• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvihuone pestään syksyllä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2023
20232_19240.jpg

(Kuva: Biolan)

Satokauden päätyttyä kasvihuoneesta tyhjennetään kaikki kasvinjätteet ja työvälineet sekä ruukut pestään. Jotta taudinaiheuttajat ja tuholaiset saadaan varmasti tuhottua, käytetään pesuun kuumaa vettä - ja pesun jälkeen työvälineet vielä upotetaan kiehuvaan veteen.

Kasvihuone puhdistetaan sisäpuolelta ja myös rakenteiden kolot ja nurkat harjataan puhtaiksi. Pesuaineeksi riittää yleensä mäntynestesaippua. Ulkopinnat puhdistetaan vasta keväällä. Lasikasvihuoneen pesuun käytetään pehmeää harjaa tai painepesuria.

Uutta multaa tarvittaessa

Jos kasvihuoneessa on kuluneen kesän aikana havaittu kasvitauteja, niin koko kasvualusta tulee vaihtaa. Taudinaiheuttajien hävittämiseksi vanha kasvualusta kannattaa poistaa syksyllä. Mikäli tauteja ja tuholaisia ei ole esiintynyt, niin maa-aines vaihdetaan kokonaan uuteen noin kolmen vuoden välein.

Vinkki: Kun viljellään esimerkiksi Biolan Kasvusäkissä, vältytään kokonaan maalevintäisiltä kasvitaudeilta. Kasvusäkin sisältö on erinomaista maanparannusainetta yhden kasvukauden jälkeen. Käytetyn Kasvusäkin sisältö voidaan levittää esimerkiksi kukkapenkkiin, kasvimaalle tai marjapensaiden juurelle.

_

Kasvusäkeissä kasvattaminen on siistiä ja kätevää. (Kuva: Biolan)
Kasvusäkeissä kasvattaminen on siistiä ja kätevää. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20087_11948.jpg
Vaasan asuntomessujen pihapaloja
Vaasan asuntomessualue Suvilahti sijaitsee merellisissä maisemissa lahden poukamassa, noin 3 kilometriä Vaasan keskustasta. Suvilahden merellisyys ja luonnon vehreys ovat alueen rakastetuimpia piirteitä. Asuntomessualue liittyy luontevasti koko kaupungin kattavaan viheralueverkostoon.
20214_70345.jpg
Lippu salkoon
Taloyhtiöissä liputus on monesti kirjattu kiinteistöhuoltosopimukseen, mutta liputusvuorot voidaan myös jakaa asukkaiden kesken. Milloin liputetaan ja mitä siitä on säädetty?
202310_83248.jpg
Tuoksuvat, maistuvat yrtit
Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa jo 1600- ja 1700-luvuilla. Aluksi yrttejä kasvatettiin nimenomaan kansanlääkinnällisiin tarkoituksiin. Pian kuitenkin valistus alkoi halveksia yrttien rohdosvoimaa. Ansaitun kunnianpalautuksensa yrtit saivat vasta vähin erin.
202310_78887.jpg
Pihan monivuotiset kasvit hidastavat ilmastonmuutosta
Puutarhaliiton mukaan, monivuotiset kasvit ryhtyvät keväisiin töihin sitomalla hiilidioksidia ja tuottamalla happea ilmakehään. Jokainen kotipuutarhuri voi omilla kestävillä kasvivalinnoillaan hidastaa ilmastonmuutosta. Kun Pohjolan kevät koittaa, havaitaan tämä maailmanlaajuisesti hiilidioksidipitoisuuden laskuna.
20233_77298.jpg
Huonekasvien lannoituskausi alkaa
Lannoittaminen aloitetaan varovasti keväällä, kasvun alkaessa. Uudessa, juuri vaihdetussa mullassa elelevät kasvit eivät tarvitse lannoitusta ainakaan ensimmäiseen kuukauteen. Kasvun kiihtyessä ja nuppu- sekä kukintavaiheessa lannoitusta lisätään. Elokuussa lannoitusta jo vähennetään, syyskuussa se vähitellen lopetetaan. Eräät kasvit eivät edes pidä ravinteista, esimerkiksi kaktusten ja mehikasvien kasvu saattaa vääristyä liikalannoituksesta.
20115_25672.jpg
Herukoita ja karviaisia kotipihaan!
Meillä Suomessa viljeltyjä Ribes-suvun marjapensaita ovat:mustaherukka (Ribes nigrum),viherherukka (Ribes nigrum 'Vertti'),punaherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),valkoherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),karviainen (Ribes Uva-crispa-ryhmä)sekä herukkakarviainen (Ribes x culverwellii).Mustaherukan (mm. 'Öjebyn', 'Mortti') voimakas tuoksu ja maku, punaherukka (mm. 'Punainen Hollantilainen', 'Jonkheer Van Tets') sekä niitä miedompi valkoherukka (mm. 'Valkoinen Hollantilainen') lienevät useimmille tuttuja, mutta muut herukat saattavat monille olla outoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton