• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kysymys köynnösruusun hoidosta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.04.2014
14_P_77005.jpg

Kysymys köynnösruusun hoidosta*

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.

* Kysymys vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Köynnösruusun hoitoon toivoisin neuvoja. Istutimme ruusut toissa kesänä ja mietin nyt miten sitä pitäisi leikata vai pitääkö ollenkaan? Ruusunen

- Köynnösruusut eivät kierry itsekseen tukeen, vaan ne ovat pitkäversoisia, piikeillään tukeen takertuvia pensaita. Ne kaipaavat siis hieman apua ja tukea kiivetäkseen ja kasvattaakseen tukevan kasvuston. Köynnösruusut ovat yleensä melko talvenarkoja ja tarvitsevat lämpimän kasvupaikan ja talvisuojauksen. Istutuksessa muistettava, että jalonnuskohta tulee 15 - 20 cm maanpinnan alle; näin se jää suojaan pakkasilta. Keväällä lepotilassa hankittu taimi leikataan istutettaessa ja kesällä astiataimena ostettu vasta seuraavana keväänä.

Köynnösruusut leikataan istutettaessa seuraavasti; vahvimmat versot 6-10 silmun yläpuolelta. Mitä heikompi oksa sen lyhyemmäksi se leikataan – heikot ja kuolleet versot poistetaan maata myöten. Joka kevät köynnösruusuista poistetaan kuolleet, heikot ja vahingoittuneet versot. Täysikokoisista noin 3-5–vuotiaista ruusuista poistetaan myös vanhoja versoja. Leikkaustapa riippuu siitä, minkä vuoden versoilla ruusut kukkivat.

Joka vuosi tehdään myös hoitoleikkauksia; kesällä poistellaan kuihtuneet kukat seuraavan kukkanupun tai ison lehden yläpuolelta. Liian tiheästä kasvustosta harvennetaan nuoria sivuversoja. Syksyllä rotevimpia versoja voi typistää talvisuojauksen helpottamiseksi.

Jos köynnösruusu on jäänyt leikkaamatta useamman vuoden ajan, niin kasvusto voidaan uudistaa nuorennusleikkauksella; vanhimmat haarat poistetaan kokonaan ja nuoremmat versot lyhennetään 40 - 50 cm mittaisiksi haaroittumisen edistämiseksi.

Köynnösruusun istutus ja hoito

Keskustelua köynnösruusuista

Huomio

Huomio

Puutarha.net on täynnä tietoa!

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista ja puutarhan hoitotöistä.

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi!

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202212_80402.jpg
Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu
Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?
20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.
20237_71454.jpg
Perinnekasvi: keltasauramo
Keltasauramo (Anthemis tinctoria) on yksi puutarhojen perinnekasveista.
20233_67507.jpg
Tunnetko pihasi linnut?
Oletko vannoutunut lintubongari vai kuulutko joukkoon, joka tunnistaa ehkä muutaman yleisimmän kuten harakan ja talitintin? Tähän on nyt koottu tavallisimmin pihapiirissä tutuksi tulevia lintuja. Pesimäalueista sekä vuodenaikojen vaihteluista johtuen kaikkia lintuja ei aivan joka pihassa joka päivä näe.Mutta tehdäänpä linnut tutuksi:
202311_83297.jpg
Puut puutarhassa
Kasvaako jossain puu, jonka isoisäsi istutti? Tai saitko itse syntymälahjaksesi pihapuun? Oletteko seuranneet näiden puiden kasvua ja komistumista vuodesta toiseen – tai murehtineet sen hyvinvoinnin puolesta? Puut ovat pihan komistuksia, näyttäviä ja pitkäikäisiä. Niiden valintaan ja taimien istuttamiseen kannattaakin paneutua huolella.
202212_7186.jpg
Terveet huonekasvit myös talvella
Huonekasvien valontarpeessa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit voi siirtää valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi siirretään verhot ja kaihtimet ikkunan edestä päiväksi kokonaan sivuun. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton