• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kokeile kasvattaa viherkasvi hedelmän siemenestä – tässä pari vinkkiä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.10.2022
202210_79855.jpg

Eila Repo on harrastanut hedelmäpuiden kasvattamista siemenestä jo pidempään, alati uutta oppien. Nyt hän antaa vinkkinsä muillekin viherkasvien pellepelottomille.

Kaikki alkoi avokadosta

Kaikki alkoi aikanaan Eilan pojan asuessa vielä kotona. Poika ryhtyi kokeilemaan avokadon ja mangon kasvattamista.

– Avokadon siemenen hän viritti ohjeiden mukaan tikuilla vesiastiaan, ja saikin sen itämään ja kasvamaan metrin mittaiseksi. Mangon alkukin oli noin 15 cm pitkä, kun poika muutti omilleen ja kasvit jäivät minun hoitooni, Eila Repo kertoo.

Talven tullen avokado pudotti kaikki lehdet, ja mangokin kuihtui.

Eila oli aiemmin jo kasvattanut kesäkukkia siemenestä, joten keväällä innokkuutta löytyi jälleen.

– Laitoin avokadon siemenen itämään tikkujen varaan vesiastiaan ja toisen avokadon siemenen suoraan multaan. Mullassa oleva siemen iti nopeammin, ja kasvu lähti hyvään vauhtiin. Mangon kanssa en tuolloin onnistunut.

– Koska en ole perehtynyt kasviravinteisiin tai multien ominaisuuksiin, vaan luottanut puhtaasti tuuriin, on tulosta tullut vaihtelevasti.

Kotikasvattaja Eila Repo etsii paljon tietoa ja muiden kokemuksia netistä. Hän ei tavoittele puistaan hedelmiä, mutta jospa jokin kasvi vielä lähtisi kukkimaan.

– Lähinnä iloitsen hedelmäpuista viherkasveina.

Kasvi aloitettu siemenestä kesällä 2020. Itäminen kesti viikkoja. Ensimmäisen vuoden eteläikkunalla, jolloin se kasvoi vain 20–50 cm:n mittaan. Sitten siirsin sen länsi-ikkunalle, ja vauhti kiihtyi hurjasti. Siirron jälkeen ne ovat vuodessa kasvaneet kuten kuvista näkyy.
Kasvi aloitettu siemenestä kesällä 2020. Itäminen kesti viikkoja. Ensimmäisen vuoden eteläikkunalla, jolloin se kasvoi vain 20–50 cm:n mittaan. Sitten siirsin sen länsi-ikkunalle, ja vauhti kiihtyi hurjasti. Siirron jälkeen ne ovat vuodessa kasvaneet kuten kuvista näkyy.

Passionhedelmä on nirso kasvupaikastaan

Mielenkiintoinen kokeilu oli kerran passionhedelmän siemenistä. Se todisti, että kasvupaikalla on merkitystä.

– Istutin kaksi passion alkua samaan aikaan ja laitoin ne kaakon puoleiselle ikkunalle, johon paistaa aurinko aamusta puoleen päivään asti, tosin pihalla on puita varjostamassa.

– Kun passion alut olivat noin 20 cm korkeita, annoin niistä toisen tyttärelle. Hän laittoi sen keittiöönsä länsi-ikkunalle.

– Oma passioni kituutti entisellä paikallaan, eikä kasvua juuri huomannut. Kun muutamaa viikkoa myöhemmin kävin tyttären luona, hämmästyin kun hänen passionsa oli kiivennyt langan varassa jo kattoon asti. Ruukku ja multa olivat edelleen samat, vain kasvupaikka oli vaihtunut.

– Päätin siirtää omat kasvini makuuhuoneeseen, jossa ikkuna on lounaan ja lännen suuntaan, ja aurinko paistaa iltapäivästä auringonlaskuun saakka, eikä varjostavia puita ole edessä.

– Kasvu kiihtyi ihan silmissä. Viritin passion kasvamaan seinälle tekemällä lankalenkkejä varren ympäri, ja pistin nuppineulat lenkkien läpi tapettiin. Tapetti kestää hyvin köynnöksen painon, kun lenkkejä on tarpeeksi tiheässä.

Passio innostuu leikkaamisesta. Eila huomasi sen, kun ensimmäinen oksa katkesi vahingossa. Kasvi tekee jatkuvasti uusia haaroja ja täyttää pian koko seinän.
Passio innostuu leikkaamisesta. Eila huomasi sen, kun ensimmäinen oksa katkesi vahingossa. Kasvi tekee jatkuvasti uusia haaroja ja täyttää pian koko seinän.

Lisävaloa kasveille

Myös lisävalolla saa kasveihin eloa talvikaudella. Viime talvena Eila hankki kasveille tarkoitetun, edullisen lampun, jonka hän kiinnitti kääntyvään pöytävalaisimeen. Lamppu valaisi kasveja iltaisin muutaman tunnin ajan. Sekä passio että avokado selvisivät hyvin talven yli.

– Vaihdettuani avokadon altakasteluruukkuun ja altakastelumultaan, kasvu piristyi oitis.

Syksy tuo muutoksia kasvukauteen

Tällä hetkellä Eilalla on juurtumassa muutama passionhedelmän pistokas. Syksy tuo aina mukanaan kasvukauden muutoksen, joten eksoottiset hedelmäpuukokeilut voivat osoittaa mieltään.

– Karambola on nyt hauska pieni hapsiainen, mutta alimmat lehdet alkavat kellastua. Myös avokado on tiputtanut nyt syksyllä muutaman lehden.

– Pitaijaa yritin myös kerran kasvattaa, siitä tuli ohuita kaktuksen varsia, mutta paikka ei tainnut olla sillekään sopiva, vaan se näivettyi.

Karambolan alku, siemenet on laitettu multaan 3 kk aiemmin, nyt kasvin korkeus on noin 25 cm.
Karambolan alku, siemenet on laitettu multaan 3 kk aiemmin, nyt kasvin korkeus on noin 25 cm.
Passio juurtuu myös pistokkaasta.
Passio juurtuu myös pistokkaasta.

Granaattiomena, kiivi ja viikuna ovat olleet kokeilussa, mutta eivät ole onnistuneet. Siispä kevään tullen on jälleen kokeiltavaa.

– Aion kokeilla myös papaijaa ja mangoa. Pääsiäisruohoksi kylvän taas chiansiemeniä, ja versot voi vaikka syödä pääsiäisen jälkeen.

Chian siemenet sopivat vaikka pääsiäisruohoksi, jotka voi sitten popsia pyhien jälkeen. Toimii tosin ympäri vuoden!
Chian siemenet sopivat vaikka pääsiäisruohoksi, jotka voi sitten popsia pyhien jälkeen. Toimii tosin ympäri vuoden!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_53245.jpg
Kuunliljat (Hosta)
Kuunliljat ovat tunnettuja pyöreistä, rehevistä mättäistään ja upeista, näyttävistä lehdistään. Ne ovatkin suosittuja varjoisan paikan perennakasveja ja sopivat hyvin esimerkiksi suihkulähteen ympäryskasveiksi. Kuunliljojen isohkot lehdet ovat lajikkeesta riippuen täysin vihreät, keltaiset, keltavihreät, sinertävät tai vihreänkirjavat. Pitkän kukkavarren päässä olevat kukat ovat joko valkoiset, vaalean siniset tai vaalean sinivioletit. Joillakin lajikkeilla on punaiset varret. Sukuun kuuluu 23–40 lajia ja koristekasveiksi on jalostettu satoja eri lajikkeita.
20078_6317.jpg
Syyskalkitus kannattaa
Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Kaikkien peltomaiden keskimääräinen pH-luku on n. 5,8, mutta kalkitsemattomien raivioiden pH on lähes poikkeuksetta alle 5:n. Happamuus vaihtelee maalajeittain. Alhaisimmat pH-luvut mitataan yleensä rahkaturpeesta ja korkeimmat hietasavilta. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.
202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.
20233_81279.jpg
Puutarhan väri- ja muotokieleen sointuvat pihakivet
Olisiko aika suunnitella jotain uutta pihaan ja puutarhaan? Sido pihapäällysteen väri ympäröivään värimaailmaan ja valitse pinnan struktuuri itseäsi miellyttäväksi.
202211_80189.jpg
Millä perennalla on harmaat lehdet? Asiantuntija vastaa
Mikä perenna tämä on? Hopeanharmaat, karvaiset lehdet ruusukkeena. Punaiset kukat, kuvassa on kukkinut jo. Kukkavarret noin 40 senttiä.
20104_21574.jpg
Piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa
Viheraluerakentajat Ry:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa. Arvonnousu voi olla suurempi kuin pihan rakentamiskustannukset, jos rakentaminen toteutetaan harkitusti ja kohdistetaan tutkimuksessa ilmi tulleisiin kiinteistönvälittäjien nimeämiin pihan alueisiin.Kauppatieteiden maisteri Inari Janssonin tekemässä tutkimuksessa selvitettiin piharakentamisen vaikutusta kiinteistön arvoon. Lisäksi tutkittiin, mitkä pihan ominaisuudet nostavat ja laskevat kiinteistöhintaa tehokkaimmin. Tutkimuksen kohteena olleen omakotikiinteistön arvo nousi laadukkaan piharakentamisen ansiosta 11,5%, mikä on enemmän kuin rakentamisen aiheuttamat kustannukset.Tutkimustulosten mukaan kiinteistöhintaa nostavia pihan ominaisuuksia omakotipihoilla ovat erityisesti pihan sisääntulon kiveykset ja istutukset sekä oleskelupaikalle rakennettu viihtyisä terassi ja sen suojaaminen katseilta. Kerrostalopihoilla arvonnousua tuottavat kulkureittien laadukkaat pinnoitteet, asukkaiden yhteinen oleskelualue ja hoidetut istutukset erityisesti sisääntulon yhteydessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton