• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perennojen jakaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.06.2018
20066_207.jpg

jakamista kaipaava kuunlilja

Pihan perennapenkeistä saa uusia taimia jakamalla vanhoja perennoja. Pidä vaikka naapurin tai ystävän kanssa perennojen vaihtoviikot!

Perennoja voi jakaa eli irrottaa juurakosta osia, uuden taimen alkuja. Syksyllä kukkivat perennat jaetaan keväällä pian kasvuunlähdön jälkeen, kun ovat 10-20 cm korkeita. Keväällä ja alkukesällä kukkivat perennat jaetaan syksyllä.

Jos taimet ovat jaettaessa pitkiä, typistä niitä, jätä silti jonkin verran lehtiä auringon energiaa pyydystämään. Typistä myös juuria, että ne nuorentuisivat eli kasvattaisivat uusia nuoria juuria leikattujen tilalle. Ellet heti ehdi istuttamaan jaettuja taimia uudelleen, pane jakotaimien juuret savivelliin odottamaan. Istuta humuspitoiseen, rikkaruohottomaan, hyvin peruslannoitettuun multaan.

Perennojen jakamiseen sopivat työvälineeksi joko lapio, isompi juurakkoisilla taimilla, tai veitsi ja kädet pienemmillä juurakoilla.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80270.jpg
Viikon kysymys: Mikä pieni puu sopisi rivitalopihalle?
Mitä pikkupuuta (mieluiten kukkivaa) suosittelette pienelle rivitalopihalle? Kyseisessä paikassa kasvoi noin 2,5 metriä korkea kataja, joka kaivettiin pois. Tarkoitus puulle on toimia koristeena ja tehdä näköestettä. Mieluiten sellainen, jota saa leikata ja muokata, jotta ei esimerkiksi kasva valtavan korkeaksi. Korkuus saisi olla noin 2–3 metriä, mutta mikäli on tosiaankin leikattava, voi mahdollinen kasvukorkeus olla enemmänkin.
20087_11828.jpg
Paprika parhaimmillaan
Paprika, tarkemmin sanottuna vihannespaprika, ja maustepaprika, jota yleisesti kutsutaan chiliksi, ovat yhteisen kantaäidin erilaisiksi jalostettuja marjahedelmiä. Molemmat kuuluvat samaan koisokasvien heimoon kuin tomaatti, peruna ja munakoiso.
20224_77957.jpg
Miten pääsee helpoiten rikkaruohoista eroon? Asiantuntija vastaa
Meillä on mökillä n. 30 m² alue, joka on täysin erilaisten rikkakasvien peitossa. Enimmäkseen siinä kasvaa nokkosta ja vuohenputkea, mutta myös muita, kuten haavan vesoja. Maa on savipohjainen. Haluaisin päästä eroon kaikista näistä ja tilalle voisi jossakin vaiheessa suunnitella vaikkapa kunttaa. Alue on liian suuri kitkettäväksi. Voiko aluetta myrkyttää vai miten näistä pääsisi eroon? Meillä on koira, joka liikkuu mökillä vapaana, joten se pitäisi rikkaruohoja myrkyttäessä huomioida.
20227_71027.jpg
Ravinteikasta uutta multaa
Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto, jonka tarkoituksena on pitää kasvi elinvoimaisena antamalla juurille lisää kasvutilaa ja ravinteita.Huonekasvit kaipaavat mullanvaihtoa silloin, kun entinen ruukku on jäänyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle. Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa ja kukkivien kasvien vuoro on hieman myöhemmin keväällä.
202211_80293.jpg
Luumupistiäinen pilaa hedelmän? Asiantuntija vastaa
Ovatko luumupistiäisen vioittamat luumut syötäviä?
20228_79422.jpg
Viikon kysymys: Miten aloe veran nesteen voi säilöä?
Voiko aloe veran lehdestä tulevaa nestettä säilöä jollakin tavalla?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton