• Etusivu
  • Rakentaminen

Lomalla ajatukset uudistuvat ja aivot saavat levätä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.07.2023
20206_65477.jpg

Loman voi aloitella vaikka lukemalla lempikirjaansa luonnon helmassa laineiden liplatusta kuunnellen.

Vaikka monesti voisi luullakin, niin ihminen ei ole kone, joka jaksaa puurtaa tauotta. Tarvitsemme työn vastapainoksi pysähtymistä ja toisenlaista tekemistä. Hektistä arkea ja ainaista kiirettä kestää paremmin, kun tietää, että loma katkaisee sen jossakin vaiheessa vuotta. Jotta pääset irti ainaisesta työmoodista, kannattaa suunnitella tekevänsä jotain ihan muuta kuin normaalisti tekisi tai vaihtoehtoisesti lähdet vain kohti tuntematonta avoimin mielin etkä suunnittele tai tee yhtään mitään.

Mikäli työstä ja työasioiden pyörittelystä mielessään on vaikeaa irroittautua, kannattaa pysähtyä miettimään, miksi näin on. Teetkö itsestäsi liian tärkeän työnantajallesi vai käytkö liian kovilla kierroksilla? On aika ottaa rennosti!

Vaihda vapaalle lomalla

Maailma ei kaadu, vaikka työasiat työntää loman ajaksi pois mielestä ja laittaa työpuhelimen tai läppärin kiinni. Ilman sitä, et pysty pysähtymään kunnolla ja antamaan tilaa uusille ajatuksille. Pysähtymisen avulla saat etäisyyttä työasioihin ja voit oivaltaa uusia asioita selkeämmin.

Työnantajan tulisi huolehtia siitä, että työntekijät pitävät lakisääteiset lomansa, mutta vastuu omasta hyvinvoinnista on jokaisella itsellään. Tämän tulee muistaa myös yrittäjä, joka on oman itsensä herra.

Sen sijaan, että miettisi mitä tärkeää sähköpostia on tullut, voisi vaikka kuunnella pienen ihmisen pienen mielen suuria oivalluksia ympäröivästä maailmasta. Näet itsekin maailmaa uusin silmin.
Sen sijaan, että miettisi mitä tärkeää sähköpostia on tullut, voisi vaikka kuunnella pienen ihmisen pienen mielen suuria oivalluksia ympäröivästä maailmasta. Näet itsekin maailmaa uusin silmin.

Yhdessä vai erikseen?

Sattuiko tänä(kin) vuonna niin, että vietätte puolisonne kanssa loma-aikaa erikseen? Ei hätää, se tekee molemmille ihan hyvää. Molemmat saavat rentoutua myös itsekseen ja tehdä kaikkea sitä, mistä toinen osapuoli ei välttämättä ole niin kiinnostunut.

Vai vietätkö lomaa yksin? Olet ehkä oppinut jo vuosien varrella, mitkä asiat tekevät sinun lomastasi ikimuistoisen ja rentouttavan. Kokeilehan silti tänä vuonna jotakin uutta, olet sen ansainnut.

Lepää tarpeeksi

Vaatimukset työssä ovat usein kovat. Jatkuva kiire ja monet ärsykkeet aikaansaavat tilan, jossa ihminen väsyy. Nykypäivän yhä tietointensiivisempi työtapa, työpaikan melu ja kognitiivinen paine rasittavat ihmismieltä. Keho ei ehkä pääse lepäämään eikä palautumaan työstä.

Kierteen jatkuessa riittävän pitkään elimistö alkaa oireilla ja pahimmassa tapauksessa ihminen sairastuu. Useista työelämän tutkimuksista saa lukea, kuinka stressisairaudet kuten burnout, väsyminen, masennus ja alkoholiongelmat ovat lisääntyneet työelämässä.

Luonnon keskellä rentoutuu. Elämä on huoletonta.
Luonnon keskellä rentoutuu. Elämä on huoletonta.

Jos olet työelämässä koko ajan "tavoitettavissa" ja jatkuvan paineen alla, aivosi tarvitsevat vastapainoksi lepoa ja unta, sillä niiden aikana ne prosessoivat päivällä opittuja asioita. Kuten pienellä lapsella. Emme me eroa siitä, vaikka olemmekin aikuisia. Opimme joka päivä uutta, joko ympäristöstä tai itsestämme, ja aivomme prosessoivat asioita. Aivomme väsyvät, mutta lepo ja uni auttavat meitä oppimaan.

Jos havaitset univaikeuksia, et pysty nukkumaan tai et saa unta, niin aivosi käyvät "ylikierroksilla". Olet selvästi loman tarpeessa.

Lapsetkin tarvitsevat lomaa

Koululaiset aloittivat lomansa ansaitusti jo taannoin, mutta pian myös suuri osa päiväkoti-ikäisistä lapsista lomailee läheistensä kanssa. Sanotaan, että tuo 2,5 kuukauden koululaisten kesäloma tuottaa stressiä ja tuskaa vanhemmille. Miten järjestetään loma-ajan hoito ja pärjäävätkö tietynikäiset lapset jo yksin kotona, kun vanhemmat ovat töissä. Onneksi kunnat järjestävät erilaista kesätoimintaa, ja monilla mummulat pelastavat arkea. Vaikka tuo aika tuottaa monelle vanhemmalle lisää päänvaivaa omien töiden lisäksi, lapsetkin tarvitsevat lomaa.

Leikki on lasten työtä, mutta lomalla se on vain mielen ravinnetta.
Leikki on lasten työtä, mutta lomalla se on vain mielen ravinnetta.

Loma-aika voi olla stressaavaa myös lapsille. Onko suunnitelmia, minne mennään lomalla? Pääseekö kotoa minnekään, kaikilla kun ei ole varaa lähteä huvittelemaan. Yritetään siis luoda lapsillekin mukava loma kehittämällä esimerkiksi pieniä metsäretkiä, käymällä leikkipuistoissa ja uimassa. Lapset tarvitsevat vain aikaa läheistensä kanssa.

Lapset eivät tule muistamaan kesäreissuistaan, kuinka paljon se maksoi tai kävikö perhe jossain kalliissa paikassa. Muistoihin saattaa jäädä lämmin uimavesi, iso kalasaalis, leipäkiven heittely X kertaa läheisellä uimarannalla, aarrekiven tai simpukankuoren löytyminen hiekasta tai jäätelöpallon putoaminen suoraan sandaalin päälle vohvelistaan. Luodaan muistoja, ollaan yhdessä ja nautitaan läheisten seurasta ilman turhia paineita.

Millainen on hyvä loma?

Millainen sitten on hyvä loma? Ainakin se kannattaa suunnitella sopivan väljäksi. Lomaan ei kannata ladata kaikkia odotuksia ja asioita, jotka ovat jääneet vuoden aikana tekemättä.

Joku meistä ammentaa voimaa mökillä haravoiden, nurmikkoa leikellen, pylly pystyssä puutarhan kimpussa tai rentoutuen kotisaunan lauteilla, toinen pesee mattoja, joku urheilee. Joku rentoutuu viettämällä aikaa perheen kanssa ja toinen kiertää vaikka koko maapallon (melkein 80 päivässä). Lomalla aivojen voi myös antaa levätä surutta. Aivot eivät tarvitse virikkeitä joka minuutti, vaan välillä voi löhötä tekemättä mitään. Olennaista on löytää juuri itselle sopiva tapa lomailla.

20226_65484.jpg

Paluu arkeen loman jälkeen

Jos lomasi on ollut rentouttava ja hyvä, on suorastaan positiivista ajatella, että salasanat ovat unohduksissa ja työpaikan rutiinit kadoksissa. Työhön paluu voi tuntua aluksi vaikealta, mutta tunne menee nopeasti ohi.

...Mutta eipäs mennä asioiden edelle, vaan nyt nautitaan Suomen kesästä.

Suomi on mahtavia lomakohteita ja upeita maisemia täynnä oleva maa. Nyt vain jokainen rohkeasti tutustumaan johonkin uuteen paikkaan tai harrastukseen ja tehkää tämän vuoden lomastanne ikimuistoisin.

Oikein ihanaa ja nautinnollista lomaa kaikille sitä viettäville!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80315.jpg
Kierrätäthän paristotkin?
Monet kodin pienet laitteet, kuten kaukosäätimet, viihde-elektroniikka ja taskulamput toimivat paristoilla. Unohtaa ei tietenkään voida myöskään useita lasten leluja, jotka toimiakseen saattavat tarvita isommankin kasan paristoja. – Jopa autonavaimet pitävät sisällään niin kutsutun nappipariston. Laitteissa tavallisimmin käytettyjä ovat AA- sekä AAA-alkaliparistot, joita tarvitaan useimmin yhdestä kuuteen kappaletta. Nykyisin löytyy myös litiumakkuja esimerkiksi lapsille suunnatuista tableteista. Paristoja sekä akkuja kuuluu arkeemme siis yllättävän paljon!Pariston kuluessa tyhjäksi, miten toimit?Pyöriikö laatikon pohjalla kasa paristoja, joista ei oikein tiedä, onko niissä virtaa jäljellä vai ei?Tyhjäksi tulleet paristot sekä virtaa vastaanottamattomat akut kannattaa ehdottomasti kierrättää, tässä neuvoja miten.
20067_337.jpg
Elokuun lajit valkopajuangervo ja mirrinminttu
Valkopajuangervo 'Allikko'(Spiraea alba 'Allikko') kukkii heinä-elokuussa. FinE-kasviksi valittu pensas soveltuu parhaiten suuriin istutuksiin, joissa se saa levitä vapaasti juurivesoilla. Lajikenimi viittaa pensaan kosteaan, jopa märkään kasvupaikkaan. Näiden FinE-pensaiden lisäyslähteenä käytetään Keskas-kantaa 761 Helsingin yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta Kaisaniemestä. Valkopajuangervo on vaatimaton kasvupaikan suhteen ja menestyy jopa paikoissa, joissa on seisovaa vettä. Pensas sietää erinomaisesti alasleikkausta ja menestyy vyöhykkeillä I-VII.
20226_77140.jpg
Aitapensaan valinnassa vaihtoehtoja ja reunaehtoja
Haluatko vapaasti kasvavan ja helppohoitoisen aidanteen vai jaksatko leikata ja muotoilla pensasaitaa säännöllisesti? Haluatko kukkivia lehtipensaita vai onko tärkeämpää, että aita toimii tiiviinä näkö-, melu- ja pölysuojana, myös talvella? Kuinka korkea aidan pitää olla? Tarvitaanko piikkistä pensasaitaa estämään asiatonta läpikulkua?
200610_481.jpg
Tiilikaton hoito-ohjeet
Tiilikaton huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää. Tarkista katto vähintään kaksi kertaa vuodessa. Suositeltavat ajankohdat ovat keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa.Listaan on koottu tärkeimmät asiat, joihin tarkastuskäynnillä tulee kiinnittää huomiota.1. Katon yleiskunnon tarkistaminenJoskus ankarat olosuhteet tai asennusongelmat saattavat aiheuttaa kattotiilien rikkoutumista. Tarkista, että kaikki kattotiilet ovat säilyneet ehjinä. Kiinnitä erityisesti huomiota sisäjiireihin sekä kattosiltojen, mahdollisten tikasaskelmien ja lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Tarkista myös, että harjatiilet, räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ja mahdolliset harjatiivisteet ovat kunnolla paikoillaan.Aluskatteet tulee mielellään tarkistaa ullakon puolelta. Mikäli tämä ei ole mahdollista aluskate tarkistetaan paikoittain tiilien alta. Aluskatteet tulee olla ehjä ja kunnolla kiinnitetty eikä sen päälle saa olla muodostunut vesipusseja.
20238_82872.jpg
Muistilista pihojen ja kotien syysvalmisteluihin
Syyskuu kolkuttelee oven takana. Kodeissa ja pihoissa aloitetaan syysvalmistelut. Puutarhan syksyiset huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä, mikäli haluaa nauttia kauniista ja hyvinvoivasta pihasta seuraavanakin kesänä. Kotien syysvalmisteluihin lukeutuvat pihan kasvillisuudesta huolehtimisen ja kelien armoilla ympäri vuoden olevien terassien huoltokäsittelyjen lisäksi myös monet muutkin tehtävät.
202112_74018.jpg
Vieläkö kotimaista omenaa saa? Katso myös vinkit omenan käytölle
Tiesitkö, että kotimaista omenaa on saatavissa myös talvellakin? Entä mikä on suomalaisten suosikkiomena?Omena vaatii kypsyäkseen paljon lämpöä ja siksi pohjoinen sijainti voi rajoittaa omenanviljelyä jonkin verran. Omenat kasvavat kookkaiksi, kun elokuu on sopivan sateinen ja kosteutta on maassa riittävästi. Sadosta saadaan laadukas, jos ei ole kasvitauteja, kuten omenarupea tai pihlajanmarjakoita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton