• Etusivu
  • Hoitotyöt

Punkit liikkuvat jo

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.01.2024
20236_78253.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesän saapuessa myös punkit lähtevät liikkeelle ja voivat tarttua metsissä ja heinikoissa kulkijoihin. Leudot talvet, kosteat ja pitkät syksyt edesauttavat punkkien lisääntymistä ja levittäytymistä.

Punkkia tavataan laajalla alueella Euroopassa. Suomessa se on levinnyt jo lähes koko maahan, eteläisintä Lappia myöten. Punkit viihtyvät parhaiten rannikkoalueilla ja saaristossa. Levinneisyyden syyksi arveillaan ilmaston lämpenemistä, mikä vaikuttaa myös punkkien elinmahdollisuuksiin sekä niiden isäntäeläimiin.

Punkit liikkuvat Suomessa yleensä huhtikuulta marraskuulle asti, mutta kevään tullessa aikaisin, punkit ovat jo alkaneet heräillä. Punkkikausi alkaa, kun keskilämpötila on yli 5 °C ja päättyy pysyvien pakkasten tultua.

Olipa talvisin kovempia pakkasia tai leudompaa säätä tarjolla, ei kumpikaan säätyyppi ole tätä hyönteistä hävittänyt. Hyönteistutkija Reima Leinonen kertoo vuoden 2017 Yle-artikkelissa punkkien pystyvän muuttamaan nestemolekyylinsä niin sanotuiksi pakkasnesteiksi, joissa on samantyyppisiä aineita kuin auton syylärissä. Näin ollen niiden solukot eivät jäädy.

Punkki eli puutiainen

Puutiainen (Ixodes ricinus) on hämähäkkimäinen, parin millin kokoinen hyönteinen, jota kutsutaan punkiksi. Punkin elämänvaiheita ovat muna, toukka, nymfi ja aikuinen. Punkki suosii alueita, kuten ruohikkoja, pensaikkoja, heinikkoja sekä tiheää aluskasvillisuutta, joissa on kosteaa, sillä se on herkkä kuivumiselle. Punkki odottaa ohikulkevaa saalista kasvien kärjissä, mutta laskeutuu epäonnistuneen vaanimisen jälkeen takaisin pohjakasvillisuuteen kosteuttamaan itseään.

Ihmisellä yleisimpiä ovat nymfien puremat, sillä aikuista pienempi nymfi on hankalapi huomata iholta. Nymfi imee verta 3–8 päivän ja aikuiset 6–12 päivän ajan. Punkin purema aiheuttaa yleensä 1–3 sentin kokoisia kutiavia, koholla olevia, punoittavia patteja.

Paras tapa suojautua on estää punkin pääsy iholle. Saappaat, pitkähihaiset paidat ja pitkälahkeiset housut lahkeet saappaisiin tai sukkien sisään tungettuna suojaavat hyvin luonnossa liikuttaessa. Vaaleista vaatteista huomaa punkit helpommin. Paljaaksi jääville ihoalueille voi käyttää levitettäviä hyöteiskarkotteita.

Metsissä, pelloilla ja heinikoissa liikkujien kannattaa tehdä punkkitarkastus päivittäin. Kiinnitä erityistä huomiota hiuksiin, hiusrajaan ja taive-alueisiin.

Näin teet punkkitarkastuksen

Ole erityisen tarkkana lemmikkien kanssa, sillä niiden turkin alle punkki piiloutuu helposti.

Lisää punkeista lemmikeillä

Ohje

Ohje

Suojaudu punkeilta

Paras tapa suojautua on estää punkin pääsy iholle. Saappaat, pitkähihaiset paidat ja pitkälahkeiset housut lahkeet saappaisiin tai sukkien sisään tungettuna suojaavat hyvin luonnossa liikuttaessa. Vaaleista vaatteista huomaa punkit helpommin. Paljaaksi jääville ihoalueille voi käyttää levitettäviä hyöteiskarkotteita.

Metsissä, pelloilla ja heinikoissa liikkujien kannattaa tehdä punkkitarkastus päivittäin. Kiinnitä erityistä huomiota hiuksiin, hiusrajaan ja taive-alueisiin.

Ole erityisen tarkkana lemmikkien kanssa, sillä niiden turkin alle punkki piiloutuu helposti.

Vaalealta vaatetukselta punkit erottuvat paremmin. Kuvassa nymfi. (Kuva: Adobe Stock)
Vaalealta vaatetukselta punkit erottuvat paremmin. Kuvassa nymfi. (Kuva: Adobe Stock)

Punkkien aiheuttamat taudit

Punkkien aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta ei monikaan punkki kanna, vain noin 1,6 prosenttia. Tätä tautia vastaan voi ja kannattaa suojautua rokottautumalla. Puutiaisaivotulehdusvirus tarttuu nopeasti punkin kiinnittymisen jälkeen. Puutiaisaivotulehdus ilmenee aluksi noin viikon kuluttua tartunnasta lievänä kuumeena ja epämääräisinä yleisoireina (esim. päänsärkyä, lihassärkyjä).

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy esimerkiksi:

  • Ahvenanmaalla
  • Turun saaristossa
  • Helsingin, Espoon, Kirkkonummen ja Raaseporin rannikkoseudulla ja saarissa
  • Lohjanjärven ympäristössä
  • Lappeenrannan ja Imatran seudulla
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Borreliabakteeria kantaa arviolta noin 20–25 % punkeista. Borrelia voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin, jota kutsutaan borrelioosiksi tai Lymen taudiksi. Itämisaika punkin puremasta ensioireisiin on 3–30 vuorokautta. Tässä tilanteessa punkkitarkastukset voivat pelastaa, sillä riski tartunnan saamiseen nousee merkittävästi, kun punkki on ollut kiinnittyneenä ihoon yli 24 tuntia. Oireet, eli kuumeilu, turvonneet imusolmukkeet ja nivelturvotus, alkavat vasta parin kuukauden – puolenvuoden kuluttua tartunnasta. Ihmisellä hälyttävä merkki on laajentuva punainen rengas pureman ympärillä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Huomio

Huomio

Punkin poisto

Tarvitset poistoon kapeakärkiset pinsetit tai punkkipihdit.

  • Ota punkista kiinni mahdollisimman läheltä ihoa.
  • Vedä suoraan ihosta poispäin hitaasti ja varovasti.
  • Imukärsä saattaa jäädä ihoon, mutta siitä ei yleensä aiheudu haittaa ja se poistuu itsellään ajan kanssa.
  • Älä purista punkkia liikaa tai kierrä sitä.
  • Laita poistettu punkki minigrip-pussiin tai pakasterasiaan. Voit tuhota sen pakastamalla, murskaamalla tai polttamalla.
  • Puhdista puremakohta desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.

Jää tarkkailemaan puremajälkeä. Jos iholla näkyy 1-4 viikon kuluttua punoittava alue tai sinulla on kuumetta, selittämätöntä päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

Tartu punkkiin läheltä ihoa ja punkin päätä. (Kuva: Adobe Stock)
Tartu punkkiin läheltä ihoa ja punkin päätä. (Kuva: Adobe Stock)

Lähteet: thl.fi, vrokotesuoja.fi, yle.fi, iksu.net, mehilainen.fi, terveyskyla.fi

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80229.jpg
Kenen pesä? Asiantuntija vastaa
Mikä elukka tai lintu on rakentanut pesän korkealle mökin kurkihirren päälle? Pesä on erikoisen näköinen ja ilmeisesti tyypillinen jollekin elukalle tai linnulle.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Syyskaalit kauden muotiherkkua
Syyskaalit ovat varhaiskaalia kiinteämpiä ja niiden korjuuaika on pidempi kuin varhaissadolla. Syyskaalit sopivat erityisen hyvin salaattikäyttöön ja vokkipannulle, mutta myös keittoihin, pataruokiin ja uuniin. Nyt on aika tehdä kaalisalaatteja, borssia, lammaskaalia, kaalikääryleitä ja itämaisittain maustettua kookoskaalia.
20129_32047.jpg
Elokuun kaunein kukka
Elokuun äänestys sai galluplaskurin suorastaan kilisemään! Lienevätkö kaikki kotipuutarhurit nyt paremmin kotikoneen äärellä, kun ulkona sataa ja vihmoo syksyinen tuuli. Vai löytyisikös kenties useammalta tilaa parille uudelle omenapuulle? Elokuun kauneimman kukan äänestyksessähän arvotaan kaikkien vastanneiden kesken via Gardenin Keittiöpuutarha -valikoimaan kuuluva omenapuu-paketti. Itse asiassa onnetar on jo ojentanut auttavan kätensä ja poiminut voittajan joukoistanne...
20228_79410.jpg
Viikon kysymys: Tuija-aidan istutus ja kastelu
Olemme istuttaneet uuden omakotitalon pihaan tuija-aidan ja tuntuu, että olemme ihan hukassa kuinka paljon noita pitäisi kastella. Nyt on vielä ollut todella kuumaa ja kuivaa. Ensimmäiset muutamat viikot kasteltiin joka päivä reilusti juurille, mutta osa tuijista tuntuu kuivuvan latvoista ja osa oksista on haalistuneet, etenkin niiltä osin mitä ovat auringossa.Ostimme kosteusmittarin, joka näyttää, että tuijien multa olisi kostean ja märän vaiheilla joka paikassa. Joten muutaman päivän nyt olemme ottaneet vähän rauhallisemmin kastelun kanssa. Mutta silti tuntuu, että ne vain kuivuvat kuivumistaan. Mikä neuvoksi? Jatketaanko reilua, jokapäiväistä kastelua vai otetaanko rauhallisemmin ja kastellaan reilummin esimerkiksi joka toinen päivä tai harvemmin? Meillä ei ole kuorikatteita tuijien juurilla, kannattaisiko se?
20225_78170.jpg
Hajuton ja haitaton kierrätys
Jätekaapin astiat on täynnä haisevia purkkeja ja puolitäysiä roskapusseja. Maitokartongit löyhkäävät tiskipöydällä ja yksi roskapusseista on vuotanut pahanhajuista nestettä roskastian pohjalle. Pantilliset ja pantittomat kaljatölkit ovat erottamattomina yhteistuumin keränneet kärpäsiä viime viikon perjantaista saakka ja yhdessä tölkissä taitaa olla tupakantumppeja sisällä. Biojätepussi on olemassa, mutta se on unohtunut muiden roskien alle.Tällainen kaoottisuus on saavutettavissa nopeasti, jos roskien lajitteluun ja säilyttämiseen ei käytä lainkaan aikaa tai vaivaa. Ja tämän kaoottisuuden siivoamiseen aikaa ja vaivaa vasta meneekin.
20138_35948.jpg
Paprika antaa potkua ja väriä aterialle
Paprikoiden perheeseen kuuluvat makeat vihannespaprikat ja tuliset maustepaprikat. Värikkäät vihannespaprikat antavat lempeää makua salaatteihin ja lukuisiin ruokiin; mausteiset chilipaprikat tuovat ihanaa sähäkkyyttä!Paprikoita on monenvärisiä, -muotoisia ja -makuisia. Maun voimakkuuden mukaan ne jaetaan makeisiin vihannespaprikoihin ja voimakkaan tulisiin, mausteena käytettäviin maustepaprikoihin. Paprikan siemenet sisältävät kapsaisiini-nimistä ainetta, joka antaa paprikoille maun. Siemenistä kapsaisiini leviää vähitellen laimentuen muihin hedelmän osiin.Vihannespaprikat ovat kooltaan isoja ja muodoltaan kulmikkaita, pyöreitä tai suippoja. Maku vaihtelee eri lajikkeilla, joidenkin ollessa hyvinkin makeita, toiset taas varsin mauttomia. Väriltään vihannespaprikat ovat vihreitä, keltaisia, punaisia, oransseja, valkoisia ja mustan sinipunaisia. Vihreät paprikat ovat raakoja paprikoita, jotka kypsyessään vaihtavat väriä keltaiseksi tai punaiseksi. Keltaiset ja punaiset paprikat ovat makeimpia, kun taas vihreät ja sinipunaiset paprikat ovat kirpeämpiä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton