• Etusivu
  • Kasvillisuus

Oletko perinteisen hiiligrillin ystävä

Vai valmistatko kesäkeittiössäsi ruokaa kaasugrillillä? oletko kokeillut savustamista?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.04.2017
20174_49022.jpg

Valmista grillissä kesäiset herkut.

Kesäiseen ruoanvalmistukseen on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. Perinteisestä grillauksesta nauttiva saattaa vannoa hiiligrillin nimiin. Kaasugrillissä kesäkokkaaja kypsyttää vaivattomasti myös erilaiset lisukkeet. Sähkögrilli sen sijaan toimii hyvin esimerkiksi kaupunkigrillauksessa.

Ajanvietettä hiiligrillillä

Hiiligrilli on tunnelman luoja, joka tuo ruokaan perinteistä grillauksen makua. Hiiligrillejä on markkinoilla saatavilla useassa kokoluokassa. Pallogrillien yleisin halkaisija on 40 cm.

Yleisimmin hiiligrillissä käytetään lehtipuuhiiliä tai brikettejä, mutta joissakin malleissa voidaan grillata myös halkoja tai muuta puumateriaalia hyödyntämällä.

20174_49023.jpg

Sytytysneste kannattaa antaa imeytyä hiiliin tai briketteihin ennen sytyttämistä. Anna hiilien palaa harmaiksi ennen grillausta. Hiiligrillin valmisteluun kuluu noin 20-30 minuuttia. Paistolämpötilaa voi hieman säädella grillin kannen ja pohjassa olevan ilmansäätöventtiilin avulla.

Näppärä ja nopea kaasugrilli

Kaasugrillin grillausala on hiili- ja sähkögrillejä suurempi, jolloin siinä valmistuu ruokaa isollekin joukolle syöjiä. Monista kaasugrilleistä löytyy sivukeitin ja lisävarusteeksi saa esimerkiksi savustuslaatikon.

Kaasugrillejä on sekä umpipohjaisia että avonaisia. Umpipohjaisissa tuuli ei pääse vaikuttamaan grillaukseen, jolloin lämpö pysyy tasaisena ja grilli kuluttaa vähemmän kaasua. Grilli, jossa pohja on avonainen, voidaan puhdistaa helposti irrottamalla rasvapelti.

Muista tarkistaa kaasuletkun ja paineensäätimen kunto säännöllisesti. Taivuttelemalla kaasuletkua jyrkästi näet, onko letkussa hiusmurtumia. Voit myös sivellä letkun saippuavedellä tai tarkoitukseen kehitetyllä suihkeella. Jos letku on murtunut, vaihda se aina ehjään. Samalla kannattaa vaihtaa myös paineensäädin.

Grillatessa valmistuu ruokaa isollekin väkimäärälle.
Grillatessa valmistuu ruokaa isollekin väkimäärälle.

Sähkögrilli on paras valinta parvekkeiden kesäkeittiöihin

Sähkögrillit ovat suhteellisen pienikokoisia, nopeita ja helppokäyttöisiä. Ne soveltuvat grillaukseen esimerkiksi niissä taloyhtiöissä, joiden säännöt sallivat parvekkeella grillaamisen. Sähkögrillit tuottavat vähemmän savua ja hajua. Sitä voi vähentää entisestään täyttämällä vedellä joissakin grillimalleissa olevan alustan. Sähkögrillin voi myös sijoittaa jatkojohdon avulla tarpeeksi etäälle seinästä tai palavista materiaaleista. Tarkista kuitenkin sähkögrilliä käytettäessä, että sulake kestää.

Pidä grilli käyttövalmiina, muista puhdistus

Ahkerassa käytössä olevaa grilli on hyvä puhdistaa käytön jälkeen. Säännöllinen puhdistaminen pitää grillin aina käyttövalmiina, jolloin ruoanvalmistus on miellyttävää.

Grilli on helpoin puhdistaa kuumana, jolloin lika lähtee harjaamalla. Varo kuitenkin kuumia pintoja ja esimerkiksi pallogrillin kaatumista. Jäähtyneen grillin ritilä on hyvä irottaa ja käyttää puhdistuksessa esimerkiksi kaavinta tai grilliharjaa. Myös karhunkieli irrottaa palanutta ruokaa. Ritilät kannattaa pestä astianpesuaineella ja huuhdella huolella. Valurautaisten osien kohdalla on hyvä noudattaa valmistajan antamia puhdistusohjeita.

Sähkögrillin paistopinnan puhdistuksessa tulee varoa pinnan hankaamista ja naarmuttamista.

Kun grillin puhdistaa säännöllisesti, on grillauskin mielekästä.
Kun grillin puhdistaa säännöllisesti, on grillauskin mielekästä.

Käsittele paistopinnat kevyesti ennen käyttöä esimerkiksi rypsiöljyllä. Näin lika ei tartu grilliin yhtä helposti ja puhdistustarve vähenee.

Grillin ulkopinnan puhdistus tapahtuu vasta, kun grilli on täysin jäähtynyt. Yleensä ulkopinta puhdistuu pelkällä vedellä ja pehmeällä rätillä. Huomioi, ettei ulkopinta välttämättä kestä hankausta tai karkeita pesuvälineitä.

Hiilet ja tuhka tulee poistaa grillin tulipesästä säännöllisesti. Tulipesää tyhjennettäessä on tärkeää ottaa huomioon, että grillihiilien jäätyminen kestää jopa useamman vuorokauden. Älä siis laita hiiliä paikkaan, jossa ne voivat sytyttää tulipalon. Älä käytä tyhjennyksessä myöskään muovisia astioita tai ämpäreitä.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20166_46733.jpg
Niittykasvien valinta
Haluaisin saada kukkaniityn pihan perälle. Mitä pitäisi kasvien valinnassa ottaa huomioon?Värikkäänä kukkiva niitty tai keto on kaunis katsella ja helppo hoitaa - ja sieltä saa myös materiaalia maljakkoon tai vaikka kuivattavaksi! Niittykukat tulee kuitenkin aina valita kyseessä olevan kasvupaikan olosuhteiden mukaan, jotta oikea lajisto saadaan asettumaan alueelle. Alusta tulee myös muokata, käsitellä ja kasvustoa hoitaa oikealla tavalla.Käydäänpä lyhyesti läpi niityn perustamisessa huomioitavia seikkoja:
20203_63319.jpg
Kirvat kiusana?
NokkosvesiLuonnonmukaisesti puutarhaansa viljelevät käyttävät nokkosvettä kirvojen, kärpästen ja punkkien torjuntaan, sekä hieman vahvempana käytteenä myös kasvien lannoittamiseen.Tuholaisten torjuntaan käytettävää nokkosvettä saadaan liottamalla nokkosia vuorokauden ajan vedessä. Hyvä suhde on esimerkiksi 1 kg tuoreita nokkosia ja 10 litraa vettä. Anna liota, poista nokkoset ja käytä sellaisenaan joko sumuttamalla tai kastelemalla.Lannoittamiseen käytettävän nokkosuutteen annetaan seistä pidempään, muutamasta vuorokaudesta kahteen viikkoon. Käytteen ravinnepitoisuutta voidaan täydentää lisäämällä muutama kanankakkarae veteen. Liuosta käytetään lannoittamiseen laimennettuna.
20229_79585.jpg
Palmuvehka viihtyy missä vain!
Moni kasviharrastaja on hankkinut tämän kauniin ja sopeutuvaisen huonekasvin jo ennen kuin se oli saanut suomenkielisen nimensä. Palmuvehka tunnettiin pitkään tieteellisen nimensä mukaisesti Zamioculcas-nimisenä. Huonekasvina vehkakasveihin kuuluva palmuvehka on tuttavuus, joka on kasvattanut tasaisesti suosiotaan 1990-luvulta lähtien.Tämä Itä-Afrikasta lähtöisin oleva, kiiltävälehtinen, helppohoitoinen, kestävä, näyttävä ja joka paikkaan sopeutuva huonekasvi on vakiinnuttanut paikkansa monenlaisissa sisustuksissa; niin kodeissa kuin julkisissa tiloissakin.
20218_72169.jpg
Hyötytarhan syystoimia
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: Nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Onkin syytä luottaa syksyyn mainiona istutussesonkina. Aurinko ei paahda taimia uuvuksiin, ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kosteaa maa varmistavat hyvän kasvuunlähdön.
201911_61188.jpg
Kaalimaan kaunottarista hyvän olon herkkuja
Kaalien monimuotoinen suku tarjoaa silmän ja suun nautinnoksi juuri nyt parastaan. Kaalit sisältävät monenlaisia hyvää tekeviä aineita. Suomessa vaatimattomina pidetyt kaalit tulisikin nostaa luonnon omien, terveyttä edistävien ja herkullisten ruoka-aineiden aateliin.Kaalit keventävät ruokavaliota. Sadasta grammasta eri kaalilajeja saa energiaa vain 20 - 45 kilokaloria. Kaalit sisältävät kohtalaisesti sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, joita elimistö tarvitsee suoliston hyvinvointiin ja veren kolesterolitason säätelyyn.
20235_81647.jpg
Sinivaleunikon saatavuus? Asiantuntija vastaa
Mistä voisin ostaa sinivaleunikon taimia? Tai edes siemeniä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton