• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nyt maistellaan varhaisperunoita ja kesän ensikasviksia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20096_17225.jpg

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson

Tänä keväänä säät ovat suosineet varhaisperunoita. Varhaisperunat istutettiin huhtikuun aikana, minkä jälkeen kasvu on saanut jatkua ilman keskeytyksiä hyvissä kasvuoloissa. Rankkasateilta on vältytty, eikä hallaakaan ole tositoimin tarvinnut torjua. Odotukset laadun suhteen ovatkin korkealla. Aurinkoinen sää ja sopivat sadejaksot ovat toimineet hyvinä haltiakummeina varhaisperunoiden makua ajatellen.

Tuttuun tapaan ensimmäiset varhaisperunat tulevat Turunmaan saaristosta. Varhaisperunoista viljellään 70 prosenttia Varsinais-Suomessa ja loput pääosin eteläisen Suomen ja ruotsinkielisen Pohjanmaan alueilla. Katteen alla kasvaneet varhaisperunat ovat 80-prosenttisesti Timoa ja 10 prosenttia on Siikliä. Muita, selvästi pienemmällä alalla kasvatettavia lajikkeita ovat Arielle, Rikea, Velox ja Amazone. Varhaisperunaksi määritellään keskenkasvuinen peruna, josta kuori irtoaa hankaamalla.

Kesän edetessä siirrytään ilman harsoa kasvatettuihin kesäperunoihin. Lajikevalikoimassa Siikli, Rikea, Velox ja Amazone lisäävät osuuttaan ja mukaan tulee muitakin lajikkeita. Kesäperuna on varastoimatonta, suoraan pellolta myyntiin toimitettavaa perunaa. Kesän lähetessä loppuaan siirrytään varastoitaviin perunoihin, jotka jo luokitellaan väritunnisteiden mukaan eri käyttötarkoituksiin.

Varhaisvihanneksissa satokausi etenee samaan tapaan kuin perunoillakin. Ensin tulevat primöörit, kauden ensisadot. Aivan varhaisimmat tulevat Ahvenanmaalta, sitten myös Lounais-Suomesta kevyistä kausihuoneista. Kiinankaalia, jäävuorisalaattia, tilliä, porkkanaa, naurista ja sipulia saadaan kesäkuun edetessä enenevästi. Huhtikuun lopulla istutetut kukkakaalit ja parsakaalit alkavat valmistua nekin.

Kasvisesikoiset vaativat aina erityistä huolenpitoa viljelijältä. Tänä keväänä olosuhteet ovat suosineet kasviksia niin, että hyvän sadon edellytykset laadun ja maun suhteen ovat olemassa. Keskikesällä eletään kasvukautta, jolloin satoa on hyvin saatavilla. Heinäkuussa kasviksia kannattaa jo suosia sydämensä kyllyydestä, vaikka huippusesonki ajoittuukin elokuulle.

Hellästi valmistaen ja hartaasti nauttien

Varhaisperunoiden herkkuhetki kannattaa pitää yksinkertaisena. Varhaisperunan maku on raikas, makeahko, aavistuksen kirpeähkökin. Huolellisesti keitetyt perunat nautitaan voinokareen ja tillin saattelemina. Saaristolaiseen tapaan kuuluu nauttia perunoiden kanssa voisulaa, johon on pilkottu uutta sipulia. Silli sopii perunan kylkeen erottamattomasti. Graavatut siika, lohi ja lahna, lämminsavustetut ahvenet ja muikut sekä grillatut kalavartaat tuovat vaihtelua. Viimesilauksena tillin kanssa vuorottelee ruohosipuli. Kannattaa kokeilla myös marinoituja sieniä ja sienimuhennosta.

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Antti Hallakorpi
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Antti Hallakorpi

Alkukesän nippusipulit, varhaiskaali, kiinankaali ja jäävuorisalaatti, kukkakaali, nippuporkkanat, retiisit ja nauriit maistuvat raikkailta ja puhtailta. Niitä kannattaa käsitellä arvostaen ja hellästi. Kaikkia varhaisvihanneksia voi syödä raakoina. Ne ovat rakenteeltaan rapeita. Kypsentäminen on tehtävä varoen ylikypsentämistä niin, että kasviksiin jää puruvaraa ja hyvä suutuntuma. Keitinvettä ja suolaa käytetään vain niukasti. Höyrykypsentäminen ja pikapaisto vokkipannulla ovat suositeltavia tapoja. Tuoreyrtit, joskus hunaja, tilkka sitruunanmehua tai viinietikkaa ovat paikallaan, mutta vienoa makua ei kannata peittää.

Tiedotteen teksti: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry

Perunasuupalat varhaisperunoista

16 keitettyä varhaisperunaa
1 - 2 tlk (á 200 g) savumuikkuja öljyssä TAI vastasavustettuja pikkumuikkuja
Täytteeseen:
2 herkkukurkkua
1 kesäsipuli
1 keitetty kananmuna
1 dl kevytranskankermaa
suolaa
pippuria
tilliä tai ruohosipulia
Pinnalle:
tilliä tai ruohosipulia ja retiisejä

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Slidemania, Tommy Selin
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Slidemania, Tommy Selin
  • Halkaise perunat pitkittäin ja asettele laakealle tarjoiluvadille vieri viereen.
  • Valuta tölkitetyistä muikuista öljy ja siirrä muikut talouspaperin päälle.
  • Leikkaa kurkut pieniksi kuutioiksi, hienonna sipuli ja kananmuna. Hienonna tilli tai ruohosipuli. Sekoita täytteen ainekset keskenään.
  • Nostele täyte tasaisesti perunoiden päälle. Puolita tarvittaessa savumuikut pituussuunnassa, jotta niitä riittää jokaiselle perunalle. Korista hienonnetulla yrtillä ja retiisiviipaleilla.
Vinkki

: Voit asetella ainekset tarjolle myös salaatin tapaan. Viipaloi perunat laakealle tarjoiluvadille. Levitä päälle täytettä sekä savumuikkuja. Korista yrttisilpulla ja retiisiviipaleilla. Maistuu hyvältä leivän kanssa tai leivälle levitettynä!

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80094.jpg
Viikon kysymys: Kuinka nuoren omenapuun voi leikata?
Istutin viime kesänä pienen perheomenapuun taimen. Puu on todella epäsuhta oksiltaan ja kysymys kuuluukin, kuinka minun kannattaa leikata se/ kuinka rankalla kädellä ensi keväänä?
20213_69590.jpg
Muokkaa pihasi muurikivillä: ohjeita onnistumiseen
Pihoja on erilaisia ja kahta täysin samanlaista pihaa ei oikeastaan edes ole. Piha voi olla suuri, pieni, tasainen tai siinä voi olla suuriakin korkeuseroja. Koosta riippumatta, toimiva piha kaipaa suunnitelmallista alueiden jakamista esimerkiksi erilaisten pihan pinnoitteiden avulla. Muurikivillä voi hallita pihan korkeuseroja tai tasaisella piha-alueella muurikivien avulla voit luoda korkeuseroja. Muurikivet myös tekevät pihasta näyttävän, mielenkiintoisen ja turvallisen.
20237_23128.jpg
Potkua kompostoitumiseen
Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.
20_P_56146.jpg
EI saa laittaa kompostiin?
Keittiöjätekompostiin saa laittaa siis keittiö- ja kasvijätteitä, lehtikompostiin vain puutarhajätteitä. Mutta olikos nyt jotain mitä niihin EI saa laittaa?Niin lehti- kuin keittiöjätekompostiin laitetaan lahoavaa, maatuvaa ainesta - esimerkiksi muovit, lasit ja metallit eivät kuulu kompostiin. Pieninä määrinä kompostiin voi laittaa myös paperia (suodatinpussit, teepussit, talouspaperi, sanomalehtipaperi) sekä maatuvia biojätepusseja (maatuminen tosin vie aikaa).Lehtikompostiin laitetaan pääasiassa vain puutarhasta tulevaa kasvijätettä; etenkin avokompostiin. Keittiöjäte houkuttelisi tuhoeläimiä ruokailemaan. Mikäli lehtikompostille on oma, seinällinen ja pohjaverkolla varustettu kompostinsa, niin pieninä määrinä voi sinne laittaa myös keittiöjätettä.Keittiöjätteelle tarkoitettu kompostori on hyvin eristetty, joten eläimet eivät pääse siihen käsiksi.Kompostiin voit siis laittaa:Kasvien osat; lehdet, naatit, oksat, kukkavarret ja kuivatut rikkaruohotkukkamullat ja kasvinjätteetruuanjätteethedelmien, vihannesten ja juuresten kuoretkahvin ja teen porot suodatinpusseineenkananmunankuoret, kalanperkeet, luuttalouspaperi, lautasliinatsienien ja marjojen perkuujätteetkissanhiekka ja kotieläinten häkkien siivousjätteetsanomalehden aukeama tai paperipussi
20176_49412.jpg
Esikasvata uudet perunat juhannuspöytään
Perunan esikasvattaminen aikaistaa ensimmäistä sadonkorjuuta parilla viikolla. Laita huhtikuun alussa kiinteämaltoista perunalajiketta Grobiootti Taimimultaan ja saat nautiskella juhannuksena itse kasvatetuista varhaisperunoista. Lajikkeista Siikli ja Ariel ovat herkullisia ja sopivat hyvin esikasvatettavaksi.
20196_58812.jpg
Suojaudu legionella-bakteerilta lämminvesivaraajan avulla
Legionellatartunta, eli legionelloosi on Legionella pneumophilan aiheuttama vakava keuhkokuume, jonka voi saada esimerkiksi pisaratartuntana suihkusta, porealtaasta tai kukkamullan käsittelystä. Bakteeri lisääntyy vesijärjestelmissä, joissa lämmin käyttövesi on alle 50 astetta. Ympäristöministeriö on määrittänyt lämpimän käyttöveden suositusasteen, mutta siitä huolimatta markkinoilla on laitteita, jotka eivät ole kyllin tehokkaita nostamaan veden lämpötilaa vaaditulle tasolle. Asentamalla itsellesi Bosch Tronic 4500T lämminvesivaraajan varmistut, ettei tämä haitallinen bakteeri elä sinun käyttövedessäsi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton