• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tunnelmavalaistus pihalle tai parvekkeelle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.11.2015
201112_28881.jpg

Kuva: Puutarhaliike Reiman

Muuta synkkä ja pimeä tilakauniiksi ja viihtyisäksi

Talven pimeinä aikoina myös puutarhaan - ja parvekkeelle - kaipaa valoa, lämpöä ja tunnelmaa. Seuraavilla toimenpiteillä voidaan voittaa synkkä pimeys!

Tuiketta ja tunnelmaa

Pihalle, portaille, parvekkeelle ja puutarhaan voit tuoda valoa erilaisilla lyhdyillä. Lasitetulle parvekkeelle voit ripustaa kynttiläkruunun - ja sisällä polttaa tietenkin kynttilöitä. Pienet tuikkivat kynttilät luovat ympärilleen miltei taianomaista tunnelmaa... niin sisälle kotiin kuin puutarhaankin!

Ryhmittele lyhtyjä vaikkapa portaille tai ripusta puun oksille! Pakkasten tultua voit tehdä puutarhaan myös jäälyhtyjä jäädyttämällä vettä ämpärissä (voit myös värjätä jäälyhdyn lisäämällä veteen pari tippaa punajuurimehua tai karamelliväriä) - ja lumiseen aikaan voit rakentaa puutarhaan lumilyhtyjä! Kuvittele, kuinka upealta näyttäisi jäälyhtyjen tai lumilyhtyjen rivi pihatien reunassa...

201112_28882.jpg

Tuli jo sellaisenaa tarjoaa lämmön lisäksi myös ihanaa, elävää valoa. Mikäli sinulla on mahdollisuus polttaa puita takassa, niin muista nauttia myös sen valosta; umpinaisia luukkuja voi pitää vaikka auki, kun puut palavat ja hormi vetää hyvin. Avotakka ja lasiluukullinenkin takka ovat myös hyviä paikkoja polttaa kynttilöitä. Jo muutama tuikku palaa kauniisti - puhumattakaan useamman lyhdyn ja kynttilän ryhmästä. Esimerkiksi lapsi- tai eläinperheessä kynttilöitä saattaa olla turvallisinta polttaa nimenomaan lasiluukun takana takkapesässä.

Muista aina, ettei tulta saa koskaan jättää valvomatta! Polta siis kynttilöitä vain silloin, kun joku on paikalla valvomassa niiden turvallista palamista.

Turvallisesti sähköllä

Kotiin, parvekkeelle ja puutarhaan saat upean tunnelmavalaistuksen myös erilaisilla valosarjoilla. Mieti, mitä kohtia voisit tuoda esiin valoilla; koristaisitko sisääntulon, pihapuun tai -pensaan, kukkaistutuksen, ruukkukasvin, kaiteen - vai loisitko kuistista, parvekkeestasi tai vaikkapa kasvihuoneestasi jättimäisen lyhdyn? Harkittu ulkovalojen käyttö on miltei poikkeuksetta kauniimpaa kuin joka paikan koristelu amerikkalaiseen malliin.

201112_28883.jpg

Valosarjojen ripustamisessa ja sijoittamisessa saa kuitenkin käyttää mielikuvitusta; sen voi kietoa puun rungon ympärille, ripustaa pensaan ympärille korostamaan sen muotoa, laittaa lyhdyn sisälle ja ripustaa roikkumaan. Niitä voi myös kietoa havuköynnökseen, oviseppeleeseen tai havupalloon - tai kieputtaa kaiteen tai tolpan ympärille. Voit luoda myös persoonallisen valokoristeen kieputtamalla valosarjaa esimerkiksi vanhan tuolin tai polkupyörän ympärille!

Valosarjojen ja jatkojohtojen tulee olla aina ulkokäyttöön soveltuvia (ulkokäyttöön tarkoitetut jatkojohdot ovat aina kumipäällysteisiä ja kosteutta kestäviä). Hyvät led-lampuilla varustetut valot kestävät käytössä ja niitä voi myös liittää yhteen pitemmäksi valoketjuksi. Upeaa tunnelmaa luovat myös valoruukut ja valmiit silhuetit - ja paristokäyttöisillä valosarjoilla saa vietyä valoa paikkoihin, jonne sähköjohtoa on hankala vetää. Hyvä ajatus on myös käyttää ajastinta; ohjelmoi ulkovalosi syttymään päivän hämärtyessä ja sammumaan aamun valjetessa!

Enemmän valoa ja turvaa pihavaloilla

Lyhdyt ja valosarjat luovat tunnelmaa ja ovat kauniita katsella. Niistä ei kuitenkaan ole apua pihan valaisussa. Talon tyyliin sopivat valaisimet tuovat elämän ulos myös pimeänä aikana - ja ne lisäävät myös turvallisuutta. Mikäli pihasi on vielä aivan pimeä, niin kannattaa harkita suunnitteluavun palkkaamista. Pyydäpä pihavalaistusta vaikkapa pukilta...

201112_28884.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20221_74405.jpg
Hiidenportin kansallispuisto tuo alueelle työtä ja toimeentuloa
Hiidenportin kansallispuiston vaikutukset paikallistalouteen ovat yli kolminkertaistuneet vajaan vuosikymmenen aikana. Metsähallituksen tuoreen kävijätutkimuksen mukaan retkeilijät jättivät alueelle tänä vuonna lähes 1,8 miljoonaa euroa. Retkeilyn suosion kasvu ja koronapandemia näkyvät myös Hiidenportissa.
202210_79888.jpg
Miksi krookus ei kuki? Asiantuntija vastaa
Krookukset on istutettu ohjeiden mukaisesti 4 cm syvyyteen aurinkoiseen, multavaan, läpäisevään paikkaan, mutta ne kyllä versovat heti lumien lähdettyä, eivät kuitenkaan puhkea kukkaan. Mukulat eivät ole tiheässä ja osa on istutettu toissa syksynä, osa viime syksynä. Mikä mahtaa olla syynä, kun ei kuki?
20226_78665.jpg
Miten hävitit tuholaiset kilpailun voittajat ja parhaat neuvot
Kysyimme lukijoiltamme hyviä vinkkejä, miten hävittää tuholaiset puutarhasta. Kilpailuun osallistujat olivat löytäneet innovatiivisia ja erikoisiakin ratkaisuja hävittää haitallisia tuholaisia. Tässä muutamia vinkkejä kilpailuun osallistuneilta.
20241_83370.jpg
Millaisia kasveja voisi laittaa rinteeseen? Asiantuntija vastaa
Naapurin tontti on noin metrin korkeammalla kuin omamme. Raja on pengerretty jyrkäksi rinteeksi, joka on mursketta. Haluaisin rajalle joitain kasveja myös näkösuojaksi. Paikka on aurinkoinen ja kuuma. Ehdotuksia?
2308_449370055_201311195141.jpg
Tee itse tuikkulyhtyjä - ja anna vaikka lahjaksi
Kauniiksi päällystettyjä lasipurkkeja voi käyttää tuikkulyhtyinä ja erilaisina säilytyspurkkeina. Koristellut lasipurkit soveltuvat kynien, askartelutarvikkeiden tai vaikka makaronien säilytykseen. Niitä voi käyttää maljakkoina ja toki niihin voi päällystämisen jälkeenkin säilöä syksyn satoa.Tuikkulyhdyt ovat erityisen näyttäviä ryhminä ja niitä voi ripustaa kauniiksi kokoelmaksi myös puutarhaan. Kynttilän kaveriksi lyhtyihin voi laittaa koristekiviä tai -hiekkaa. Kiva lahja syntyy itse tehdystä tuikkulyhdystä ja kauniilla paperilla päällystetystä tulitikkurasiasta yhdessä.Ps. Lyhtyyn voi kynttilän sijasta laittaa myös jouluvalosarjan tai led-kynttilän. Turvallisuussyistä led-kynttilää kannattaa käyttää etenkin pienemmissä lasipurkeissa. Pienellä suuaukolla olevassa lasipurkissa lämpö nimittäin nousee nopeasti ja siksi aina on olemassa räjähdysvaara. Myös parafiini- ja steariinikynttilät leimahtavat helposti lämmön noustessa.
50_P_34978.jpg
Kasvikset kuuluvat joulupöytiin
Nyt loihditaan monenlaista hyvää punajuuresta, porkkanasta ja lantusta sekä palsternakasta, selleristä ja maa-artisokasta. Kannattaa kokeilla myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin.Juurekset voi paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluiset neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.Salaatit ja marinoidut kasvikset tuovat joulupöytään raikkautta ja värikkyyttä. Muistamisen arvoisia ovat myös tuoreet sienet. Marinoidut herkkusienet sopivat jouluaterioillekin. Myös kypsennettyjä, paloiteltuja juureksia voi marinoida maustetun öljy-viinietikkaseoksen avulla.Joulunaluskiireitä helpottaa, kun valitsee jälkiruokia, jotka voi valmistaa jo hyvissä ajoin pakastimeen. Marjaisat jäädykkeet ja sorbetit maistuvat raikkailta, antavat jouluaterialle juhlavan päätöksen ja jättävät hyvän jälkimaun. Välipaloina maistuvat jouluomenat.Tämän joulukauden erikoisuutena voit valmistaa naposteltavaksi Juureslastuja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton