• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pihakivet viihtyisään pihaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Julkaistu 15.05.2012
20125_30813.jpg

Musta ja punainen Luostari-kivi parkettiladontaan asennettuna.

Pihatyöt alkavat jo maanrakennusvaiheessa

Pihatyöt ovat aina osa rakennushanketta. Istutuksien ja päällystystöiden takia ne mielletään usein viimeiseksi työvaiheeksi. Todellisuudessa pihatyöt alkavat heti, kun tontille tullaan. Maanrakennus- ja perustustöillä luodaan olosuhteet, jolle halutut istutukset, leikkialueet ja kulkuväylät viimeisessä vaiheessa rakennetaan.

Onnistuneen tie- ja piharakentamisen ainekset löytyvät Rudukselta. Tärkeä osa ovat oikeat valvotut kiviainekset salaojitukseen, viemäröintiin, routasuojaukseen, täyttöihin, päällysteiden alusrakenteisiin. Vaikeissa pohjaolosuhteissa betonipaaluilla turvataan vakaat olosuhteet. Vaihtelevissa maasto-olosuhteissa muottiharkoista rakennetut tukimuurit ovat luotettava tekninen ratkaisu, jonka muotoilu- ja rappausvaihtoehdot tuovat samalla tontille yksilöllistä ilmettä.

Ruduksen betonikiveys ja -laatoitus ovat kestävä, helppohoitoinen ja tyylikäs päällysteratkaisu pihan oleskelualueille ja kulkuväylille.

Pihan oleskelualuille laadukkaita ja pitkäikäisiä päällysteitä

Omakotitalojen pihojen kestosuosikki on varmasti Luostari-kivi, 210x70x60 mm. Kapeana kivenä se tekee miellyttävän vaikutuksen käytävillä kulkusuuntaan asennettuna.

Laaja valikoima ja monet reunamuotoillut kivet takaavat yksilöllisen ja näyttävän pihapiirin. Lisäväriä ja värikkyyttä saat aikaan värien rohkealla käytöllä ja erilaisilla rajauksilla. Kartano-sarja on usein kysyttyä pihakiveä, joista usein halutaan rakentaa viihtyisä terassi tai muu oleskelualue.

Roomalainen ladonta on kätevä ja käytännöllinen ratkaisu myös pihan oleskelualueille. Siitä voi rakentaa rauhallisen vaihtuvan ladontakuvion ja se on perinteikäs ja moni-ilmeinen valmiina rakenteena.

Parkettiladonta Luostari-kivellä tehtynä.
Parkettiladonta Luostari-kivellä tehtynä.

Porraskivet on kätevä ja nopea asentaa pihalle

Rinnetonteilla saatetaan tarvita portaita ja silloin markkinoiden yksinkertaisin, varmin ja helpoin tapa on rakentaa portaat porraskivellä.

Valikoimaan kuuluu kaksi valmista porraskiveä, 300 mm ja 150 mm leveät. Porraskiviä asennetaan kaksi päällekkäin, jolloin askelmakorkeudeksi saadaan 140 mm. Kapeampaa kiveä käytetään alakerroksessa siirtämään sauma eri paikaan yläkerroksen kanssa. Porraskivi voidaan halkaista tarvittaessa viiteen osaan ilman hukkapaloja.

Porraskivi soveltuu myös istutusaltaiden rakentamiseen. Lisäksi matalampaa porraskiveä voi käyttää pihalla reunalistana tai tukemassa portaiden reunarakennetta. Pihakivistä ja -laatoista voidaan rakentaa yksilöllisiä portaita esimeriksi asentamalla askelmien etureunaan reunakivi.

OSta Talvikki-maakellari pihallesi säilytystilaksi ja liukumäeksi

Talojen edustat ja autokatokset turvallisiksi ja helppohoitoisiksi kulutusta kestävillä pihakivillä

Hyvällä suunnittelulla saa pihasta lisää viihtyisää asuintilaa. Kannattaa miettiä, miten pihaa halutaan käyttää, miten sillä liikutaan, missä halutaan oleskella, missä kuivata pyykkiä ja tuulettaa vuodevaatteita, mistä varataan tilat lasten leikkeihin, miten maasto on muotoiltava ja missä kasvit viihtyvät parhaiten.

Omakotipihoihin sopivat 60 mm paksuiset kivet, jotka kestävät henkilöautoliikenteen. Raskaan liikenteen alueille soveltuvat 80 mm ja sitä paksummat kivet. Pihakivet ovat hyvä keino ohjata pihan kulkureittejä ja oleskelualueita. Pihakivien eri väreillä ja ladonnoilla kannattaa rajata pihaa osiin käyttökohteiden mukaisesti. Aivan vaaleaa kivetystä ei kannata suunnitella autotallin edustaan, sillä niissä näkyvät esim. öljyläikät selvästi. Kun ottaa huomioon sokkelin, talon seinien ja katon värimaailman niin pihakiven valinta onnistuu paremmin.

Uusi piha arvokkaannäköiseksi patinoiduilla pihakivillä

Patina-kivi on kaunis ja sen voidaan ennustaa saavuttavan valta-aseman pihojen kiveyksenä helppohoitoisuuden ja moni-ilmeisen ladonta- ja värimaailmansa ansiosta. Patinakivessä on antiikkikiven tyylikkyyttä ja arvokkuutta tuova vaikutus. Patina-kivi on erinomainen heille, jotka haluavat erottua naapureista. Patinakiveä on saatavilla harmaana, mustana, punamustana sekä punaisena ja kiehtovin ladonta saadaan sekoittamalla kaikkia värejä.

Patina-kivi
Patina-kivi

Muurikivet tuovat uutta ja vaihtelevaa ilmettä puutarhaan

Muurikivet tekevät pihasta moni-ilmeisen ja lisäävät pihan arvokkuutta. Muurikivien käytöllä saa rinnetontilla lisää tasaista pintaa ja pihan käyttötilaa.

Muurikivi on helppo ja edullinen ratkaisu, kun tehdään eri tasoja kadun varsille ja puutarhaan. Muurikivillä penkereistä tehdään tukevia ja istutukset pysyvät paremmin niille varatuilla alueilla. Ongelmallisesta rinnepihasta saat muurikivillä näyttävän tasaisen kokonaisuuden. Rönsyävät pengeristutukset ja kukkivat muurit saavat vierailijasi huokaamaan ihastuksesta. Muurikivet elävöittävät myös tasamaatontteja, voit jakaa pihasi muurikivillä eri käyttötarkoituksen mukaisiin 'huoneisiin'.

Muurikivi 70 mm eli Penger-kivi on matalien pengerratkaisujen ykkönen! Kestosuosikki vuodesta toiseen, helppo asentaa näyttäväksi muuriksi rinteeseen tai tehdä istutusallas tai kukkalaatikko nurmikon keskelle. Myös edustavan suorakaiteen muotoisen kasvijätteille sopivan kompostin voit tehdä näistä kivistä latomalla alimmaisen kerroksen harvempaa ja käyttämällä kulmakiviä. Pergerkivi toimitetaan kokonaisina kivipareina ja ne halkaistaan työmaalla, jolloin saadaan kaksi lohkopintaista muurikiveä. Penger-kivillä rakennetun muurin suosituskorkeus on 600 mm. Tuotesarjaan kuuluvat myös kulmakivi ja päällyskivi.

Muurikivi 100 mm eli Aita-kivi on ominaisuuksiltaan teknisin ja monipuolisin. Aitakivet ladotaan puolen kiven limityksellä ja, jos tuettava seinä on korkea, voidaan kivissä olevat reiät raudoittaa ja valaa betonilla täyteen.

Kätevät portaat pengerkivistä
Kätevät portaat pengerkivistä

Betoniset reunakivet antavat pihakiveykselle viimeistellyn ulkonäön

Reunakivillä pidetään pihat helppohoitoisina ja siisteinä. Koska pihakiveys sopii hyvin myös alueille, joilla kasvit tai nurmikko eivät viihdy, voit rajata betonisilla reunakivillä istututukset ja näin vähennät kitkemis- ja ruohonleikkuutyötä. Reunakivillä on helppo reunustaa ja viimeistellä kiveysten reunat.

Eri tyyppisillä reunalistoilla voi viimeistellä polut, tiet ja tasanteet tukeviksi ja paikallaan pysyviksi. Istutusalueen reunat saadaan tyylikkääksi ja huolitellun näköisiksi. Betonisia reunakiviä on syytä käyttää kiveyksen reunoissa, koska tukematon reuna liikkuu helposti ja kiveys lähtee purkautumaan. Reunakivet voi asentaa maahan joko upottamalla tai liimaamalla päällysteen pintaa. Listat käyvät myös kukkapenkkien rajaamiseen sekä nurmikon ja käytävän erottamiseksi toisistaan. Nurmikon reunakiven pyöristetyn päädyn ansiosta reunaa voi tehdä kaarevan muotoisiksi samoilla kivillä. Ruduksen reunalista tuotteet ovat 500-1000 mm pituisia ja korkeutta on saatavana 130 mm 250 mm väliltä. Kotipihoilla käytetään usein myös graniittisia reunakiviä, joilla saadaan luotua siroja korkoeroja päällystealueille.

Lasten leikkipaikalle kestävät perusratkaisut ja turvaa leikkeihin

Lasten leikkialueiden pitää olla turvallisia ja kestää kovaa kulutusta. Sekä kestävyyden että turvallisuuden saa Rudukselta.

Kovaa turvallisuutta, helppohoitoisuutta ja viimeisteltyä ulkonäköä leikkikentälle tuo betoni esimerkiksi tukimuureina, portaina, reunakiveyksinä ja vesikouruina.

Pehmeää turvallisuutta leikkikentälle rakennetaan käyttämällä iskunvaimennukseen vaatimusten mukaista kiviainesta, turvahiekkaa. Hiekkalaatikkoon tilataan tietysti leikkihiekkaa ja alueen perustamiseen vaatimusten mukaiset kiviainekset.

OSta Talvikki-maakellari pihallesi säilytystilaksi ja liukumäeksi

Info

Info

Hyvä muistaa pihan päällystevalinnoissa:

Maanvaraisesti asennetut kivet:

  • 50 mm ja ohuemmat laatat ovat parhaita oleskelukohteisiin ja jalankulkuun
  • 50-60 mm paksuiset pihakivet sopivat pihojen päällysteiksi ja kestävät henkilöautoliikenteen
  • 80 mm paksuiset kivet kestävät hyvin raskaammankin ajoneuvoliikenteen ja sopivat pysäköintipaikoille
  • laatat rauhoittavat kokonsa puolesta isoja kokonaisuuksia
  • betonilaattojen paksuudet vaihtelevat 40/45/50/60/80 mm, soveltuvat terassialueille, poluille ja käytäville
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20069_370.jpg
Täysi palvelu ja laaja valikoima kiviaineksia Lohja Rudukselta
Hienotäytettä, välpättyä karkeatäytettä, hienoa kalliomursketta, salaojasoraa, kapillaarikatkoa, turvahiekkaa... Tonneja, autokuormia vai kuutioita?Oikea kivi oikeaan paikkaanRakentamisen kiviaineksilla on omat tehtävänsä, eivätkä ne väärässä paikassa toimi toivotulla tavalla. Salaojasora ei esimerkiksi ole oikea ratkaisu maanvaraisen lattian alle, mutta Kapillaarikatkosepeli katkaisee veden kulkeutumisen niin ylöspäin kuin sivusuunnassakin.
201011_23629.jpg
Ruduksen pihakivivaihtoehdot
Ruduksen betonikiveys ja -laatoitus ovat kestävä, helppohoitoinen ja tyylikäs päällysteratkaisu pihan oleskelualueille ja kulkuväylille. Rudus osaa myös muut piharakentamisen tuotteet betoniportaista tukimuureihin, istutusastioista kalusteisiin.
20113_24663.jpg
Pihatyöt ovat aina osa rakennushanketta
Pihatyöt ovat aina osa rakennushanketta. Istutuksien ja päällystystöiden takia ne mielletään usein viimeiseksi työvaiheeksi. Todellisuudessa pihatyöt alkavat heti, kun tontille tullaan. Maanrakennus- ja perustustöillä luodaan olosuhteet, jolle halutut istutukset, leikkialueet ja kulkuväylät viimeisessä vaiheessa rakennetaan.
20241_83353.jpg
Kelpaisiko suklaa? Järjestä pääsiäismunajahti!
Pääsiäinen on suomalaiselle aikaa, jolloin kesän merkit alkavat vihdoin näkyä ja takatalven mahdollisuus alkaa vähentyä. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa pääsiäistä lasten kanssa kuin ulkona juoksentelu, värikkäät askartelut ja suklaa? Eli järjestetäänpä pääsiäismunajahti! Kaiken huipuksi siitä on iloa myös perheen pienemmille. Päästä siis sisäinen lapsesi valloilleen ja suunnittele lapsille ja lapsenmielisille hauska pääsiäismunajahti!
20235_81957.jpg
Aronian alasleikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Leikkasin 4–5 vuotta vanhan pensasaita-aronian alas 10–20 cm mittaan. Aitaa ei ole hoidettu koko aikana, kasvu on ollut osassa kohtaa runsasta ja osassa kitua. Leikkaus ajottui ehkä hieman liian myöhään, oksat olivat jo hieman versoneet. Lähteekö aronia vielä kasvamaan vai kuoleeko?
20102_20207.jpg
Kerivät kaalit Vuoden vihannes 2010
Kerivät kaalit – kerä-, puna-, suippo- ja kurttukaali - on valittu Vuoden Vihannekseksi vuonna 2010. Keriviä kaaleja on viljelty Euroopassa jo ainakin 2500 vuotta. Keräkaali oli pitkään monissa maissa tärkein viljelty vihannes ja ravitsemuksellisesti tärkeä C-vitamiinin lähteenä. Aikaisemmin kasvimaita kutsuttiinkin kaalitarhoiksi, mikä kuvaa kasvin historiallista tärkeyttä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton