• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perennojen maanparannus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Lyhyestä virsi kaunis...

  • lisää kompostia katteeksi syksyllä/keväällä
  • lisää kalkkia kalkinsuosijoille syksyllä
  • poista rikkaruohot säännöllisesti
  • anna lannoitetta tarvittaessa; keväällä typpipitoinen ja eloperäinen lannoite on hyväksi suuria lehtiä kasvattaville perennoille
  • salaojita ainakin läpäisevää maata tarvitsevien kasvien kasvualustat
  • vaihda kasvupaikkaa tarvittaessa.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20124_30315.jpg
Näin perustat kukkaniityn - OSA 5/5
OSA 5: Kukkaniityn hoitoVaikka kauniina kukkiva niitty onkin helppohoitoinen esimerkiksi leikattavaan murmikkoon verrattuna, niin kyllä sekin kaipaa säännöllistä huolenpitoa. Niittyä tulee niittää ja niittojäte kerätä pois. Näin se käy:
20227_70787.jpg
Hurmaavat kärhöt (Clematis)
Hehkuvat, isokukkaiset jalokärhöt ja herkän kauniit luonnonkärhöt kietovat puutarhanharrastajat helposti pauloihinsa. Kärhöjen kukkien väri vaihtelee vitivalkoisesta vaaleanpunaisen ja sinililan tai punalilan kautta siniseen tai sametin- tai purppuranpunaiseen. Ne sopivat niin moderniin puutarhaan kuin metsäpuutarhaan, viihtyvät maassa ja kasvavat ruukuissa – tai peräti amppeleissa. Kärhöjä voi yhdistää myös kesäkukkaistutuksiin.
202211_80248.jpg
Juurekset eivät kasva? Asiantuntija vastaa
Minulla on pieni kasvimaa, jossa olen yrittänyt kasvattaa myös porkkanaa, punajuurta ja sipulia. Kasvimaa on multainen, johon on vuosien varrella sekoitettu kompostia, hiekkaa ja hevosen lantaa. Keväisin laitan vähän kevätlannotetta, kanankakkaa tms. biolannoitetta, kalkkia ja viime keväänä myös luujauhoa. Tilli, salaatti, persilja ja herne kasvavat hyvin. Sipulin hyvin kasvunsa alkaneet varret happanevat, porkkanat ovat korkeintan pikkurillin kokoisia ja punajuuren kannan suoraan kompostiin, kun niistä ei mitään tule. Mikä avuksi?
20238_63821.jpg
Helmililja on varhainen kevätkukkija
Pitkän ja pimeän talven jälkeen sipulikukat luovat värikkyyttä silloin, kun perennat eivät vielä ole heränneet kasvuun ja puut ja pensaat ovat paljaita. Talvenkestävät helmililjat kukkivat toukokuussa.
20238_82947.jpg
Viikon kysymys: Mikä ötökkä jyrsii perunan varret?
Mikähän ötökkä jyrsii perunan varret kokonaan? Samoin salaatin lehdet, rucolat, lehtikaalitkin saava kyytiä. Basilika menee yleensä keltaiseksi, josta näkee, että sekin on jonkun tuholaisen hallinnassa eikä niitä enää voi käyttää.
20222_76878.jpg
Sahaa oksat käden käänteessä - Tukikahva helpottaa työskentelyä
Heiluvien ja hankalasti tavoitettavien oksien katkaisu aiheuttaa usein tuskaa puutarhatöissä. Sujuvaan sahaukseen kehitetty Keo-oksasaha tekee katkaisusta nopeaa ja vaivatonta yhdellä kädellä. Sahaa voi käyttää muiden terien kanssa myös moniin muihin kotinikkarin sahaustöihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton