• Etusivu
  • Kasvillisuus

Punajuuresta voimaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_187.jpg

(Beta vulgaris var. conditiva)


Punajuuri

on yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.


Ohje

Ohje

Punajuuri on hallanarka. Siemenet kylvetään ulos kesäkuun alussa - puolivälissä, 2 - 4 cm syvyyteen. Orastumisaika 8 - 10 päivää. Kesä- ja syystarpeita varten voit kuitenkin kylvää jo toukokuussa. Liian aikainen kylvö, kylmyys ja kuivuus aiheuttavat kukintaa (kasvi luulee, että talvi tuli ja meni).

Harvenna 3 - 8 cm välein, kevyt multamaa, ei hapan. Kastelu on tärkeää. Nuoria lehtiä voi syödä pinaatin tavoin. Sato valmistuu 80 - 90 päivässä, mutta herkullisia pikkupunajuuria voi korjata jo 50 päivän kuluttua kylvöstä. Varsinainen sadonkorjuu tehdään ennen pakkasia. Anna juurikkaiden pinnan kuivahtaa ennen varastointia.

Varastoi 0 - 1 asteessa ilman eristeaineita. Ilmankosteus saa olla 95%. Varastointiaika 8 kk. Punajuurikkaasta on myös valko- ja keltajuuriset muodot, joiden viljely ja käyttö on samanlaista kuin punajuuren.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Vesiviljely - viljelyä ilman multaa
Vesiviljely eli hydroponinen viljely tarkoittaa kasvin kasvattamista suoraan ravinneliuoksessa - lisäksi tarvitaan väliaine, joka tukee kasvia. Vesiviljelyssä multaa voidaan käyttää kasvualustassa myös osittain (puolihydro) tai sitä ei käytetä ollenkaan(täyshydro). Mullan sijasta voidaan siis käyttää erilaisia väliaineita, jotka antavat kasville tukea, suojaavat juuria valolta sekä kuivumiselta sitomalla ravinneliuosta itseensä. Aeroponisessa tekniikassa väliainetta ei käytetä lainkaan, vaan juuria sumutetaan suljetussa tilassa hienojakoisella ravinneliuoksella.Vesiviljely voidaan jakaa kahteen ryhmään: passiivinen vesiviljely ja aktiivinen vesiviljely. Jako riippuu siitä miten kasvien kastelu ja ravinteiden annostelu on järjestetty. Tunnetuin passiivisen vesiviljelyn muoto on monelle tuttu altakasteluruukku.Vesiviljelyssä kasvin juuret ottavat ravinteen suoraan vedestä, jota varten kasvit kehittävät erityiset vesijuuret. Altakastelussa vesi ja ravinteet ovat ruukun pohjalla, josta ne nousevat ylös kapillaarisesti ylöspäin. Vesitila ja kasvia tukeva väliaine ovat erillään, kuitenkin niin, että juuret voivat kasvaa myös suoraan vesitilaan. Passiivisessa kasvatuksessa väliaine voi olla miltei mikä tahansa kapilaarisesti johtava aine - eikä sen siis tarvitse olla vain multaa tai turvetta.Aktiivisessa vesiviljelyssä vesi kiertää järjestelmässä yleensä pumpun avulla. Vesikierto hapettaa veden (mikä on tärkeää, kun kasvin juuret ovat vedessä). Vettä voidaan hapettaa myös erillisellä ilmapumpulla. Vesikierto sekä veden hapetus ilmapumpulla voidaan myös yhdistää samassa järjestelmässä, jolloin kasvatustehoa saadaan lisättyä. Aktiivisessa vesiviljelyssä kasvit kasvavat yleensä tehokkaammin, kuin passiivisessa vesiviljelyssä.
202211_80238.jpg
Kliivia eli isopunasarja
Narsissikasvien heimoon kuuluva kliivia on kaunis huonekasvi. Lyhyeen maavarteen muodostuu paksuja juuria. Lyhyessä, sipulin muotoisessa varressa on lehtiruusuke, josta pitkät, tummanvihreät lehdet kasvavat vastakkaisiin suuntiin. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla pitkät ja teräväkärkiset tai hieman lyhyemmät, leveämmät ja pyöreäpäiset. Suppilomaiset tai torvimaiset kukat ovat tavallisesti oransseja, mutta lajikkeissa on myös punaisia, keltaisia ja valkoisia kukkia. Kliiviasta kasvaa noin 50–70 cm korkea.
20227_63824.jpg
Kevätsahramit eli krookukset valloittavat
Sahramit ovat puutarhan A ja O – kevään ensimmäisiä ja syksyn viimeisiä kukkijoita. Sahramit kannattaakin istuttaa paikkoihin, joista kuljetaan ohi tai jotka näkyvät ikkunaan. Ne ilahduttavat kukinnallaan yleensä aikaan, jolloin puutarhassa ei paljon oleskella.
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20203_63319.jpg
Kirvat kiusana?
NokkosvesiLuonnonmukaisesti puutarhaansa viljelevät käyttävät nokkosvettä kirvojen, kärpästen ja punkkien torjuntaan, sekä hieman vahvempana käytteenä myös kasvien lannoittamiseen.Tuholaisten torjuntaan käytettävää nokkosvettä saadaan liottamalla nokkosia vuorokauden ajan vedessä. Hyvä suhde on esimerkiksi 1 kg tuoreita nokkosia ja 10 litraa vettä. Anna liota, poista nokkoset ja käytä sellaisenaan joko sumuttamalla tai kastelemalla.Lannoittamiseen käytettävän nokkosuutteen annetaan seistä pidempään, muutamasta vuorokaudesta kahteen viikkoon. Käytteen ravinnepitoisuutta voidaan täydentää lisäämällä muutama kanankakkarae veteen. Liuosta käytetään lannoittamiseen laimennettuna.
20225_78235.jpg
Vaaralliset viettelijät kotonasi – myrkylliset huonekasvit
Hurmaava habitus, viettelevät värit, tyrmäävä tuoksu; ne houkuttelevat tarttumaan huonekasvin ruukkuun ja viemään sen kotiin. Huonekasvit lisäävät viihtyisyyttä ja tuovat ihmisille hyvää mieltä, mutta osa vaatii kasvattajaltaan myös varovaisuutta käsittelyssä ja sijoituspaikassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton