magnoliat Puutarha.netin Kasvikortistossa
20238_79332.jpg
Herkuttele metsäsienillä
Sienimetsässä samoojia palkitaan joinakin syksyinä jopa runsaalla kädellä. Koriin on ehkä kertynyt kaikenlaisia metsäsieniä; haaparouskuja,karvarouskuja, kangassieniä... Mitäs niillä sitten tehdään?
20228_44330.jpg
Syysasteri - syksyn koreimpia kukkia
Monivuotisiin, ruohovartisiin kasveihin, eli perennoihin kuuluva syysasteri(Aster novi-belgii) on perinteinen koristekasvimme. Se tuotiin Pohjois-Amerikan itärannikolta Eurooppaan 1700-luvulla ja Suomessa se yleistyi 1800-luvun loppupuolella. Kasvista on jalostettu satoja lajikkeita. Vanhemmista puutarhoista usein löytyvä matalampi ja aikaisemmin kukkiva "maatiaisasteri" on ilmeisesti syysasterin vanhempi lajike.
202212_60205.jpg
Kissoille myrkylliset huonekasvit
Synnynnäinen uteliaisuus saa kissan alttiiksi myrkytyksille ja leikkisyys vierasesineiden syömiselle. Koska pienikin annos myrkyllistä ainetta voi johtaa jopa kissan kuolemaan, on varovaisuus kissatalouksissa aina paikallaan. Tyypillisimmin kissa saa myrkytyksen syömällä vahingossa haitallista ainetta, esimerkiksi huonekasvia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton