• Etusivu
  • Rakentaminen

Kierrätetään paperit ja kartongit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.10.2016
20166_46733.jpg

Voiko kaikki paperituotteet tunkea sellaisenaan kierrätykseen?

Vastaus:

Kaikki paperi, joka tulee postiluukusta tai -laatikosta, kelpaa paperinkeräykseen. Kaupasta hankittavat pahviset tuotepakkaukset kuuluvat puolestaan keräyskartongin joukkoon. Kaiken puhtaan ja kuivan paperimateriaalin voi siis aina kierrättää; lajittelemalla keräyspaperit oikein säästät rahaa ja luontoa!

Paperia ja kartonkia kierrättämällä voit pienentää jätehuoltokustannuksia. Samalla pidät huolta ympäristöstäsi ja hidastat ilmastonmuutosta, koska kaatopaikalle päätyy vähemmän haitallista metaania tuottavaa jätettä. Keräyspaperi ja -kartonki ovat teollisuudelle tärkeää raaka-ainetta, jota hyödyntämällä voidaan säästää puuta.

Taloyhtiöillä on keräysastiat, joiden tyhjennyksistä huolehtii pääsääntöisesti itsenäisesti toimiva keräysyhtiö. Muut vievät keräyspaperinsa ja -kartonkinsa alueellisiin keräyspisteisiin, joista vastaa Paperinkeräys Oy.

Huomio

Huomio

Keräyspaperiastiaan voit laittaa:

  • Sanoma- ja aikakauslehdet
  • Mainosposti
  • Uusiopaperit
  • Kaikki kirjekuoret
  • Värilliset ja valkoiset kopio- ja tulostepaperit
  • Puhelin- ja tuoteluettelot
  • Pehmeäkantiset kirjat
  • Valkoiset paperikassit

HUOM! Niittejä tai klemmareita ei tarvitse poistaa lehdistä

Tärkeää:
Ethän niputa lehtiä narulla tai pakkausteipillä
Ei muovikasseja eikä ruskeita paperikasseja

Entä kartongit?

Kartonki tulee lajitella erikseen, sillä talteen kerättyä keräyskartonkia voidaan käyttää vain kartonkiteollisuuden raaka-aineena. Kotikeräyspaperista ja nestepakkauksista valmistetaan erilaisia lopputuotteita. Käytettyjen tölkkien käsittely kartonkitehtaalla edellyttää tekniikkaa, jolla tölkkien paperikuitu voidaan erottaa muovista ja alumiiinivuorauksesta.

Huomio

Huomio

Keräyskartonkiastiaan kuuluvat:

  • Keräyskartonkiastiaan voit laittaa puhtaat, kuivat ja sisäkkäin pakatut:
  • Aaltopahvit
  • Kartonkitölkit (esim. maito-, mehu-, piimä) muovikorkkeineen
  • Kuivien tuotteiden kartonkipakkaukset (esim. muro- ja keksipaketit)
  • Paperipussit ja –kassit
  • Pizzalaatikot ja munakennot
  • Kartonkiset kertakäyttöastiat
  • Wc- ja talouspaperirullien hylsyt
  • Muovipinnoitetut käärepaperit (esim. kopiopaperin kääreet)
  • Juomien kartonkiset monipakkaukset (esim. sixpackit)

Tärkeää:
Litistä pakkaukset ja laita ne sisäkkäin.
Pakkaa maito- yms. tölkit litistettyinä yhden tölkin sisään.
Ei muovipusseja eikä styroksia.

Miten toimitaan lahjapapereiden kanssa?

Lahjapaperit eivät valitettavasti kelpaa kotikeräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon, koska ne sisältävät paljon painoväriä, teippejä ja tarroja. Ne voivat myös olla folio- tai alumiinipaperia, jota ei voida hyödyntää uuden paperin raaka-aineena. Lahjapaperit kuuluvat siis sekajätteeseen.

Lähde: www.paperinkerays.fi

Puutarha.netin Kysy, vastaamme -palstalla vastataan jäsenten esittämiin kysymyksiin. Viikon aikana asiantuntijamme vastaavat 5 kysymykseen (1 kysymys/jäsen/viikko). Kaihertaako jokin kasveihin, puutarhaan tai sen hoitoon liittyvä asia mieltäsi?

Katso, onko joku kysynyt jo samaa - ellei, niin esitä kysymys asiantuntijoillemme. Saat viestin sähköpostiisi, kun kysymykseesi on vastattu.

Ohje

Ohje

Kysyttävää kasveista tai puutarhasta?

Puutarha.netin Kysy, vastaamme -palstalla vastataan jäsenten esittämiin kysymyksiin. Viikon aikana asiantuntijamme vastaavat 5 kysymykseen (1 kysymys/jäsen/viikko). Kaihertaako jokin kasveihin, puutarhaan tai sen hoitoon liittyvä asia mieltäsi?

Katso, onko joku kysynyt jo samaa - ellei, niin esitä kysymys asiantuntijoillemme. Saat viestin sähköpostiisi, kun kysymykseesi on vastattu.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80121.jpg
Sirotuomipihlaja ei kasva? Asiantuntija vastaa
Meillä on 3 vuotta sitten istutettu sirotuomipihlaja. Sille kaivettiin iso kuoppa ja lisättiin pussimultaa koska maa on erittäin savista. Se kukkii joka vuosi kauniisti ja viime vuonna teki myös muutaman marjan. Tänä vuonna lehdet ovat ruskistuneet ja edelleen varsi pysyy heikkona ja se ei juuri tee uutta kasvua. Mikä avuksi?
20119_27757.jpg
Puutarhan makoisat marjat
Loppukesä ja syksy ovat monella kotipuutarhurilla täynnä pieniä napostelu- ja herkutteluhetkiä, sekä leivonta- ja säilöntätuokioita. Puutarhan sadosta pääsevät varmasti tulevanakin syksynä nauttimaan niin lapset kuin eläinkunnan edustajatkin - varmasti jokunen kahvivieraskin.Makuelämysten ohella puutarhassa kypsyvä sato tarjoaa myös visuaalista nautintoa; tummanvioletit luumut, punaposkiset omenat, heleänväriset herukat tai kullankeltaset tyrnit tyrmäävät kaikki aistit!Ihaile ja ihmettele, nauti ja napostele puutarhasi satoa ja käytä niitä rohkeasti leivonnassa. Tuorekäytön ohella satoa kannattaa säilöä, pakastaa, keittää mehuksi, soseuttaa hilloksi jne. Aromit ja ravinteet kannattaa ottaa talteen!
20236_63320.jpg
Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
Liljakukko (Lilioceris lilii) on vähän alle sentin pituinen kovakuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiinosat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.
20139_36251.jpg
Näyttävät nauhukset ovat loppukesän kukkijoita
Kesän lähestyessä syksyä alkavat nauhusten lämpimänkeltaiset kukat loistamaan kuin pienet auringot. Kaikki nauhukset kukkivat keltaisin kukin, mutta kukintojen ja lehtien muodot vaihtelevat lajeittain. Kukinnot voivat olla tähkämäisiä tai töyhtömäisiä tai leveitä ja kartiomaisia. Nauhukset kukkivat runsaasti ja niiden kukinta-aika on pitkä. Isokokoiset nauhukset vaativat melko runsaasti tilaa ja upeimmillaan ne ovatkin juuri yhden lajikkeen runsaina ryhmäistutuksina.
20203_63387.jpg
Luo kestävät polut omaan upeaan unelmiesi puutarhaan
Vielä väriloistossaan kylpevä puutarha saa monet käynnistämään pihan ja puutarhan uudistustöiden suunnittelun. Mikä ilahduttaisi puutarhassa ensi kesänä? Keraamiset pihatiilet soveltuvat piha-alueiden moniin eri rakenteisiin ja käyttötarkoituksiin.
Köynnösruusu
Viikon kysymys: Köynnösruusu mökille?
Haluaisin saunamökin viereen parin köynnösruusuja. Ne menestyvät täällä kaupungissa, mutta mökillä ovat auttamatta yksivuotisia – jänikset syövät ne maan tasalle kevääseen mennessä.Onko olemassa jänönkestäviä (riittävän piikikkäitä) lajikkeita, jotka vielä menestyvät Rantasalmen korkeudella?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton