• Etusivu
  • Hoitotyöt

Suojaa pakkasilta ja tuholaisilta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.01.2024
verkkolehtiautomaatti_P_11492.jpg

Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan.

Peite vai harso?

Peiteharso tasaa lämpötilaa ja suojaa hallalta. Se läpäisee hyvin ilmaa ja vettä. Harsoa voi käyttää myös mm. alppiruusun ja havujen kevätsuojaukseen.

Pakkaspeite suojaa tehokkaasti arat pensaat, koriste- ja havupuut, ruusuryhmät, alppiruusut, perennat ja köynnökset pakkasilta ja kuivattavilta tuulilta. Pakkaspeite levitetään kasvien suojaksi, kun maa alkaa olla pinnastaan jäässä.

Köynnöksiä ei tarvitse välttämättä laskea alas, vaan koko kasvuston voi peittää pakkaspeitteellä. Etenkin tyvi suojataan huolella.

Kasvuharsolla voidaan torjua tuholaisia, estämällä niiden pääsy kasvien joukkoon. Harso auttaa torjuttaessa tuholaisia, jotka talvehtivat muualla ja lentävät kasvimaalle tekemään tuhojaan (kuten porkkanakemppi). Jos harso levitetään tuholaisten jo saavuttua tai ne ovat talvehtineet maassa (kuten esim. kaali-, porkkana- ja sipulikärpänen), järjestetään oikein suotuisat olosuhteet harson alla tuholaisten temmeltää; lämmintä ja ruokaa on riittävästi. Viimeksi mainittujen tuholaisten torjuntakeinona harso on käyttökelpoinen, jos siihen samalla yhdistetään viljelykierto eli kasvupaikan vaihto.

Ulkoruukut kannattaa nostaa betoni- tai kivialustalta styroksin päälle. Ruukun ympärille on hyvä kietoa muutama kieppi pakkaspeitettä.

Lumi on paras pakkassuoja kasveille, joten sitä kannattaa kasata kunnolla arkojen kasvien päälle. Myös havukerros suojaa purevimmalta pakkaselta.

Kuorensuojakreppi on tervapaperia, joka kierretään esimerkiksi nuorten omenapuiden rungon suojaksi myyriä ja jäniksiä vastaan.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82722.jpg
MIlloin havupuut istutetaan? Asiantuntija vastaa
Milloin on hyvä aika istuttaa havupuun taimia? Paikkana Etelä-Lappi, en tiedä tarkkaa vyöhykettä.
20231_45614.jpg
Anopinkieli on terävä - mutta helppo hoitaa
Jos anopinkieltä ei saa kasvamaan, niin sitä helpompia hoidettavia ovat vain silkkikukat. Viherkasvina anopinkieli sietää melkein mitä vain – vain kylmyys ja talvinen märkyys voivat koitua sen kohtaloksi. Anopinkieli kestää siis aurinkoa, varjoa, kuivaa ilmaa, vetoa ja jopa kastelun laiminlyömistä.
20225_78235.jpg
Vaaralliset viettelijät kotonasi – myrkylliset huonekasvit
Hurmaava habitus, viettelevät värit, tyrmäävä tuoksu; ne houkuttelevat tarttumaan huonekasvin ruukkuun ja viemään sen kotiin. Huonekasvit lisäävät viihtyisyyttä ja tuovat ihmisille hyvää mieltä, mutta osa vaatii kasvattajaltaan myös varovaisuutta käsittelyssä ja sijoituspaikassa.
20231_80731.jpg
Huonekasvit kaipaavat kunnon piristysruisketta
Viherkasveilla mullanvaihto on ajankohtaista helmi-maaliskuussa. Myöhemmin keväällä vuorossa ovat kukkivat huonekasvit. Mullanvaihtoväli on yleensä vuosi. Se on erityisen ajankohtaista silloin, kun ruukku on käynyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle.
20165_46485.jpg
Etanadynamiitti murtaa vahvemmankin!
Ter-Mite by DextecOnko pihallasi kivi tai kallio "väärässä paikassa"? Tai vanhat betoniportaat, joista pitäisi päästä eroon? Etanadynamiitillä se onnistuu!
202211_80158.jpg
Tunnetko joulukaktuksen ja muut lehtikaktukset?
Monen kaktussuvun lajilla varret ovat litistyneet tai sylinterimäiset ja siksi ne ovat saaneet nimen lehtikaktus. Näitä kaktuksia suositaan upeiden kukkien takia. Lehtikaktukset ovat mainioita huonekasveja, sillä ne eivät välttämättä tarvitse viileää lepokautta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton