• Etusivu
  • Kasvillisuus

Monivuotisten köynnösten istutussyvyys ja -etäisyys

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.06.2021
20065_112.jpg

kiinanlaikkuköynnös

Köynnökset maahan tai ruukkuun

Köynnöksiä voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, maan jäätymiseen saakka - tosin keväinen taimi on huomattavasti pienemmän kokoinen istutettava. Paakut kastellaan sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen, poikkeuksena ovat jalokärhöt ja köynnösruusut, jotka istutetaan 20 cm entistä syvempään.

Kasvualustan on oltava vähintään 50 cm syvä.

Köynnökset istutetaan taimen koosta ja lajin kasvuvoimakkuudesta riippuen 1 - 2 metrin välein.

Lue lisää:
Kasvikortiston monivuotiset köynnökset

Istuta seinustalle köynnöskasvi piirroksen mukaisesti.
Istuta seinustalle köynnöskasvi piirroksen mukaisesti.

Monivuotiset köynnöskasvit menestyvät myös astiassa

Monivuotisia köynnöksiä voi istuttaa kasvukauden ajaksi myös ruukkuun, amppeliin tai laatikkoon - vaikka osaksi kesäkukkaistutusta. Muista kuitenkin lopettaa lannoittaminen ajoissa, jotta monivuotiset kasvit ehtivät valmistautumaan talveen. Syksyn tullen voi juuripaakun istuttaa rikkomatta maahan; kesäkukkien juurakot maatuvat tulevana kesänä osaksi köynnöksen kasvualustaa. Esimerkiksi jalokärhöt ovat upeita vaikkapa parvekelaatikosta tai ruukusta tukea vasten kiivetessään - alaspäin roikkuessaan.

Alla olevassa kuvassa jalokärhö viihtyy ulkomuratin seurana (talvetetaan kellarissa), alppikärhö pelargoniamppelissa (istutetaan maahan kasvamaan) sekä vaihtuvien kesäkukkien seurassa, vuodesta toiseen. Puisessa ulkolaatikossa kasvava alppikärhö talvehtii ulkona lumen suojassa, saa keväällä orvokkeja seurakseen sekä uutta pintamultaa - myöhemmin tilalle tulee kesäkukkia ja joskus syksyllä myös callunoita ja havuja. Toinen vastaava laatikko sai seurakseen monivuotiset havukasvit, jotta kärhöjen juurialue välttyisi ylimääräiseltä rasitukselta. Kokeilkaa ja yhdistelkää rohkeasti!

Kärhöt sopivat astiaistutuksiin muiden köynnösten tai kesäkukkien kanssa.
Kärhöt sopivat astiaistutuksiin muiden köynnösten tai kesäkukkien kanssa.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77843.jpg
Pihasuunnitteluun kuuluu
Pihasuunnitteluun kuuluu useita erilaisia vaiheita, joiden soisi alkavan jo tonttia hankittaessa ja talon paikkaa suunniteltaessa. Maaston muotoilut, tontin kuivatus sekä kaikki pihan toiminnot kannattaa miettiä mahdollisimman tarkkaan, jotta sopivilla rakenne- ja sijoitusratkaisuilla saadaan helpotettua pihaelämän arkea. Kasvivalintojen puntarointi onkin sitten helpompaa ja usein myös mieluisampaa.
202311_36905.jpg
Paina ja maalaa kangasväreillä
Voit painaa kuvioita kangasväreillä hedelmiä ja juureksia apuna käyttäen esimerkiksi yksivärisiin essuihin, patalappuihin, T-paitoihin, tyynyliinoihin, verhoihin, leivinliinoihin, kangaskasseihin tai kuusenalusmattoihin. Voit tehdä myös kortteja tai uniikkia lahjapaperia painamalla kuvioita ruskeaan käärepaperiin.
20228_79377.jpg
Miksi särkyneensydämen kukka on valkoinen? Asiantuntija vastaa
Ostin tänä vuonna särkyneen sydämen juuripaakun. Kasvi on lähtenyt hyvin kasvuun ruukussa, olen esikasvattanut sen sisällä ja taimi on vielä hyvin pieni. Kasvi tehnyt ensimmäisen kukkansa, joka valkoinen. Muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Ostamani pitäisi olla puna-valkoinen. Pitääkö kukka leikata pois, jotta taimen kasvu ei hidastu? Pitääkö kasvia muulloin leikata paitsi lakastuneet lehdet keväällä? Ihastuin kasviin ja päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kasvattaa kasvia parvekkeella, Joten kokemusta ei vielä kasvista ole.Miten tulisi toimia jos ostettu taimi/juuripaakku väärä? Kasviahan ei voi palauttaa, jos se on jo istutettu? Valkoinen on Dicentra spectabilis ´Alba´ ja puna-valkoinen Dicentra spectabilis (joka luki paketissa), onkohan minulle tullut väärä lajike? Otan myös mielelläni vastaan muita hoito ohjeita.
Keltaoranssi kanna
Viikon kysymys: Kannan talvetus?
Kanna koristekasvilla on  yleensä juurimukula, jonka ilmeisesti saa talvetettua, niinkuin daalian. Nykyään kannoja on siemenestä lisättyjä. Saako näitä talvetettua, itse en ole ainakaan onnistunut.
202211_80238.jpg
Kliivia eli isopunasarja
Narsissikasvien heimoon kuuluva kliivia on kaunis huonekasvi. Lyhyeen maavarteen muodostuu paksuja juuria. Lyhyessä, sipulin muotoisessa varressa on lehtiruusuke, josta pitkät, tummanvihreät lehdet kasvavat vastakkaisiin suuntiin. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla pitkät ja teräväkärkiset tai hieman lyhyemmät, leveämmät ja pyöreäpäiset. Suppilomaiset tai torvimaiset kukat ovat tavallisesti oransseja, mutta lajikkeissa on myös punaisia, keltaisia ja valkoisia kukkia. Kliiviasta kasvaa noin 50–70 cm korkea.
202211_79924.jpg
Minkä puun taimi tämä on? Asiantuntija vastaa
Vanhan remontissa olevan talon pihalta, vanhasta kukkapenkistä, kaivoin tämän puun taimen ennen kaivinkoneen tuloa. En tunnista millään mikä tämä on. Tätä samaa oli pieni vieressä. Missään muualla pihalla en tätä nähnyt. Pajuhan leviää nopeasti. Lehdet näyttävät pajun lehdiltä, mutta puu minusta ei näytä pajulle. Jouduin latvomaan sen, että se saa voimaa juurtumiseen. Aivan kuin jokin hedelmäpuu. Vai olenko kepittänyt pajun arvopaikalle kukkapenkkiin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton