• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ketunmultarinteeseen sopivat kasvit? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 21.03.2024
Hiekkarinne AdobeStock_348150166

Ketunmultarinteemme on aamu auringossa ja sen yläpuolella kasvaa pähkinäpensaita ja mustikkaa, katajaa ja sieniä. Koivun taimet häiritsevät rinteessä ja saniaiset yrittävät vallata alaa. Peurat käyvät syömässä vuorenkilpien kukat. Haluaisin sitoa rinteen niin, että ketunmulta ei talvella lumen kanssa valuisi alas, koska se saa ylhäällä olevat kivet, jotka tukevat reunaa, valumaan pihalle.

En välitä kovasti leviävistä kasveista, jotka voisivat levitä metsän puolelle. En kuitenkaan halua myöskään saniaisten valtaavan alaa, vaikka ne kuihtuvatkin talveksi, mutta estävät muiden kasvien valon ja kehityksen. Olen tulppaaneja istuttanut rinteeseen, mutta haluaisin syksyllä kukkivia ja eriaikaisesti kukkivia kukkia.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Rinteenne on irtonaista, valuvaa ja huonolaatuista maa-ainesta, joten siihen on hankalaa istuttaa ja saada uudet kasvit kunnolliseen kasvuun ­– tai ylipäätään saada niitä pysymään paikoillaan niin kauan, että ne kasvattavat maata sitovan juuriston. Lisähaasteen tuo se, että puutarhakasvien taimilla on omat vaatimuksensa maan laadun ja kasvupaikan muiden olosuhteiden, kuten valoisuuden, suhteen. Luonnonkasvit menestyvät, koska ne etsiytyvät kasvamaan paikkoihin, joissa on niille sopivat olosuhteet.

Kasvupaikkatekijöitä täytyykin parantaa, jotta puutarhakasvit menestyvät ongelmallisessa rinteessä. Se tarkoittaa mm. kunnollisen kasvualustan lisäämistä, jolloin voi olla tarpeen poistaa vanhaa huonoa maata, jotta uutta saadaan tilalle.  Jos maata ei poisteta vaan päädytään vain lisäämään uutta multaa, on rikkakasvit ainakin kitkettävä juurineen, jotta rinteessä nyt kasvavista lajeista päästään eroon. Lisäksi maa on luultavasti sidottava paikoilleen esimerkiksi maahan upotettavien tukikehikoiden avulla, jotta se ei valu ennen aikojaan pois. Maan tukemiseen tarkoitettuja kennostoja saa mm. rautakaupoista. 

Pengertämälläkin on mahdollista vähentää maan valumista. Silloin rakennetaan portaiden tapaiset tasanteet, joiden päälle istutukset tehdään. Pengerryksen etuna on kastelun helppous juurtumisvaiheessa, koska vesi ei valu karkuun yhtä helposti kuin viistosta kasvualustasta. Pengerrys tarvitsee kunnollisen tukimuurin tai vastaavan rakenteen, jotta se olisi kestävä.

Rinteenne lienee perustaltaan varsin kuiva ja saa vain vähän valoa. Toiveena on eri aikaan kukkivia kasveja.  Tähän rinteeseen sopivia, tarpeiltaan varsin vaatimattomia ovat esimerkiksi peittokurjenpolvi (Geranium x cantabrigiense), tuoksukurjenpolvi (Geranium macrorrhizum) ja tummakurjenpolvi (Geranium phaeum). Tummakurjenpolven kukkavanat tosin kannattaa katkaista kukinnan jälkeen, jotta se ei leviä siementämällä. Kurjenpolvet kukkivat pitkään kesä-, heinä- ja osa vielä elokuussakin ja näiden lajien eri lajikkeita yhdistelemällä saadaan monen väristä kukintaa. Paikan varjoisuus tosin varmasti vähentää kukkien määrää. Täydennykseksi voisi sopia keväällä keltaisena kukkiva maanpeittokasvi rönsyansikka (Waldsteinia ternata), joka on aluksi hidaskasvuinen, mutta kunnolla juurruttuaan levittäytyy rönsyjensä avulla ja peittää tehokkaasti. Alkukesällä kukkiva pikkutalvio (Vinca minor) voisi myös sopia joukkoa täydentämään. Lajikkeesta riippuen pikkutalvio kukkii sinisin, liloin tai valkoisin kukin.

Mikäli halutaan pensaita, paikkaan voisivat sopia vuohenkuusamat (Diervilla). Ne ovat tuuheita, matalia ja keltaisin, pienin kukin pitkään kukkivia pensaita. Kukinta ei ole kovin näyttävä, mutta lehdistö on kaunis ja osalla lajeista kasvukauden eri vaiheissa punertava.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Ötököitä huonekasvin lehdellä
Viikon kysymys: Mikä tuhohyönteinen huonekasveissa?
Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen. En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa? 
20235_81929.jpg
Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa
Mustaherukan marjaan ennen sen kypsymistä kaivautuu (syö) vihreä mato/toukka, joka kuivattaa marjan ja melkein koko oksan. Vaikka pensas on huonovointisen näköinen, ei se nyt juuri kuole näihin toukkiin. Näitä on esiintynyt muutamana vuonna.Mikähän olisi torjunta-aika ja millä aineella?
202211_80293.jpg
Luumupistiäinen pilaa hedelmän? Asiantuntija vastaa
Ovatko luumupistiäisen vioittamat luumut syötäviä?
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20237_82501.jpg
Miksi syreeni ei kuki? Asiantuntija vastaa
Muutin ja otin mukaan myöskin syreenini. Muuton jälkeen uudessa paikassa se ei ole kukkinut. Nyt siis kaksi kukkimatonta kesää.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton