• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mari Mörö: Parhaat päiväni pihalla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20085_11023.jpg

Kirjoituksia puutarhasta

Intohimoisen viherturaajan humoristiset tekstit kertovat pienten ja suurten ihmeiden puutarhasta, jossa kokemus opettaa ja luonto yllättää. Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan jalo asenne.

Siinä missä työelämä kyykyttää ja nöyryyttää lyhytkestoisten työsuhteiden ja monenlaisen kritiikin muodossa, puutarha ei kohtele tekijäänsä huonosti. Puutarha ei syrjäytä, lomauta eikä nöyryytä, vaikkei juolavehnää jaksaisikaan helteellä riipiä tai päivystää ruusupenkkiä sekatöörit kädessä. Vaivihkaa voi pihan rikkaruohoista tai maaperän pH-arvoista ehkä tehdä johtopäätöksiä, mutta pihan asukit eivät hiosta hoitajaansa palautekeskusteluihin tai YT-neuvotteluihin. Puutarha jakaa tasaisen reilusti optioita jokaiselle, ja kunnon komposti takaa vakaammat kasvunäkymät kuin yksikään talousguru. Ja tiedoksi kaikille luovuuttaan tai elämän tarkoitusta etsiville: kokeilkaa puutarhaa, vaikka kuinka pientä. Edes kerran.

Viherturaajaksi itsensä nimennyt Mörö on muun muassa somistaja, paahtaja, keinoemo, isännöitsijä, uittopäällikkö, hämmentäjä, vastaanottovirkailija sekä kotitarvemeteorologi. Mitä kasvien eteen ei tekisi? Turaaja taitaa puutarhanhoidon niksit eikä epäröi jakaa niitä muiden kanssa.

Todellinen viherviirupää huolehtii kasvikumppaneiden yhteiselosta, hautaa banaaninkuoret ruusupuskan juurelle, kieriskelee mullassa varmistaakseen fengshuin energian virtaamisen ja saa kaupan päälle silmänsäkin mustaksi. Kaiken tämän hän tekee kärsivällisyydellä, antaumuksella ja puutarhaetiketin halliten.

Mari Mörö (s. 1963) on mikkeliläinen kirjailija ja intohimoinen puutarhaharrastaja. Hänen monipuoliseen ja palkittuun tuotantoonsa sisältyy mm. romaaneja, novelleja, lasten- ja nuortenkirjoja, kuunnelmia, näytelmiä, elokuva- ja televisiokäsikirjoituksia sekä pakinoita. Mörö on Kotipuutarha-lehden monivuotinen kolumnisti. Puutarhanhoidon riemuista kertoo myös Mörön teos Melkein kaikki itää (2006).

Kuva: Kari Häkkinen
Kuva: Kari Häkkinen
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20207_65887.jpg
Etanadynamiitti murtaa vahvemmankin!
Onko pihallasi kivi tai kallio "väärässä paikassa"? Tai vanhat betoniportaat, joista pitäisi päästä eroon? Etanadynamiitillä se onnistuu!
201112_28881.jpg
Luo tunnelmaa pihalle tai parvekkeelle
Muuta synkkä ja pimeä tilakauniiksi ja viihtyisäksiTalven pimeinä aikoina myös puutarhaan - ja parvekkeelle - kaipaa valoa, lämpöä ja tunnelmaa. Seuraavilla toimenpiteillä voidaan voittaa synkkä pimeys!
20228_79337.jpg
Viikon kysymys: Onnistuuko vanhojen kuusien pelastaminen?
Naapurissa rakennetaan. Maansiirtotöissä vaurioitui meidän puolemme kuusien juuria. Haluamme pelastaa komeat kuuset (vanha kuusiaita, noin 10 metriä korkea). Mitä voimme tehdä? Suurin osa juurista vaurioitumatta, joten toivomme, että peli ei ole menetetty. Laitammeko lannoitetta, havumultaa?
20226_78541.jpg
Luonnonkasvit puutarhassa
Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, vaan erilaisia luonnonkukkia voi ihailla kotipuutarhassaankin. Moni viherpeukalo tuo usein mukanaan pieniä löytöjä matkan varrelta ja istuttaa ne pihalleen. Kauniita luonnonkasveja leviää puutarhaan myös itsestään.
202310_83248.jpg
Tuoksuvat, maistuvat yrtit
Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa jo 1600- ja 1700-luvuilla. Aluksi yrttejä kasvatettiin nimenomaan kansanlääkinnällisiin tarkoituksiin. Pian kuitenkin valistus alkoi halveksia yrttien rohdosvoimaa. Ansaitun kunnianpalautuksensa yrtit saivat vasta vähin erin.
20142_38104.jpg
Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui
Uudistunut laki kasvinsuojeluaineista toi mukanaan mm. asetukset koulutusohjelmasta ja integroidun torjunnan yleisistä periaatteista. Samalla kaikkien vanhojen kasvinsuojelututkintojen voimassaolo päättyi vuonna 2012. Kaikkien ammattikäyttäjien ja myyjien on suoritettava uusi kasvinsuojelututkinto 26.11.2015 mennessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton