• Etusivu
  • Kasvillisuus

Rakennetun pihan vaikutus asunnon arvoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa* selvitettiin, miten rakennettu piha vaikuttaa kiinteistönvälittäjien hinta-arvioihin pientalokiinteistöissä ja kerrostalohuoneistoissa. Samalla tutkittiin, mitkä pihan elementit nostavat ja laskevat hintoja eniten. Tutkimukseen osallistui 68 kiinteistönvälittäjää pääkaupunkiseudulta sekä Oulun, Tampereen ja Turun seuduilta.

Tutkimuksessa todettiin, että piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa ja lyhentää myyntiaikaa.

  • 96 % vastaajista oli sitä mieltä, että hyvin rakennettu ja hoidettu piha lyhentää kiinteistön myyntiaikaa.
  • 51,5 % kertoi asunnon hinta-arviota tehdessään arvioivansa pihan yleisvaikutelman
  • 47,5 % kertoi arvioivansa pihan yleisvaikutelman lisäksi myös pihan yksittäisiä asunnon myyntihintaan vaikuttavia ominaisuuksia ja elementtejä
  • Vähän/kevyesti rakennetun pihan vaikutus kiinteistön hintaan oli noin +5,1 %
  • Kauttaaltaan/laadukkaasti rakennetun pihan vaikutus kiinteistön hintaan oli noin + 11,5 %

Eniten hintaa nostavat ja laskevat yksityiskohdat

Arvonnousu voi olla suurempi kuin rakentamiskustannukset, jos rakentaminen toteutetaan harkitusti ja kohdistetaan kiinteistönvälittäjien nimeämiin painopistealueisiin. Tutkimuksen mukaan asunnon arvonnousun kannalta pihan tärkeimmät alueet ja asiat ovat oleskelupaikka, sisääntulopiha, nurmikko ja kasvillisuus.

Yksittäisten elementtien TOP10 oli tutkimuskyselyyn vastanneiden kiinteistövälittäjien mielestä:

1. Oleskelupaikka, terassi, patio
2. Sisääntulon istutukset
3. Sisääntulon kiveys
4. Nurmikko
5. Oleskelupaikan näkösuoja
6. Oleskelupaikan istutukset
7. Grillipaikka, kesäkeittiö
8. Lasten leikkipaikka
9. Helppohoitoisuus
10. Ammattilaisen tekemä pihasuunnitelma

Myyntihintaa laskeviksi ja/tai myyntiaikaa pidentäviksi ongelmiksi vastaajat mainitsivat:

  • Pihan yleinen epäsiisteys
  • Vaatimaton tai puuttuva oleskelualue
  • Lätäköityminen ja pihalla seisova vesi
  • Huonokuntoinen, halkeillut asfaltti

Lisäksi mainittiin pientalopihoilla huonokuntoiset kasvit ja istutusalueet kun taas kerrostalopihoilla ongelmaksi koettiin leikkipaikan puuttuminen tai huono kunto.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Piharakentamisen vaikutus kiinteistöhintoihin - kiinteistönvälittäjien arvonmäärityksiä, Inari Jansson 2010.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77984.jpg
Millä säällä voin öljytä terassin tai terassikalusteet?
Terassin ja terassikalusteiden öljyämiskausi alkaa olla käsillä, mutta millaisella säällä ja missä olosuhteissa saat parhaimman lopputuloksen? Sää vaikuttaa varmasti ja hyvä lopputulos on ilmoista kiinni.
20212_68633.jpg
Lukijan tarina: Kasveilla vehreyttä ja elävyyttä kotiin
Valkeakoskella asuvalle Päiville kasvit ovat kuuluneet elämään ja sisustukseen jo pitkään. Erilaisten huonekasvien hoito voi kuitenkin ajan myötä olla työlästä. Lue huonekasvien hoidosta lisää täältä.Oletko sinä sisustanut kasveilla? Lähetä sinäkin meille kuvia ja tarinasi>>
202011_67675.jpg
Vuoden vihannes: Lanttu
Keskiajasta lähtien lanttu on kuulunut Pohjolan ruokakulttuuriin. Pohjoismaiden lisäksi myös Saksassa, Englannissa ja Kanadassa syödään lanttua. Paikallisen ruokakulttuurin arvostuksen myötä on myös lantun suosio ollut kasvussa. Keski-Norjassa on otettu uudelleen viljelyyn vanhoja 1800-luvun lopulla suosittuja paikallisia lanttukantoja.Hyvin säilyvien, sokeri- ja C-vitamiinipitoisten lanttujen tiedetään pelastaneen ihmishenkiä 1. maailmansodan aikana Saksassa samoin kuin pula-ajan Suomessakin. Näiden kokemusten jälkeen ihmiset ovat mieluusti valinneet ruokapöytäänsä muuta kuin lanttua aivan näihin päiviin asti.
20226_78653.jpg
Herneen ja pavun taudit ja tuholaiset
Herneillä ja pavuilla on useita kasvitauteja, joten viljelykierron tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Myös useat tuholaiset kiusaavat pitkin satokautta.
20231_80609.jpg
Kukkivia huonekasveja moneen makuun
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat ruukkukasvit? Osaatko hoitaa niitä? Valikoiman runsaudesta johtuen keskitymme muutamiin yleisempiin kukkiviin huonekasveihin ja tietoa on jaettu useampaan osaan.
20232_80830.jpg
Pihan valaistus on kokonaisuus - led-valaisimilla onnistut
Kesäaikaan pihassa tarvitaan vain vähän lisävaloa, mutta ajankohta on otollinen pihan kunnostuksen yhteydessä tehtäville valaistusremonteille. Ympärivuotiseen käyttöön sopivat, kiinteästi paikoilleen asennettavat valaisimet on hyvä asentaa, kun muitakin maanmuokkauksia ja pihanrakennustöitä tehdään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton