• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pensaiden leikkaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20065_130.jpg

syyshortensia

Istutusleikkaus keväällä

Paljasjuuriset pensastaimet leikataan keväällä, ennen silmujen aukeamista. Myös syksyllä istutetut pensaat leikataan keväällä. Versot leikataan 10 - 15 cm korkeudelta, jotta ne lähtevät haaroittumaan mahdollisimman alhaalta.

Huom.! Istutusleikkauksessa voidaan typistää myös pitkiä juuria. Se tasapainottaa juuriston ja versoston suhdetta.

Vadelman taimet leikataan istutuksen yhteydessä 20 - 30 cm korkeudelta.

Ryhmäruusujen istutusleikkauksessa jätetään vain 3 - 5 vahvinta versoa, niihin jokaiseen 3 - 5 silmua. Ylimmän silmun yläpuolelle täytyy jättää 1 cm versoa, jotta silmu ei kuivu.

Hoitoleikkaus keväällä

Huonosti haaroittuneet versot leikataan 10 - 15 cm korkeudelta maan pinnasta tai hyvin haaroittuneen kohdan yläpuolelta.

Vanhat versot (5 - 7 vuotta vanhemmat) poistetaan tyvestä asti. Tämä on tärkeää etenkin marjapensailla.

Pensaiden nuorentaminen

Alasleikkaus

Alasleikkauksen tarkoituksena on uudistaa pensas. Edellisen vuoden versoilla kukkivan pensaan kohdalla menetetään tällöin leikkausvuoden kukinta. Kaikki pensaat eivät kestä alasleikkausta, esimerkiksi alppiruusu ei juuri verso leikkauksen jälkeen.

Muutamia erikoistapauksia

Syyshortensiaa voi leikata kahdella tavalla. Voimakas leikkaus tuottaa suuria kukkia, mutta kukkien lukumäärä on kuitenkin pienempi. Tällöin edellisvuotisiin vahvoihin versoihin jätetään n. 2-4 silmuparia (mitä vahvempi verso, sitä enemmän silmupareja jätetään), heikot versot poistetaan kokonaan. Varovaisempi leikkaus tehdään parin vuoden välein, jolloin poistetaan vanhat ja heikot versot kokonaan. Tämä tuottaa enemmän, mutta pienempiä kukkia.

Neilikkaruusun versoja typistetään reilut 10 cm keväällä. Tämä edistää kukintaa. Samalla vanhat versot poistetaan kokonaan.

Tuoksuvatukasta poistetaan kukkineet versot heti kukinnan jälkeen tai seuraavana keväänä. Sen voi myös alasleikata, mutta tällöin menetetään kesän kukinta.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79369.jpg
Mikä "viholainen" kiusaa marjapensasta? Asiantuntija vastaa
Mustaviinimarjapensaassa on ollut kahtena vuotena vaaleanvihreä toukka. Pensaat voivat hyvin, kunnes tulee raakileet, toukat ilmestyvät ja sen jälkeen ei tule marjoja, pensaiden lehdet käpristyvät ja kuivuvat. Toukkia on paljon lehtien pinnoilla. Miten saan ne hävitettyä?
20235_81617.jpg
Salkoruusun ruoste? Asiantuntija vastaa
Viime keväänä istuttamieni salkoruusujen lehdet olivat ruosteen värisen kasvuston peitossa ja varressa oli pyöreitä kohonneita täpliä, osa nupuista jäi aukeamatta. Mikä tauti olisi voinut olla kyseessä ja mistä se voisi johtua? Olisiko syynä kasvualusta ja maaperä? Onko taudin estämiseksi olemassa mitään konstia vai tuleeko salkoruusut hävittää kyseisestä paikasta?
20212_68734.jpg
Piristystä puutarhaan
"Puutarhani on tylsä ja persoonaton. Lieneekö oman mielikuvitukseni puutetta, mutta kaipaisin vähän ideoita." Kuulostaako tutulta? Miten saat pihastasi näyttävämmän - ja hauskan?
20231_80729.jpg
Saniaiset huonekasvina
Tropiikista ja subtropiikista peräisin olevat saniaiset herättävät huomiota monimuotoisilla ja -värisillä lehdillään. Ne ovat suosittuja ja kauniita, mutta melko vaateliaita huonekasveja. Saniaisissa on useita eri lajeja: herkän siroja ja höytyväisiä sekä leveälehtisiä ja vahvarakenteisia.
20239_60083.jpg
Maukas marja-aronia <i>(Aronia Prunifolia-ryhmä)</i>
Aroniatovat erinomaisia monikäyttökasveja. Ne sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää. Alkukesää ne koristavat valkoisella, miedosti tuoksuvalla huiskilokukinnallaan ja kiiltävällä, tummanvihreällä lehdistöllään. Aroniat ovat kuitenkin komeimmillaan syksyllä, kun lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa.
20206_65287.jpg
Ammattilaisten työtahti puutarhatöissä - Vertaa oletko yhtä nopea?
Alla on lueteltu viheralan ammattilaisten töiden aikamenekkejä. Vertaa huviksesi niihin omaa työvauhtiasi...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton