• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20104_21574.jpg

Keskeneräinen tai hoitamaton piha ei houkuttele ostajia...

Viheraluerakentajat Ry:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa. Arvonnousu voi olla suurempi kuin pihan rakentamiskustannukset, jos rakentaminen toteutetaan harkitusti ja kohdistetaan tutkimuksessa ilmi tulleisiin kiinteistönvälittäjien nimeämiin pihan alueisiin.

Kauppatieteiden maisteri Inari Janssonin tekemässä tutkimuksessa selvitettiin piharakentamisen vaikutusta kiinteistön arvoon. Lisäksi tutkittiin, mitkä pihan ominaisuudet nostavat ja laskevat kiinteistöhintaa tehokkaimmin. Tutkimuksen kohteena olleen omakotikiinteistön arvo nousi laadukkaan piharakentamisen ansiosta 11,5%, mikä on enemmän kuin rakentamisen aiheuttamat kustannukset.

Tutkimustulosten mukaan kiinteistöhintaa nostavia pihan ominaisuuksia omakotipihoilla ovat erityisesti pihan sisääntulon kiveykset ja istutukset sekä oleskelupaikalle rakennettu viihtyisä terassi ja sen suojaaminen katseilta. Kerrostalopihoilla arvonnousua tuottavat kulkureittien laadukkaat pinnoitteet, asukkaiden yhteinen oleskelualue ja hoidetut istutukset erityisesti sisääntulon yhteydessä.

Tutkimuksessa todetaan, että suomalaisten pihojen yleisimpiä kiinteistöjen myyntihintaa laskevia tekijöitä ovat pihojen hoitamattomuus ja huonokuntoiset rakenteet ja istutukset. Painuneet kiveykset ja rikkoutuneet rakenteet kertovat puutteista ennen kaikkea rakenteiden perustamisessa. Kerrostalopihoilla tulisi myös kiinnittää aiempaa enemmän huomiota rakenteiden kulutuskestävyyteen.

Pihojen lätäköityminen vaivaa erityisesti omakotipihoja ja kertoo puutteellisesta suunnittelusta ja rakentamisesta. Kiinteistön arvonnousua tavoiteltaessa on tutkimuksen mukaan kannattavaa satsata pihasuunnittelun ja piharakentamisen laatuun ja pihan helppohoitoisuuteen ja huolehtia hoitotoimista erityisesti myynnin aikana.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20221_75451.jpg
Mateen kutuaika alkamassa - sesonki kestää maaliskuun alkuun
Talvi on taittunut tammikuun puolelle ja madesesonki on alkamaisillaan. Mateen kutupuuhat painottuvat talvikuukausille tammikuusta maaliskuuhun. Jään alla matalikoilla tapahtuva kutu on jokatalvinen tapahtuma. Mateen kutu houkuttelee kalastajia apajille madesaaliin perässä.
202210_79872.jpg
Siperianhernepensas juurrutus? Asiantuntija vastaa
Leikattiin alas rajalla oleva pensasaita, mahtaiskohan nuo leikatut pätkät juurruttua, jos laittaisi veteen ämpäriin. Tarvitsimme pensasaitaa myös muualle, ja pihinä ajattelin, jos näin säästäisi, eikä tarvitsi ostaa uusia taimia.
20179_50145.jpg
Tarvitsetko syystyöapua?
Kesä on jo auttamattomasti ohi, mutta vielä on hyvin aikaa puuhata pihalla ja puutarhassa. Pihan syksyisten perustöiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin pihan huoltotöihin haravoinnin lisäksi. Ennen talven tuloa on hyvä huolehtia piha sellaiseen kuntoon, jossa kasvit, istutukset ja pihan rakenteet selviävät tulevasta talvesta.
20236_82130.jpg
Taikinamarja-aidan leikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Pihassamme on taikinamarja-aita. Haluaisimme aidasta tuuhean ja tasaisen, jotta se peittäisi näkyvyyttä kävelytielle. Voiko taikinamarjaa leikata muotoon, eli päältä ja sivuilta? Miten se kannattaisi leikata, jotta kasvun saisi tiheämmäksi ja siistimmäksi? Tarvitseeko odottaa kukinnan ohi ennen kuin leikkaa?
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?
20238_82956.jpg
Syyskuun vinkit
Syyskuu on viilenevien säiden, syyssateiden, ruskan, sadonkorjuun ja sienestämisen sekä pimenevien iltojen aikaa. Ilmat viilenevät kesän jäljiltä nopeasti ja yhä useampi päivä on pilvinen ja harmaa – vaikka niitä aurinkoisiakin päiviä onneksi tulee! Syyskuun sää on epävakaista ja sateista, mutta syksyn harmautta piristää kuitenkin kasvien värikäs ruska; Lapissa se on parhaimmillaan syyskuun alussa ja Etelä-Suomessa syys-lokakuun vaihteessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton