• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puuttuuko pihastasi kaunis kukkapenkki?

Oletko halunnut perustaa sellaisen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.03.2022
20174_48924.jpg

Kukkapenkkiin kannattaa valita vedentarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja.

Lue vinkit, joilla pääset luomaan runsaasti kukkivan ja näyttävän kukkapenkin.

Hyvällä suunnittelulla syntyy unelmien kukkapenkki

Huolellinen suunnittelu ja hahmottelu takaavat, että kukkapenkistä on iloa pitkäksi aikaa ja se kukkii keväästä syksyyn. Valon määrällä on ratkaiseva vaikutus kukkapenkin kasvivalintoihin.

Valitse puutarhasta paikka, jonne haluat kukkapenkin sijoittaa. Onko sijainti aurinkoinen, varjoinen vai puolivarjoinen? Entä kuiva vai kostea? Penkkiin istutettavat kasvit suunnitellaan sijainnin mukaan. Esimerkiksi puutarhojen suosikkiperenna pioni vaatii aurinkoisen kasvupaikan, kun taas varjossa viihtyvät muun muassa saniaiset.

Lue myös: Pioni on puutarhan kuningatar

Yksittäiset pionilajikkeet kukkivat viikosta kolmeen viikkoon. Sopivilla laji- ja lajikevalinnoilla pionipenkin kukinta-aika voidaan kuitenkin venyttää jopa kahteen kuukauteen.
Yksittäiset pionilajikkeet kukkivat viikosta kolmeen viikkoon. Sopivilla laji- ja lajikevalinnoilla pionipenkin kukinta-aika voidaan kuitenkin venyttää jopa kahteen kuukauteen.

Jotta kukkapenkki säilyisi näyttävänä, kannattaa huomioida myös kasvien kukinta-ajat. Kauniin kukkapenkin kasveista löytyy sopivasti vaihtelua ja korkeuseroja. Istuta kasvit 3–5 saman lajikkeen ryhmissä. Luo rauhallinen ja harmoninen vaikutelma kokoamalla yhteen eri värejä ja lajikkeita. Korkeat kasvit näyttävät parhaimmilta penkin takaosassa.

Kukkapenkkiin olisi hyvä valita vedentarpeeltaan ja hoidoltaan samantapaisia kasvilajeja. Joukkoon voi lisätä myös muutaman hyötykasvinkin.

Panosta kukkapenkin hyvään multaan

Kukkapenkin pohjatöihin kannattaa panostaa. Poista nurmi ja kaikki rikkaruohot kukkapenkin alueelta. Kaiva ja käännä maata vähintään puolen metrin syvyyteen. Valitse kasveille paras mahdollinen multa. Sekoita maa-ainekseen sopivin istutusmulta ja lannoitteet.

Muista myös lisätä uutta multaa ja lannoitetta vuosittain, jolloin parannat kukkapenkkisi maa-ainesta. Penkki kannattaa tehdä jonkin verran koholle, jotta se ei kerää vettä sateella.

Kastele kasvit heti istutuksen jälkeen ja aina tarvittaessa. Uusintalannoitus on aika tehdä noin 3–4 viikkoa istutuksen jälkeen. Useimmat kasvit tarvitsevat kuivalla kelillä paljon vettä. Paras aika kastella on myöhään illalla tai aikaisin aamulla, jolloin vettä höyrystyy vähemmän kuin keskipäivällä. Helppohoitoisuutta voi lisätä erilaisilla kasteluratkaisuilla.

Siistiä ja kaunista puutarhaa on ilo hoitaa.
Siistiä ja kaunista puutarhaa on ilo hoitaa.

Rajaamisella helpotat kukkapenkin hoitoa

Kukkapenkin rajaamisella helpotetaan sen reunojen hoitoa, jolloin kitkeminen vähenee ja penkin reunat pysyvät siisteinä. Kukkapenkin reunukset voi rakentaa esimerkiksi reunakivillä, jolloin raja nurmikon ja istutusten välillä pysyy selkeänä.

Lähde: Kodin Terra Tuusula

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20114_25245.jpg
Valokate suojaa
Valokate kuistille, terassille, autokatokseen, pihavarastoonFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Se on jokaista yksityiskohtaa myöten laatutyötä.
20235_78247.jpg
Keittiöpuutarha ruukussa
Ruukkuviljelyä voi harrastaa melko monenlaisissa astioissa. Ruukkujen lisäksi kauniita vaihtoehtoja ovat muovitetut korit ja puiset laatikot, jopa vanhat emalipotat. Myös ämpärit, saavit ja säilyketölkit sopivat astiaksi, kunhan koko on riittävän suuri. Juurille ja mahdolliselle salaojitukselle on oltava tarpeeksi tilaa.
20232_56866.jpg
Mitä puutarhaharrastajat kasvattavat - ja mistä haaveilevat?
Biolanin teettämän kuluttajakyselyn* mukaan 73 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut puutarhanhoidosta.Puutarhaharrastajat kasvattavat eniten kesäkukkia, mutta haaveilevat syötävistä kasveista – erityisesti tomaatin kasvattamisesta unelmoidaan. Tutkimuksen mukaan keskimääräistä innostuneempia puutarhanhoidosta ovat mökkiläiset.
202211_79939.jpg
Korallikanukan alasleikkaus? Asiantuntija vastaa
Kasvukausi alkoi ja korallikanukkapensaat ovatkin lähes pystyynkuolleita. Muutamassa oksassa on lehtiä, muuten oksat ovat paljaat. Voiko pensaille tehdä enää tämän kesän nimissä mitään? Alasleikkaus olisi pitänyt tehdä ilmeisesti jo ennen kasvukauden alkua. Viime kesänä pensaat olivat aivan hyvinvoivia. Annanko niiden olla ja leikkaan ensi keväänä kaikki oksat pois vai voiko sen tehdä vielä tämän kesän aikana? Vai onko pensaat nyt menetetty? Ne ovat olleet paikallaan noin 8 vuotta ja aiemmin on poistettu vain kuolleita oksia.
20204_64414.jpg
Voiko havupuita leikata? Puutarha-asiantuntija vastaa
Havupuita ei juurikaan tarvitse leikata. Tietenkin otetaan pois kuivuneet oksat ja kuolleet oksat, jos sellaisia siellä on. Täytyy myös muistaa, että joskus joitakin oksia havupuista saattaa kääntyä katteen joukkoon tai maan alle. Sellaiset tietenkin poistetaan, koska ne eivät enää kunnolla kasva.Muuten havupuita enemmänkin muotoillaan. Esimerkiksi marjakuusia tai pallotuijia ja tämän tyyppisiä kasveja, jotka kestävät hyvin leikkaamista ja muotoilemista. Ne pidetään kauniissa muodossa pensasleikkureilla tai pensassaksilla ja hillitään vähän sitä kasvua.Havut eivät toivu alasleikkaamisesta, eli sitä ei kannata tehdä. Ei kannata yrittää kasvattaa havukasvia uudestaan sieltä juuristosta, se ei onnistu, vaan mieluummin mennään puutarhakauppaan ja ostetaan uusi taimi.
20241_83383.jpg
Maailman vesipäivää vietetään 22.03.
22. maaliskuuta vietetään maailman vesipäivää. Vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.YK:n yleiskokous julisti tämän päivän maailman vesipäiväksi vuonna 1992. Tarkoituksena on lisätä tietoa veden merkityksestä taloudellisessa tuottavuudessa ja sosiaalisessa hyvinvoinnissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton