• Etusivu
  • Kasvillisuus

Raikkautta salaateista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
201010_23480.jpg

Vaikka kylmänä kautena mielellään syödään lämmittäviä, tuhteja ruokia, on salaateille sijansa tässäkin sesongissa. Kuohkea keko salaatinlehtiä lautasella hyvän kastikkeen kanssa voi aloittaa tai päättää aterian tai sitä voi syödä lämpimän ruoan ohella. Ateria saa kylläisyyden tunnetta antavaa tilavuutta juuri salaatinlehdistä. Salaatinlehdet myös edistävät ruoansulatusta.

Tuttu, ruukussa kasvatettu lehtisalaatti ja jääsalaatti sekä jäävuorisalaatti pitävät edelleen pintansa, mutta muidenkin, vähän erikoisempien salaattien kysyntä on taas kasvussa. Kuluttajat ovat mieltyneet myös ns. cocktail- ja mixsalaatteihin, jotka tarkoittavat sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu kahta erilaista salaattia: esimerkiksi vihreää tammenlehteä ja punaista lollo rossoa.

Yhdistelmäsalaattien lisäksi toisena suuntauksena etenee pussitettujen tai rasioihin pakattujen irtonaisten salaatinlehtien suosio. Esimerkiksi jääsalaatin osa kuluttajista haluaa valmiiksi tyvestä leikattuina lehtinä, samoin kuin vaikkapa keräsalaatinkin. Kannellisessa muovirasiassa hankitaan muun muassa pähkinäiseltä maistuvaa vuonankaalia.

Tummia, tukevia, mausteisia

Salaatteihin haetaan syys- ja talvikautena vihreän ja vaalean rinnalle tummia sävyjä. Valinta voi osua punaiseen salanovatyyppiseen, kertaleikkauksella valmiiseen salaattiin. Lollo rosso -salaatin lehdet vaihtelevat vaaleanvihreästä punertaviin. Tammenlehtisalaattia saa vihreän lisäksi punaisena. Punaruotinen viinisuolaheinä lisää salaattiin näköä ja makua.

Lollo rosso
Lollo rosso
Vihreä tammenlehtisalaatti
Vihreä tammenlehtisalaatti
Jääsalaatti
Jääsalaatti

Tukevalehtinen roomansalaatti oli vielä jonkin aikaa sitten kova nousija, mutta suosio on nyt vakiintunut paikoilleen. Friseesalaattia tapaa sekä mietona ja makeana että hieman pirteämmän makuisena. Mausteisen kirpeä, maultaan retiisiä muistuttava rucola ja lehtikaalin aromiin vivahtava mitsuna ovat säilyttäneet paikkansa hyvin.

Salaatin onnistumisen niksit

Valitse vaihdellen erilaisia salaatinlehtiä: neutraaleja ja aromaattisia, ohuita ja jämäköitä, vihreitä ja punaisia, isoja ja pieniä. Huuhtaise kevyesti siivilässä, nosta puhtaalle pyyhkeelle ja ravista kuiviksi. Kuivat salaatinlehdet eivät painu kokoon vaan pysyvät kuohkeina ja kastike tarttuu niihin mukavasti.

Pelkistä salaatinlehdistä syntyy tyylikäs oheissalaatti aterialle hienovaraisen salaatinkastikkeen kanssa. Voit pyyhkäistä salaattikulhon sisäpinnat halkaistulla valkosipulinkynnellä ja sekoittaa kastikkeen balsamietikasta ja öljystä mausteenaan ripaus suolaa ja pippuria, ehkä sinappia tai hunajaa.

Vihreä salaatti on yleensä tapana tarjota höystettyjen lisäkkeiden kanssa ensimmäisenä ruokalajina. Englannissa tämä salaatti on kylmän pääruoan lisänä. Italiassa se kuuluu kalan ja vihannesten seuraan. Ranskassa vihreä salaatti nautitaan pääruoan jälkeen raikasteena ja edistämään ruoansulatusta.

Salaatinlehdet antavat hyvän pohjan muille aineksille, joista voi koota vaikka kokonaisen aterian. Peruna tai täysjyväohra tuo täyteläisyyttä. Kala tai broileri toimii hyvänä valkuaisainelähteenä, mutta myös herneitä, papuja ja siemeniä kannattaa kokeilla. Makea ja suolainen, lämmin ja kylmä vastakohtapareina piristävät.

Viikko 43 (25. – 31.10.2010) muistuttaa syömään salaatteja niin kotona kuin kodin ulkopuolisissa ruokailuissa.

Ruokaisa syyssalaatti

2 broilerin rintafileetä
1 – 2 rkl rypsiöljyä tai pullomargariinia
0, 5 tl suolaa, varovasti mustapippuria
0,75 tl paprikajauhetta
1,5 dl ohrasuurimoita (täysjyväohraa; kypsymisaika 8 min)
3 dl laimeaa kasvis- tai kanalientä
tuoretta persiljaa, timjamia, rakuunaa ja basilikaa (tai 2 -3 eri yrttiä)
1 rkl rypsiöljyä
(8 kirsikkatomaattia tai 1 paprika)
0,5 - 1 ruukku salanova-tyyppistä salaattia tai tammenlehtisalaattia
1 ruukku frisee- tai jääsalaattia tai vastaavasti vuonankaalia

Kastike:
1 dl puolukkakastiketta
Lisäksi:
täysjyväleipää

201010_23476.jpg
  • Paista nahattomat broilerin rintafileet kuumalla pannulla tilkassa rasvaa. Kun pinta on saanut hyvän värin molemmilta puolilta, anna fileiden vielä hautua kypsiksi kannen alla. Mausta broileripalat miedosti suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Anna vetäytyä folion alla muun valmistelun ajan.
  • Kypsennä ohrasuurimot tai nopeasti kypsyvä täysjyväohra. Lisää ohraan hienonnetut tuoreyrtit ja rypsiöljy. Sekoita ja anna maustua. Huuhtele ja paloittele tomaatit tai paprika, jos käytät niitä.
  • Yhdistä salaattiainekset suoraan lautasille tai kokoa salaattiannokset litteiden leipien päälle. Nosta alimmaksi reilut kerrokset erilaisia salaatinlehtiä ja halutessasi paloiteltuja tomaatteja tai paprikaa. Ripottele päälle yrttiohraa ilmavasti.
  • Leikkaa broilerinliha viistosti viipaleiksi ja annostele salaatteihin. Valuta päälle puolukkakastiketta.

Vinkki: Voit hankkia puolukkakastikkeen valmiina tai tee se itse näistä aineksista: 200 g puolukoita, 1,5 dl vettä, 1 dl sokeria, 0,5 rkl maissitärkkelystä, 0,5 rkl vettä. Survo puolukat ja keitä survos veden ja sokerin kanssa mehuksi. Siivilöi ja siirrä mehu takaisin kattilaan. Keitä, kunnes sakenee. Suurusta tarvittaessa vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.

Lämmin peruna-sinihomejuustosalaatti

isoa kiinteää perunaa
öljyä
suolaa
1 iso punasipuli
1 iso punainen paprika
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku roomansalaattia
1 - 2 ruukkua rucolaa
100 - 150 g sinihomejuustoa
0,5 dl hasselpähkinärouhetta

Kastikkeeseen:
3 rkl öljyä
1 rkl balsamietikkaa
0,5 sitruunan mehu
0,5 rkl sinappia
1,5 tl juoksevaa hunajaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
ripaus suolaa ja mustapippuria myllystä

  • Leikkaa hyvin harjatut perunat ohuiksi viipaleiksi ja siirrä leivinpaperille uunipellille.
  • Voitele pintaan hiukan ruokaöljyä ja ripottele päälle suolaa.
  • Paista perunoita 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmenneet ja saaneet kauniin kullanruskean värin.
  • Yhdistä sillä aikaa salaattikulhoon ohueksi suikaleiksi leikatut punasipuli ja paprika sekä revityt salaatit.
  • Yhdistä kastikeainekset keskenään ja sekoita kolme neljäsosaa kastikkeesta salaattipohjan joukkoon.
  • Lisää lämpimät perunaviipaleet, murennettu sinihomejuusto, loput kastikkeesta ja pähkinärouhe juuri ennen tarjoilua.
Teksti: Kotimaiset kasvikset ry / Pirjo Toikkanen
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson
Reseptit: Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82725.jpg
Jurova tammi? Asiantuntija vastaa
Meille istutettiin syksyllä 2022 viisi metriä korkea tammi. Sen silmut eivät ole avautuneet lainkaan. Osa oksista on kovia ja elottoman oloisia ja osa on taipuisia. Meille on sanottu, että tammi voi juroa istutuksen jälkeen. Millainen ennuste on tällaisella tammella?
202210_79785.jpg
Näin saat hulevedet imeytymään
Huutaako sinun pihasi kauniita pihakivirakennelmia kukkaistutuksien lomaan, kivipolkuja tai oleskelualuetta? Kivinen muurikin kuulostaa kivalta. Suuntaa katseesi AKO Garden -tuotteisiin, jospa sieltä löytyisi tuotteet sinullekin?
202211_80006.jpg
Kestävä nurmikkoseos? Asiantuntija vastaa
Mikä on se kestävin nurmikkoseos, jossa apilaakin seassa ja jota on aikoinaankin käytetty menestyksekkäästi kestävien pihanurmien perustamiseen? Olen kokeillut joitain siemenmerkkejä, mutta niistä tuntuu tulevan vain hentoa (rairuohomaista) nurmea, joka kuolee yhden kesä jälkeen.
20232_65842.jpg
Sadonkorjuu on parasta - kitkeminen tylsää
Kotipuutarhoissa mansikat ovat punaisia ja herneet pullean kypsiä, sadonkorjuuaika on alkanut. Kiinnostus syötäviin kasveihin on ollut huimassa nousussa. Biolanin tekemän kuluttajakyselyn mukaan sadonkorjuu onkin kotipuutarhureiden lempipuuhaa. Sadonkorjuun ohella kukkien istuttaminen ja kompostointi ovat puutarhan suosikkipuuhia. Sen sijaan kasvimaan kitkeminen ja nurmikon kastelu sekä leikkaaminen eivät kotipuutarhureita innosta. Biolan toteutti kyselyn huhtikuussa 2020 ja siihen saatiin 5057 vastausta.
202110_73190.jpg
Maistuvat joulumuistamiset veikeässä paketissa
Kuinka moni tunnustaa tuskailevansa joka ikinen joulu joulumuistamisten kanssa? Varsinkin, jos muistettavia ihmisiä on paljon. Lasten opettajia koulussa sekä päiväkodin aikuisia olisi mukava kiittää kuluneesta lukukaudesta. Kukaan ei halua viedä "turhaa tilpehööriä", koska niitä lahjoja tulee muutenkin kymmenittäin. Mitäpä jos tällä kertaa veisit muistamiset veikeässä paketissa, jäljelle (pitäisi) jäädä vain lahjapaperit ja syöjälle äärimmäisen hyvä mieli.
verkkolehtiautomaatti_P_11492.jpg
Suojaa pakkaselta ja tuholaisilta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton