• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kirjolohi on ympäristöystävällinen valinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2024
202112_73981.jpg

Monilla on virheellinen käsitys kalankasvatuksen kuormittavuudesta. On totta, että esimerkiksi 40 vuotta sitten kalankasvatus ei ollut yhtä kestävää kuin nykyään, mutta tekniikka on kehittynyt valtavasti ja kalankasvatuksen osuus esimerkiksi Itämeren ravinnekuormituksesta onkin enää alle kaksi prosenttia. Kaikkea kasvatusta ei tehdä Itämeressä. Kalanpoikasia kasvatetaan sisävesillä ja Suomessa kehitetään myös kiertovesilaitoksia. (Kuva: Pro Kala ry)

Arjen ruokavalintoja tehtäessä ympäristöystävällisyys on nykyään tärkeämmässä roolissa kuin kenties koskaan ennen. Lautasille halutaan kestävästi tuotettua lähiruokaa, joka tietysti myös maistuu hyvältä ja on terveellistä. Kasvatettu kala, kuten kirjolohi, vastaa nykypäivän tarpeisiin mainiosti.

Kalankasvatus on tarkkaan säänneltyä

Suomessa suurin osa kasvatetusta kalasta on kirjolohta. Sen lisäksi ruokakalaksi kasvatetaan myös siikaa. Kalankasvatus on erittäin tarkkaan säänneltyä ja valvottua, eikä ympäristölupaa kasvatusta varten saa helposti. Tiukka sääntely varmistaa sen, että kasvatus on ympäristöystävällistä.

Kirjolohi on monipuolinen ruokakala, jota voi käyttää samalla tavalla kuin lohtakin. Luonnonvaraisena se ei elä Suomen vesissä. Kalastajalle se voi silti olla tuttu saalis, koska kasvatettuja kirjolohia istutetaan vesiimme. Laji ei kuitenkaan lisäänny Suomen oloissa luonnossa.

Loheen verrattuna kirjolohi on hieman vähärasvaisempaa. Siinä on runsaasti D-vitamiinia ja elintärkeitä omega-3-rasvahappoja. Ympäristöystävällistä, terveellistä lähiruokaa siis – ja näillä resepteillä vielä maukastakin!

Kokeile seuraavia reseptejä:

Kirjolohi-ceviche

100 g kirjolohta nahattomana fileenä
1 lime
½ sitruuna
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Kuutioi kala pieniksi paloiksi. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla sekä limen kuorella ja purista limen ja puolikkaan sitruunan mehu kalan päälle. Lisää reilu loraus oliiviöljyä ja sekoita hyvin.

pala kurkkua
6 kirsikkatomaattia
1 veriappelsiini (appelsiini, greippi, verigreippi toimivat myös)
pieni pala tuoretta jalapenoa
10 oksaa korianteria
½ pieni punasipuli
tabascoa

Kirjolohi-ceviche (kuva: Pro Kala ry)
Kirjolohi-ceviche (kuva: Pro Kala ry)

Valmistusohje:

Kuori ja kuutio kurkku, lohko kirsikkatomaatit, kuori ja "fileoi" veriappelsiini. Hienonna tuore jalapeno, punasipuli sekä korianteri. Sekoita kaikki aineet kalakuutioiden joukkoon ja anna kypsyä jääkaapissa noin 15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa ja muutama tippa tabascoa.

Tarjoile aromaattinen ceviche tortillalastujen kanssa vaikka illanistujaisissa.

Soija-seesami-kirjolohi ja kurkku-seesamisalaattia

350 g ruodotonta kirjolohifileetä

Kastike:

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 salottisipuli
0,5 dl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
1 rkl limemehua + limen raastettu kuori

Lisäksi:

lämmönkestävä muovipussi (Minigrip tai vastaava).
puolikas tuore kurkku
1 salaattisipuli
mustia ja valkoisia seesaminsiemeniä

Soija-seesami-kirjolohi (kuva: Pro Kala ry)
Soija-seesami-kirjolohi (kuva: Pro Kala ry)

Valmistusohje:

  • Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Ota kastikkeesta 2 rkl erilleen viimeistelyä varten. Sulje kirjolohifilee lopun kastikkeen kanssa lämmönkestävään muovipussiin.
  • Varaa kalan määrään sopivan kokoinen kattila ja täytä puolilleen vedellä. Kuumenna vesi 45-asteiseksi ja laita kala pussissa veteen kypsymään. Sulje pussi vasta kun tuote on vedessä, jotta ilma saadaan pois haittaamasta lämmön siirtymistä. Kiinnitä pussin reuna kattilaan pyykkipojalla. Käännä lämpö mahdollisimman pienelle, pyri säilyttämään lämpötila mahdollisimman lähellä lähtölämpötilaa.
  • Kypsennä kalaa noin 30 minuuttia. Poista pussi vedestä ja anna vetäytyä huoneenlämmössä 10 minuuttia ennen avaamista.
  • Leikkaa kurkut ja salaattisipuli ohuiksi viipaleiksi ja mausta aiemmin varatulla kastikkeella.
  • Poista kala pussista ja kuivaa pinta paperilla. Paista kalan pinta nopeasti kuumalla paistinpannulla ilman rasvaa 4–5 sekuntia per puoli tai kärvennä pinta kaasupolttimella.
  • Lohko kala reiluiksi paloiksi esille laitettaessa ja viimeistele kurkku- ja sipulisiivuilla.

Kirjolohta ja nuudeliwokkia

500 g kirjolohifileetä
1 tl suolaa
1 dl seesaminsiemeniä
2 rkl rypsiöljyä paistamiseen
korianteria ja thai-basilikaa

200 g riisinuudeleita
2 porkkanaa
1 punainen chili
1 pieni parsakaali

Kastike:

1,5 dl soijakastiketta
4 cm:n pätkä inkivääriä
1 dl hunajaa
2 rkl seesamiöljyä
1/2 dl limemehua ja raastettua kuorta

Kirjolohi-nuudeliwokki (kuva: Pro Kala ry)
Kirjolohi-nuudeliwokki (kuva: Pro Kala ry)

Valmistuohje:

  • Poista kirjolohifileestä nahka, leikkaa annospaloiksi ja mausta suolalla.
  • Laita seesaminsiemenet lautaselle ja "kasta" lohipalat molemmin puolin seesaminsiemenissä.
  • Paista kalat kypsiksi rypsiöljyssä ja nosta 100-asteiseen uuniin odottamaan.
  • Liota nuudeleita kylmässä vedessä 10-15 minuuttia.
  • Leikkaa porkkanat ja chili suikaleiksi. Leikkaa parsakaali mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
  • Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja siirrä sivuun odottamaan viimeistelyä.
  • Valuta nuudelit lävikössä. Lämmitä wokissa tai riittävän isossa paistinpannussa loraus öljyä kuumaksi.
  • Wokkaa öljyssä ensin kasvikset jatkuvasti käännellen, lisää nuudelit ja jatka paistamista hetken jatkuvasti sekoittaen. Lisää lopuksi joukkoon kastike ja tuoreet yrtit.
  • Kokoa tarjolle yhdessä paistetun kalan kanssa.

Lähde: Pro Kala ry:n tiedote

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20241_83395.jpg
Linné kehitti hauskan kasvikellon
Ruotsalainen luonnontutkija Carl von Linné (1707–1778) teki tutkimusretkiä Ruotsissa, etenkin Uppsalan ympäristössä, ja ympäri Eurooppaa. Hän perusti oppinsa eliökunnan systemaattisesta nimeämisestä näiden tutkimusten varaan. Linné onkin tieteellisen luokitusjärjestelmän perustaja ja luoja. Hänen kaksinimijärjestelmässään kasville annettiin kaksiosainen eli binomiaalinen nimi (sukunimi sekä lajinimi). Linnén järjestelmä ei kuitenkaan ilmennä kasvien todellisia sukulaisuussuhteita, mutta silti se antoi kuitenkin voimakkaan sysäyksen kansainvälisen kasvisystematiikan kehitykselle. Hänen merkityksestään kertoo sanonta "Luoja loi, mutta Linné järjesti".
20216_71402.jpg
Pihasyreeni (S. Vulgaris)
Pihasyreeniä (Syringa vulgaris) on kasvatettu suomalaisissa puutarhoissa vuodesta 1728 lähtien, jolloin ensimmäiset taimet tuotiin Turkuun Tukholmasta. Niitä istutettiin parikymmentä vuotta myöhemmin Suomenlinnaan Helsinkiin, ja 1900-luvulle tultaessa pihasyreeni oli yleisin koristepensaamme.
20175_49318.jpg
Kukilla kepeästi kesään
Pihan, pation ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Yksivuotisina niihin ei pääse kyllästymään, sillä niistä saadaan oleskeluryhmään vaikka joka vuodeksi uusi ilme.Mutta toisaalta, kun samoja lajeja kasvatetaan vuodesta toiseen samalla paikalla, muodostuu perinne, jota ei ehkä raaskikaan rikkoa uusilla kukkavalinnoilla. Perheen perinnekukistakin muodostuvaa ryhmää voi silti uudistaa yhdistelemällä siihen uusia kasveja. Rikas ja muuntelukykyinen ryhmä toteuttaa kukkaunelmat laidasta laitaan.
20229_79586.jpg
Viiniköynnöksen leikkaaminen
Viiniköynnöstä leikataan joka vuosi. Hoitamaton viiniköynnös tekee vain versoja ja lehtiä, eikä kasvata rypäleitä. Viiniköynnöksen leikkaamisella ohjataan köynnöksen kasvua ja parannetaan sadon määrää sekä laatua. Paras ajankohta on myöhään syksyllä marraskuussa, jolloin vältytään nestevuodolta.Viiniköynnös on talvenarka, joten sen tyvi ja juuristoalue peitetään ainakin kolmen ensimmäisen talven ajaksi reilun 10 cm kerroksella talvisuojaturpeella, pakkaspeitteellä tai havuilla, kun maan pinta on jäätynyt. Nuorena rentokasvuiset versot on helppoa laskea kokonaan talveksi maahan ja peittää.
20232_68741.jpg
Yrttimaan voi perustaa ikkunalaudalle
Yrttitarhan perustaminen on helppoa, jos ostat kaupan vihannesosastolta tai taimimyymälästä valmiita yrttiruukkuja, jotka voi istuttaa kotipuutarhaan tai isompaan astiaan.
20216_71159.jpg
Herkkua pöytään: raparperipiirakka toscakuorrutteella
Löytyykö pakastimestasi valmiiksi kuorittua ja pilkottua raparperia, etkä oikein keksi mitä niistä valmistaisit? Oletko kokeillut raparperipiirakkaa toscakuorrutteella? Tämä piirakka on takuuvarma hitti jälkiruokapöytään minkä tahansa juoman seuraksi. Muistathan sulattaessasi raparperit, valuttaa ylimääräinen neste pois ennen raparperipalojen lisäämistä piirakan päälle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton