• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pihasuunnitelman luonnostelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.10.2023
202310_83278.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Teetitpä pihasuunnitelman sitten ammattisuunnittelijalla tai luonnostelet sitä itse, niin suunnitelmaa miettiessä harmonia ja toimivuus ovat kaiken A ja O. Myös alueen rakennustapaohjeet ja mahdolliset rajoitukset on otettava huomioon, kuten pihassa vallitsevat valo- ja kasvuolosuhteetkin. Huomioitavia asioita pihan kunnostuksen tai rakennusten yhteydessä ovat myös edustavuus ja omaisuuden arvon nousu.

Ensimmäiseksi luonnokseen lisätään olemassa oleva ja säilytettävä kasvillisuus, kivet, kalliot, rakenteet yms. Seuraavaksi tarkastellaan pintavesien ohjaamista eli huomioidaan kallistukset rakennuksista poispäin, tarvittavat sala- ja avo-ojat. Samalla huomioidaan seinän vierustan 60 cm leveä istuttamaton alue, katolta tippuvan lumen paikat ja kattovesien poistokourut. Seuraavaksi lähdetään hahmottelemaan pihan toimintoja, tilan jakoa ja perusrakenteita. Tässä vaiheessa kannattaa huomioida myös tärkeimpien ikkunoiden paikat ja niistä avautuvat näkymät.

Pihan toiminnallisuus

Autopaikalle varataan tilaa pysäköintiin ja mahdollisuuksien mukaan myös kääntötilaa. Jätepiste sijoitetaan jäteauton ulottuville, ei kuitenkaan etupihan keskeisimpään kohtaan. Tomutus- ja pyykinkuivatuspaikkojen ei välttämättä sovi olla vierekkäin, jos molempia toimintoja on tarve tehdä yhtä aikaa. Mattojen tomu puhtaissa lakanoissa ei mieltä ylennä.

Oleskelulle ja lasten leikeille varataan riittävästi tilaa ja etenkin näiden sijoittelussa ikkunoiden paikat ja kodin pohjaratkaisut kannattaa ottaa huomioon. Suoraan keittiön ikkunasta on helppoa seurata pallopelejä, joille tarvitaan suuri yhtenäinen nurmikenttä. Keinut ja hiekkalaatikkokin kannattaa sijoittaa valvovien silmien ulottuville. Sen sijaan olohuoneen ikkunoista näkyvään tilaan suunnitellaan pihan kaunein paikka. Kasvit valitaan aikanaan erityisen tarkasti ja rakenteet (esim. vesiaihe, muurit, pergolat) viimeistellään huolellisesti. Oleskeluterassille varataan tarpeeksi tilaa. Lipputanko kuuluu keskeiselle paikalle, ei kuitenkaan keskelle nurmikkoa. Samalla mietitään mahdollisten näkö-, tuuli- ja melusuojien tarvetta sekä niiden korkeutta ja peittävyyttä. Näkösuojaa miettiessä pitää muistaa talviaika: suojaako lehdetön puu tai pensas tarpeeksi vai tarvitaanko paikalle havukasveja?

Jos toiveissa on hyötytarha, se sijoitetaan mahdollisimman lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan. Kompostin on hyvä olla siinä melko lähellä. Myös kesäkeittiö tai grillauskatos sopivat "samoille kulmille". Harvinaisempi maakellari taas sijoitetaan mahdollisimman varjoisaan paikkaan.

Omakotitalon takapihan kuvaan on lisätty säilytettävät kivet ja puut.
Omakotitalon takapihan kuvaan on lisätty säilytettävät kivet ja puut.
Pihaan on luonnosteltu halutut toiminnot, näkösuojat, kulkuväylät ja muutamia kasvillisuusalueita.
Pihaan on luonnosteltu halutut toiminnot, näkösuojat, kulkuväylät ja muutamia kasvillisuusalueita.

Kaikkien keskeisten toimintojen välillä on oltava esteettömät ja turvalliset kulkuväylät. Etenkin sisäänkäynnin on oltava tarpeeksi leveä, jotta tarvittaessa autollakin päästään tarpeeksi lähelle ulko-ovea ja talviajan lumetkin saadaan helposti lakaistua tai kolattua pois pääväylältä. Tässä vaiheessa voi alustavasti suunnitella myös kulkuväylien pintoja. Vaihtoehtoja ovat mm. sora, asfaltti, luonnonkivet, betonikivet, tiili ja puu.

Kulkuväylien ja pihan valaistustarvetta mietittäessä pitää muistaa huomioida varjostavien korkeiden kasvillisuusalueiden tai rakenteiden vaikutus.

Muista pihaa suunnitellessa, että...

  • Vaikeasti vaihdettavissa olevissa tai arvokkaissa materiaaleissa on turvallista valita aikaa kestävät värit.
  • Harmonisuus on hyvä pitää mielessä myös suurten pinta-alojen materiaaleja valitessa.
  • Persoonallisuus ja yksilöllisyys nousevat eri materiaalien ja rakennelmien yhdistelystä sekä kasvimaailman valinnoista.
  • Pihan ja puutarhan tulee myös olla kaunis kaikkina vuodenaikoina. Esimerkiksi havukasvien käyttö tuo kaivattua vehreyttä myös talviseen pihaan.
  • Tyylikysymykset koskevat puutarhaa aivan kuten kodin sisustustakin; moderni vs. perinteinen, pelkistetty vs. runsas, panostetaanko kukkiviin kasvilajeihin vai rakennetaanko vihreyttä ja erilaisia muotoon kasvavia lajeja?
  • Kauneutta ja harmoniaa tulee pihalla olla; se ei saa jäädä aukeaksi parkkipaikaksi tai tasaiseksi nurmikoksi. Nurmialueelle, sen reunoille tai puiden juurelle kannattaa perustaa ehkä kookaskin istutusalue, niin piha muuttuu puutarhaksi!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_82368.jpg
Roskiinko vaan?
Jätteet ja jätteiden käsittely eivät ole mitenkään vähäpätöisiä asioita yhteiskunnassa. Aineellisen elintason kohotessa lisääntyy väistämättä myös jätteen määrä ja samalla ympäristöön kohdistuva rasitus. Jos vastuullisuutta ei löydy, olemme tuota pikaa mittavien ympäristöongelmien puristuksessa. Lisäksi jätelaki velvoittaa hyödyntämän jätteen, mikäli se on teknisesti mahdollista, eikä siitä aiheudu kohtuuttomasti lisäkustannuksia.Oikein lajiteltuna valtaosa jätteestä on hyödynnettävissä uudelleen. Yleisimpiä hyödynnettäviä jätelajikkeita ovat biojäte, paperi, pahvi, puu, metallit ja lasi. Eniten päänvaivaa aiheuttavat edelleen biojäte sekä energiajäte.
20088_12589.jpg
Köynnöksiä valoon ja varjoon
Köynnökset jäävät usein valitettavan vähälle huomiolle pihan kasveja valitessa. Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa. Osa köynnöksistä tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin, ja vaihtoehtoja löytyy niin valoon kuin varjoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia, kärhöt ja ruusut tosin vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.
20238_82879.jpg
Syyskukilla tunnelmaa pimeneviin päiviin
Hämärtyvät päivät ja pimenevät illat saavat kaipaamaan väriä ja piristystä niin kotiin kuin uloskin. Nyt on hyvä aika vaihtaa värimaailma pihassasi syksyn väreihin, kun kesäkukkaistutukset alkavat vähitellen väsähtää ja syyskukkavalikoimat ovat parhaimmillaan. Kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä löytyy runsaasti upeita leikkokukkia ja -asetelmia, viherkasveja sekä ruukkukukkia niin omaksi iloksi kuin lahjaksikin. Valikoimista löytyy myös viileneviä säitä kestäviä lajeja, joita voi nyt istuttaa ulos ruukkuihin ja amppeleihin.
20204_64291.jpg
Tällaisia hyönteishotelleja teiltä löytyy, katso kuvat!
Hyönteishotelli voi olla millainen tahansa, toisille siitä muodostuu taideteos!
20224_77679.jpg
Saako tuijat vielä pelastettua? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?
20094_16049.jpg
Boschin ilmaaja kerää sammaleen pois
Sammaloituminen on yksi pihanurmikon keskeisistä ongelmista: Liian varjoinen paikka, hapan maaperä ja vuosien saatossa väistämättä tapahtuva tiivistyminen mahdollistavat sammaleen kasvun, ja nurmiheinien on pakko väistyä.Boschin hieno AVR 1100 -nurmikon ilmaaja Powerdrive™-moottoreineen ja "Jet-Collect"-järjestelmineen möyhii maaperää sekä kerää ja kuljettaa sammaleen ja tiivistyneen nurmihuovan jätteet voimakkaalla ilmavirralla kokoojasäiliöön. Mikään ei tukkeudu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton